Boeken lenen met je computer

biebcarous

Je bent dol op boeken. Maar je bent ook duurzaam, je wilt thuis liever geen boekenkast vol papier. Maak dan van je computer een boekenkast, waaruit je naast eBoeken ook nog papieren boeken kunt pakken. Dat kan, gewoon bij het filiaal van de openbare bibliotheek of bij de bibliotheekbus in jouw buurt.

De bibliotheek is dichtbij. Er zijn nog zo’n 1100 filialen van openbare bibliotheken. In kleine plaatsen komt de bibliotheekbus langs. Maar wat kun je doen om daar gemakkelijk het boek te lenen, dat jij wil lezen?

Maak van je computer een echte boekenkast

Ik gebruik computers ook als digitale boekenkast. Keuze zat uit eReaders en vele eBoeken. Papieren boeken kopen kan ook eenvoudig met de computer bij goed toegeruste webwinkels. Papieren boeken lenen, met voldoende titels om uit te kiezen, is minder eenvoudig. Maar het kan wel, ook met de computer en een lidmaatschap van een openbare bibliotheek, de bieb.

Tip! Je boekenkast leegmaken kan goed door zelf een bibliotheek te worden. Maar dan met onbeperkte uitleentermijn. Gewoon boeken weggeven aan familie, vrienden en bekenden. Vraag als tegengebaar om daarna af en toe een leuk boek van hen te kunnen lenen. Ook via internet kun je tegen een zacht prijsje, of slechts  tegen verzend- of afhaalkosten, je boeken aanbieden. Bijvoorbeeld via Marktplaats.nl of speciale websites als Bol 2ehands of Boekwinkeltjes.nl. Wat resteert kan naar een kringloopcentrum.

Hoe: de bibliotheek gebruiken vanaf je computer

De openbare bibliotheken gebruiken nog verschillende systemen, maar een digitale boekenkast, een online catalogus hebben ze tegenwoordig allemaal. Ik leg stapsgewijs uit hoe jij daar gebruik van kunt maken. Ter illustratie zet ik er links bij naar het voorbeeld van de openbare bibliotheek in Zoetermeer.

 1. Zoek jouw bieb in Google – met twee zoektermen: jouw woonplaats en het woord: bibliotheek (voorbeeld).
 2. Lid worden van die bieb – aanmelden kan meestal op de website (voorbeeld).  Als lid krijg je een pasje met een eigen nummer.
 3. Aanmelden bij de digitale catalogus –  Pak je computer, surf naar de website van de digitale catalogus van jouw bibliotheek (voorbeeld). Bewaar deze digitale boekenkast als favoriet of bookmark. Meld je aan met het nummer op jouw bibliotheekpasje.
 4. Boek uit de digitale boekenkast pakken – in de digitale catalogus heb je keuze uit alle boeken van vele filialen van de bieb. Je kunt het boek van jouw keuze reserveren. Het boek wordt daarna voor je klaargezet om op te halen in het filiaal of de bibliotheekbus van jouw keuze (voorbeeld).
 5. Aanschafverzoek – is het boek niet te vinden in de catalogus, dan is het nog niet te leen. In dat geval kun je de bieb verzoeken om het boek te kopen, vaak ook online, met een aanschafverzoek (voorbeeld). Mijn ervaring is dat je enig geduld moet hebben, maar dat vrijwel altijd het aanschafverzoek wordt ingewilligd. Ik heb zo al vaak een een nieuw, nog ongelezen boek geleend bij mijn bieb.
 6. Het boek ophalen – nadat je per e-mail bericht hebt gekregen dat het voor je gereed ligt in het filaal van jouw keuze.
 7. Het boek terugbrengen – binnen de uitleentermijn van enkele weken, of na verlenging daarvan. Je kunt via jouw computer de termijn verlengen. Ook kun je per e-mail een herinnering laten toezenden wanneer het boek teruggebracht moet worden.

Zo maak je van je computer een boekenkast om papieren boeken uit te pakken. De eerste drie stappen hoef je maar één keer te zetten. Daarna herhaal je, wanneer je tijd en zin hebt om een ander papieren boek van jouw keuze te lezen, de stappen 4 tot en met 7.

