DIY

De 26 handigste functies van WhatsApp

Redactie Lifehacking
Geschreven door Redactie Lifehacking

Bijna iedereen gebruikt tegenwoordig WhatsApp. Het begon met het simpelweg versturen van berichtjes, maar inmiddels zit iedereen wel in één of meerdere groepschats, vliegen de afbeeldingen, video’s en geluidsopnames je om de oren en kun je zelfs bellen! Hier leggen we alle handige functies uit die WhatsApp te bieden heeft!

De 10 beste tips voor het gebruik van Netflix

1. Tekstwhatsapp02

Wil je iemand een berichtje sturen, tik dan op diens naam om het chatvenster te openen. Tik onderin in het invoervenster, waarna het toetsenbord verschijnt. Voer je bericht in en tik op de verzendpijl om het bericht te sturen. Je kunt via de smiley allerlei emoticons gebruiken om je berichtje te verfraaien of verduidelijken. Zodra je iemand een bericht hebt gestuurd, verschijnt je chat in het tweede tabblad. Typ je trouwens een webadres in met http:// ervoor, dan toont WhatsApp een soort pop-upje met daarin ook de titel, een intro en eventueel een beeld van de website, zodat de ontvanger beter weet waar je hem heen stuurt.

2. Je kan je tekst opmaken.

Wist je dat je sinds kort de teksten in berichten kunt opmaken met behulp van codes? Plak de volgende symbolen voor en na de tekst die je wil opmaken. *Zo maak je een tekst dikgedrukt*,_zo maak je het cursief_ en ~zo wordt het doorgestreept~. Je kan natuurlijk ook codes combineren en iets schuin, cursief en doorgestreept maken!

3. Beeldwhatsapp03

Je kunt meer sturen dan alleen tekstberichtjes, ook beelden verzenden is mogelijk. Tik in het chatvenster rechtsboven op het paperclipje (Android) of op het plusje naast het invoerveld (iOS) om het verzendmenu te openen. Om nu gelijk een foto te maken en die te versturen, tik je op Camera. Heb je het beeld al op je smartphone staan, kies dan voor Galerij / Foto’s, Video’s of Gif’s (Android) of Foto- en videobibliotheek (iOS), en selecteer het beeld dat je wilt versturen. Meerdere beelden verzenden? Via het vinkje rechtsboven selecteer je tot dertig foto’s of video’s tegelijk. Bij een foto krijg je de mogelijkheid om de foto nog even bij te snijden of te roteren, en een onderschriftje toe te voegen. Vanuit de camera-modus kun je nog een tekstje, krabbeltje of emoticon toevoegen. Bij een video kun je het beeld inkorten tot het juiste fragment met de twee ‘pijltjes’ in de tijdlijn onder de video. Ook hier kun je een opmerking toevoegen voor je het filmpje verzendt.

Heb je trouwens nog geen tekst ingevoerd, dan zie je aan de rechterkant van de invoerbalk een cameraatje staan, waarmee je direct de cameramodus opent. Tik kort op de opnameknop om een foto te maken of lang om een filmpje te verzenden.

Compressie

Als je foto’s en video’s via WhatsApp deelt, is het wel belangrijk om te weten dat hier beperkingen aan zitten. Ten eerste comprimeert WhatsApp je foto- en videobestanden om ervoor te zorgen dat de bestandsgrootte kleiner is. Dat gaat echter wel ten koste van de kwaliteit. Bij filmpjes merk je dit vooral als je ze op een ander apparaat dan je smartphone wilt afspelen. Daarnaast hanteert WhatsApp een maximale bestandsgrootte van 16 MB voor filmpjes. Als je video groter is dan dat, zal de app je vragen om de video in te korten, wat je gemakkelijk rechtstreeks vanuit de app doet.

4. Geluidwhatsapp04

Naast tekst en beeld, kan WhatsApp ook prima overweg met geluid. Rechts naast het invoerveld zie je een microfoontje staan. Tik daar lang op om direct te beginnen met opnemen van geluid. Zodra je de knop loslaat wordt het opgenomen berichtje verzonden. Ben je bezig met opnemen maar bedenk je je? Veeg dan naar links om de opname te annuleren. Deze manier van geluiden opnemen is vooral handig voor korte gesproken berichtjes. De ander kan het berichtje afluisteren wanneer hij/zij wil. Leuk detail: breng je tijdens het afluisteren van een berichtje je telefoon naar je oor, dan hoor je het geluid alsof je aan het telefoneren bent. Een muziekbestand dat op je telefoon staat verzenden, kan in Android via het verzendmenu / Audio.

