DIY Persoonlijk

5 dingen die je met een bananenschil kunt doen

Geschreven door Chwhynny Overbeeke

Als je een bananenschil over hebt, is het zonde om deze weg te gooien. Je kunt er namelijk allerlei handige dingen mee doen en tegelijkertijd geld besparen. Lees ook: Gebruik tandpasta als zilverpoets.

Je zou het misschien niet verwachten, maar bananenschillen kunnen voor allerlei verschillende doeleinden gebruikt worden.

Tanden bleken

Het is duur om je tanden professioneel te laten bleken, en doe-het-zelf producten die je in de winkel koopt bevatten vaak ingrediënten waar je tanden gevoelig van kunnen worden. Door elke dag na het tandenpoetsen twee minuten met de binnenkant van een bananenschil over je tanden te wrijven, kun je je tanden een aantal tinten lichter krijgen. Dat komt doordat de schil stoffen bevat die op een natuurlijke manier bleken (citroenzuur) en vlekken verwijderen (mangaan, kalium en magnesium) zonder je glazuur aan te tasten.

Zilver poetsen

Je kunt zelf eenvoudig een zilverpoetsmiddeltje maken door een aantal bananenschillen en een beetje water in de blender te doen. Wrijf deze pasta met een zachte doek over je zilver, spoel het af en wrijf het droog, en het zal weer mooi gaan glimmen. Zonder chemicaliën.

Bladluizen wegjagen

Bladluizen hebben een hekel aan het kalium in bananen. En je kunt ze hiermee dan ook goed wegjagen zonder giftige verdelgingsmiddelen te gebruiken. Graaf een paar ondiepe gaten dicht rondom planten en bomen die last van luis hebben, en leg er een bananenschil in. Binnen korte tijd zullen de luizen een ander onderkomen zoeken.

Insectenbeten behandelen

Als je gebeten of gestoken bent, krijg je al gauw een vervelende reactie, zoals zwelling, jeuk en/of lijn. De stoffen die zich in een bananenschil bevinden kunnen deze reactie tegengoon of verzachten. Het enige wat je hoeft te doen, is met de binnenkant van de schil over de beet wrijven.

Kamerplanten verzorgen

Na verloop van tijd gaan je kamerplanten er een beetje stoffig en minder fris uitzien. Dit kun je tegengaan door de bladeren schoon te vegen met de binnenkant van een bananenschil. Het stof komt meteen los, de bladeren gaan glimmen, en de stoffen in de schil versterken ook nog eens het fotosyntheseproces van je planten, waardoor ze gezonder worden.

over de auteur

Chwhynny Overbeeke

Reageer