Tip! Zoeken en kiezen van boeken die je wilt lezen kun je blijven doen, zoals jij prettig vindt. Af en toe een boekhandel binnenlopen om rond te snuffelen. Abonneren op de nieuwsfeeds over jouw favoriete auteurs. Surfen over jouw favoriete digitale boekhandels. Het enige verschil is: je koopt het boek van je keuze niet. Je noteert de gegevens of maakt een foto of webclip van het boek in Evernote. Je leent het boek vervolgens bij de bieb.

Je kunt zo snel boeken zoeken en vinden. Je hebt volop keuze.  Het is goedkoop en het is duurzaam.

Heb jij ervaringen met digitaal lenen van boeken, via de openbare bibliotheek of op andere manieren? Deel jouw tips of suggesties hieronder in een Reactie.

Meer informatie

Reacties

  • Profile photo of Oskar van Rijswijk zegt

   @Maaike

   Leuke blogpost!

   Mijn bieb werkt in Probiblio samen met alle bibliotheken in Holland. Daardoor kan ik lenen uit de gezamenlijke boekenvoorraad van al die bibliotheken. Afhalen en terugbrengen in mijn wijk, op loopafstand van mijn huis.

 1. Jaap zegt

  Misschien een beetje “beside the point” van Oskar’s post maar je kunt bij de meeste bibilotheken ook heel makkelijk en op dezelfde manier films lenen. In mijn bibliotheek (NoordWest Veluwe) kan dat zelfs onbeperkt en gratis tegen iets hogere abonnementskosten per jaar. DVD en steeds meer Blu-Ray.

  • Profile photo of Oskar van Rijswijk zegt

   @Jaap

   Goede aanvulling op mijn post. Naast boeken kun je ook gemakkelijk met een computer audio en video lenen bij de bieb.

   De traditionele bieb wordt hier echter snel ingehaald door de bibliotheken met streaming media op het web. Voor audio lenen gebruik ik inmiddels alleen nog maar de digitale online bibliotheek Spotify. En ik hoop dat ik binnenkort in Nederland video zal kunnen lenen bij Netflix.

 2. zegt

  (ben maker van boekenliefde.nl).
  Toen ik paar jaar geleden ook weer lid werd, ontbraken er nog wel wat handige functies. Ik heb toen boekenliefde.nl ontwikkeld met een aantal gratis extra diensten om o.a. meer uit je bibliotheeklidmaatschap te halen. Is eerder ook aandacht aan besteed op Lifehacking: http://lifehacking.nl/thuis-ti.....nneringen/. Als aanvulling op de tip in het artikel, ben ik zelf erg blij met de persoonlijke boekentips op boekenliefde.nl.

  • Profile photo of Oskar van Rijswijk zegt

   @Reen

   Mijn bieb is – als experiment – daarmee begonnen: uitlenen van eBoeken. Op de boeken zit met DRM een uitleentermijn, net als op de papieren boeken. Ik maak van deze uitleenservice maar weinig gerbuik, want het aantal titels is te beperkt. Een aanschafverzoek is niet mogelijk. Ik proef bij de medewerkers van de bieb, die ik om informatie vroeg en suggesties deed voor verbetering van de techniek en het aanbod, weinig enthousiasme over eReaders en eBoeken. Ik begrijp dat wel: eBook en epub-bestanden staan op een server en niet in het bibliotheekfiliaal.

   Ik weet niet van ervaringen hiermee bij bibliotheken buiten de Randstad en ook niet wat de toekomstige plannen zijn van de bibliotheken met het uitlenen van eBoeken. Weet iemand anders dat wel: schrijf het in een Reactie hieronder.

 3. annemarie zegt

  De Nederlandse bibliotheken werken hard aan een gebruikersvriendelijk platform voor het lenen van e-books en audiobooks, met een groter en aantrekkelijker aanbod dan nu het geval is. Zij zien het belang van een open en niet-commerciele service voor het lenen van e-books. De oorzaak dat de keus nog beperkt is, is dat de uitgevers en auteurs (nog) huiverig zijn om afpraken te maken omdat ze zelf nog zoekende zijn naar een goed verdienmodel voor e-books.