5. Bellen

Via WhatsApp kun je ook bellen, dat gaat via de internetverbinding en kost je dus geen belminuten. Ben je onderweg, dan wordt verbinding gemaakt via je dataverbinding, maar met ongeveer 250-500 KB per minuut slurpt WhatsApp-bellen niet zo veel data. Overigens kan er bij een matige internetverbinding een irritante vertraging of echo in het gesprek aanwezig zijn. Om een oproep te starten, tik je boven in beeld naast de naam van je contact op het telefoontje. Je krijgt de keuze tussen Spraakoproep en Video-oproep. Kies voor Spraakoproep en de ander wordt direct gebeld. Met de knoppen onder in beeld kun je het geluid even dempen, het gesprek op de luidspreker zetten of tijdens het gesprek verder chatten.

young_man_talking_on_the_phone_5-800x533

Via Video-oproep start je een videogesprek met een andere WhatsApp-gebruiker. Via het camera-icoontje met pijltje wissel je tijdens het gesprek naar de andere camera van je smartphone. Voor videobellen heb je een goede internetverbinding nodig, en het kost een stuk meer data. Hoeveel, dat is sterk afhankelijk van de toestelcamera’s en de manier van verbinden (wifi of dataverbinding). In onze test kostte het tussen de 8 en 20 MB per minuut. Oproepen komen overigens terecht op het Oproepen/Gesprekken-tabblad van het hoofdscherm.

6. Andere bestandenwhatsapp06

Misschien zag je het al even: in het verzend-menu (paperclipje of plusteken) staan nog meer opties. Via Document verzend je allerlei documenten, zoals word-bestanden, spreadsheets en pdf’s. Een bestand mag maximaal 100 MB groot zijn. Spreek je met iemand af en wil je laten weten waar je nu bent? Tik dan op Locatie en WhatsApp maakt een kaartje met jouw locatie. Een andere plek kiezen kan trouwens ook. Tot slot kun je de gegevens van iemand uit je contactenlijst versturen via Contact.

7. Sla media op (en bespaar data)

Als je media krijgt toegestuurd van anderen, worden die standaard op je apparaat opgeslagen. Wil je zelf bepalen welke foto’s, filmpjes en geluidsfragmenten er wel en niet worden opgeslagen? Ga naar het hoofdvenster, tik op de drie puntjes en kies Instellingen / Dataverbruik (Android) of tik in het hoofdvenster op Instellingen / Data- en opslaggebruik (iOS). Kies in dit menu wanneer WhatsApp media automatisch opslaat. Je kunt hierbij onderscheid maken tussen downloaden via mobiel netwerk, wifi en roaming, en per situatie bepalen of afbeeldingen, audio, video’s of documenten mogen worden opgeslagen.

8. Statuswhatsapp08

Sinds eind februari heeft WhatsApp een uitgebreide Status-functie. Was dat daarvoor alleen een tekstregeltje waarin je bijvoorbeeld aangaf dat je niet beschikbaar was, nu is het een Instagram Stories- dan wel Snapchat-achtige functie. Tik je in het hoofdscherm op Status, dan zie je de statussen die contacten de laatste 24 uur geplaatst hebben. Tik linksboven op Privacy (iPhone) of rechtsboven op de drie puntjes en kies Privacy status om alvast aan te geven wie jouw status-updates mogen zien. Je kiest hier tussen Mijn contacten, Mijn contacten, behalve… of Alleen delen met… waarbij bij de laatste twee contacten kunt selecteren.

Je plaatst zelf een nieuwe status door op Mijn status te tikken in het tabblad Status, of nog sneller via het camera-pictogram/tabblad in het hoofdvenster. Je kunt je foto of filmpje opleuken met tekst, pen of stickers/emoji. Statussen die je gedurende de dag maakt, komen in één filmpje terecht en verdwijnen hier na 24 uur automatisch weer uit. Bij het bekijken van statusfilmpjes van anderen, kun je hier snel doorheen scrollen door op het scherm te tikken.