  • Reen zegt

   @ Oskar

   Uit de door jou aangedragen studie lijken p. 103 en p. 205 elkaar tegen te spreken.

   Pagina 103:

   The e-book readers on the market so far have not managed to offer a satisfactory substitute for the printed book. The screens have been too small, the devices too clumsy, and the interfaces not intuitive enough. But it will be just a matter of time before these problems are solved, and digital text forms may offer viable competition to print. Yet the chance that the digital mediums will succeed in making print obsolete where the earlier twentiethcentury new media failed is slim. What happened then, and what we are likely to witness again, is a period in which functions were
   redefined and redistributed, until after some time a new balance ensues.

   Pagina 205:

   Supposing that e-book readers are going to be widely adopted, there will inevitably come a
   moment when the number of people who choose a digital download instead of buying the paper edition reaches a critical level. This is the moment when demand for the physical product drops below the point where a paper edition can be economically produced. Below a certain print run the book’s retail price will simply become so high that people will elect to buy the digital edition instead, effectively putting an end to the print format (except in the more expensive print-on-demand form).

   Ik denk dat het op p. 205 beschreven scenario op den duur gaat werken…. hoe lang we daar nog op moeten wachten zal m.i. o.a. afhankelijk zijn van de mate van “burgerlijke ongehoorzaamheid” op internationaal niveau m.b.t achterhaalde nationale anti-download wetgeving (zie de huidige sopa en pipa toestanden). In de strijd tussen Tom en Jerry, zal Jerry het, óók in Nederland, op den duur winnen… geen twijfel aan.

   Bibliotheken zouden beter nu al adequaat kunnen inspelen op deze ontwikkelingen.
   Wat er nu op dit vlak gebeurt wordt nog teveel gedicteerd door de patstelling met de uitgeverswereld (en de daarmee samenhangende DRM-problematiek).

   Ik vrees dat we als e-book lezers nog wel een paar jaar zullen moeten wachten voordat we tegen “normale” maatschappelijk geaccepteerde tarieven kunnen lezen…

   Tot die tijd dan maar proletarisch shoppen (?) om de druk op de ketel te houden?

 4. zegt

  Hallo Oskar,

  Wat leuk dat je dit onderwerp aansnijdt, ik had dit blog kunnen schrijven :-). Als kind las ik heel veel uit de bieb en mijn kinderen van 7 en 5 hebben nu ook elke drie weken een nieuwe voorraad. Zij zijn overigens gratis lid.

  Ik kreeg hernieuwde interesse voor de bieb, toen ik mijn eenmanszaak begon. Ik haal er vooral boeken over ondernemen en over mijn vak (teksten redigeren en schrijven). Als er een interessante titeltip ‘voorbij komt’ (in een nieuwsbrief/blog of via een kennis) zoek ik het boek online op en reserveer ik het. Fluitje van geen enkele cent.

  Hartelijke groetjes,
  Kira (Verweij, Het meisje met de rode pen)

 5. Paul van der Hart zegt

  Veel (zo niet de meeste) bibliotheken zijn ook aangesloten op Muziekweb, de oude Diskotheek Rotterdam. Daar kun je voor een schappelijk bedrag, via je eigen bibliotheekfiliaal CDs en DVDs huren. En die collectie is echt MEGA!

  Overigens leuk om te zien dat een medium/systeem dat al zo oud is op die manier weer nieuw leven krijgt ingeblazen. Al sinds 1963 bibliotheekabonnee, en blijf dat 4ever!

 6. Jeroen Gerth zegt

  Boeken reserveren via de site van de bibliotheek is toch niet heel nieuw?

  Ik maak er ook wel eens gebruik van. Waar ik helaas soms tegen aan loop bij de bibliotheken is dat ze veel informatieve boeken (zoals hier aanbevolen op Lifehacking.nl) niet in de collectie hebben. Om dan een verzoek van aanschaf in te dienen die tijden gaat duren, duurt mij weer te lang. Ook duurt het reserveren van een boek soms lang. Ik heb eens 3 weken moeten wachten op een boek, terwijl die niet uitgeleend was. Tja, dan neig ik al snel om bol.com te openen. :-p

  Maar naast dat een mooi alternatief op het boeken kopen of om eens een boek te proberen alvorens het zelf te gaan kopen. :-)

  • Profile photo of Oskar van Rijswijk zegt

   @Jeroen

   Het reserveren van boeken is niet nieuw. Recent is de ontwikkeling dat je via de digitale catalogus meer boeken – van tevens vele andere bibliotheken, dan alleen jouw eigen bieb – kunt reserveren.

   En ja, een aanschafverzoek is een oefening in geduld. Het duurt daarna meerdere weken voor je het boek in handen hebt. Dat is ook mijn ervaring. Maar ach .. er is tijdens die wachttijd nog zo veel ander leuk leesvoer beschikbaar.

   • Anke zegt

    Het collectievormingsbeleid van de openbare bibliotheken is steeds meer gericht op het uitlenen van goedlopende titels.Titels waar weinig vraag naar is wordt steeds lastiger te bekostigen, ook gezien de enorme bezuinigingen waar biliotheken voor staan.Met name op dat vlak zouden ebooks een oplossing kunnen zijn, nl wel heel snel beschikbaar.Dat er kopieerbeveiligingen opzitten is vanuit bibliotheekwereld logisch, want de uitgeverijen volgen het lenen via bibliotheken met argusogen.zo moet er voor elk uitgeleend boek leengeld betaald worden aan de auteurs

   • Jeroen Gerth zegt

    Het zoeken via de digitale catalogus in andere vestigingen is toch ook niet nieuw? Ik weet niet beter of ik kan op de site van mijn bibliotheek zien in welke vestigingen het boek wel beschikbaar is.

    Sinds kort is dat wel verbreed naar het onderwijs, zodat studenten/scholieren veel makkelijker een boek kunnen lenen dan enkel bij de mediatheek van de school.

    Hoe dan ook, ik lees voornamelijk informatieve boeken, zoals de boeken die hier op deze site voorbij komen. Zelden zijn die beschikbaar in de bieb. Tja.. zeker zullen bezuinigingen daar een rol in spelen

 7. Anke zegt

  Overigens vind ik dat auteurs, ook van ebooks, een fatsoenlijk honorarium moeten hebben.

 8. Reen zegt

  Vandaag meldt de Volkskrant:
  “Markt opgeschud. Slag om e-books lijkt nu echt los te barsten”.

  Naast de aankondiging van de komst van Kobo als grote speler op de Nederlandse markt (en Amazon volgt naar verwachting ook binnenkort) is het echt goeie nieuws vandaag dat Frankrijk en Luxemburg besloten hebben te gaan rebelleren tegen de Europese btw regelgeving.
  Luxemburg gaat daarin het verst: een e-book gaat daar belast worden met maar 3% btw.
  De volkskrant schrijft dan verder dat “Het voordeel dat Amazon (gevestigd in Luxemburg) met zijn 3-procents-btw tarief kan halen, is groot, maar tijdelijk: Op dit moment is het zo dat je btw moet betalen in het land waar de dienst wordt verkocht. Bij een e-book van Amazon zou dat dus zijn in Luxemburg. Maar vanaf 2015 moet je gaan betalen in het land waar de dienst wordt geleverd. Dan betaalt de Nederlandse koper dus het Nederlandse tarief.

  Zodra dat het geval is, wordt het voor Nederlanders op weg naar hun vakantiebestemming interessant niet alleen fiscaal vriendelijk de tank vol te gooien, maar ook de e-reader.” :-)

 9. Gemma zegt

  Leuk om dit allemaal te lezen. Ik ben net begonnen met mijn stage bij bibliotheek Gouda. Mijn project is daar om de boekenkast van Nederland op te zetten. Er bestaat al een bèta applicatie van. Ik ga onderzoeken hoe bibliotheek Gouda dit sneller kan invoeren door middel van Facebook. Deze applicatie onderscheid zich van de bestaande applicaties en sites (denk aan Librarything) omdat het uiteindelijk ook de functie moet bieden om boeken te lenen en uit te lenen aan andere boekenliefhebbers. Het idee is om dit te koppelen met boekenliefde.nl waarvan de oprichter eerder ook al een reactie heeft geplaatst.

  interesse gekregen? http://boekenkastvannederland......m/project/

Trackbacks