9. Doorsturen

Je weet nu de basis over het verzenden van berichten en media. Gelukkig heeft WhatsApp nog allerlei slimme functies ingebouwd voor berichten. We diepen een paar van die extra mogelijkheden voor berichten uit. Heb je een bericht aan iemand gestuurd of van iemand ontvangen en wil je dat ook aan een ander WhatsApp-contact laten lezen? Dan kun je het doorsturen. Om een bericht door te sturen, druk je lang op het bericht (tik daarna eventueel meer berichten aan om die in één keer door te sturen) en kies je rechtsboven voor het gebogen pijltje (Android) of Stuur door (iOS). Selecteer daarna de contactpersoon(en) waarnaar je het wilt sturen en tik op het Verzend-pijltje. Bij foto’s en video’s zie je in je chat direct het gebogen pijltje staan om de media door te sturen. Onderschriften van foto’s en video’s worden helaas niet meegestuurd.

10. Naar meerdere contactpersonen

Wil je één berichtje aan heel veel mensen sturen, dan kun je gebruikmaken van een verzendlijst. Dit wordt bijvoorbeeld met oud en nieuw en met verjaardagen veel gebruikt. Tik in het hoofdvenster van WhatsApp op de drie puntjes om het menu te openen en kies Nieuwe verzendlijst (Android) of tik in het hoofdvenster direct op Nieuwe verzendlijst (iOS). Selecteer de contacten aan wie je het bericht wilt sturen. Typ vervolgens je bericht, en alle geselecteerde contacten die jou ook in hun contactenlijst hebben staan, ontvangen je appje.

11. Bericht opslaanwhatsapp11

Heb je een bericht ontvangen dat je graag later nog makkelijk terug wilt kunnen lezen? Bewaar het dan als favoriet. Druk lang op het bericht en tik bovenin op de ster. Naast de verzendtijd zie je nu een sterretje verschijnen. Als je het bericht terug wilt lezen, ga je naar het hoofdvenster en druk je op de drie puntjes voor het menu Berichten met ster in Android en naar Instellingen / Berichten met ster op een iPhone. Wil je de berichten met ster van een bepaald contactpersoon terugzien, ga dan naar de chat met die persoon en tik bovenin op de naam. Hier krijg je onder Berichten met ster je gemarkeerde berichten te zien. In ditzelfde venster krijg je trouwens ook een overzicht van alle media die jullie naar elkaar gestuurd hebben.

whatsapp1212. Chat verzendern

Wil je een berichtenwisseling met een bepaald persoon graag bewaren, dan kun je die chat exporteren. Je kunt de inhoud van het gesprek dan ook op andere platformen lezen, zoals je pc. Een gesprek uit WhatsApp exporteren doe je in Android door binnen het gesprek te drukken op de drie puntjes rechtsboven / Meer / Chat e-mailen. Kies of je media wilt bijvoegen en e-mail het gesprek naar je eigen mailadres om het op je computer te kunnen bewaren. Voor iOS druk je binnen het gesprek bovenin op de naam van de persoon en scrol je naar beneden tot je de optie Exporteer chat ziet. Druk hierop en kies vervolgens of je de media (dus afbeeldingen, video’s enzovoort) wilt insluiten in de export. Hierna kies je de clouddienst waar je de export wilt opslaan. Afhankelijk van de grootte van het gesprek (en de media daarin) kan het opslaan even duren. Zorg natuurlijk dat niet jouw hele chatgesprekken in verkeerde handen vallen, dat is ook voor de contacten waarmee je chat geen pretje!

13. Privacy

WhatsApp maakt gebruik van end-to-end-encryptie, wat ervoor zorgt dat alleen jij en je contactpersoon de berichten die je stuurt, kunnen lezen. De berichten worden op jouw apparaat versleuteld, ‘onderweg’ zijn de berichten onleesbaar, en op het toestel van de ontvanger worden ze weer leesbaar gemaakt. Dit gebeurt automatisch.

Sinds februari heeft WhatsApp ook tweestapsverificatie toegevoegd als extra beveiligingslaag. Als je dit activeert (via Instellingen / Account / Verificatie in twee stappen) moet je in het vervolg een zescijferige code invoeren bij het opnieuw verifiëren van je telefoonnummer. Bijvoorbeeld op het moment dat je WhatsApp opnieuw of op een ander toestel installeert. Je kunt een mailadres instellen om de functie uit te schakelen voor het geval je je code vergeet. WhatsApp vraagt ook tussendoor af en toe om je toegangscode zodat jij hem beter onthoudt.

14. Back-up makenwhatsapp13

Wil je voor de zekerheid al je WhatsApp-berichten back-uppen? Dat kan. Het voordeel is dat je deze reservekopie niet maakt op het toestel zelf, maar op de server van een cloud-dienst (bij Android op Google Drive en bij een iPhone op iCloud). Zorg er wel voor dat je je in je cloud-account voldoende ruimte vrij hebt. Een reservekopie maak je eenvoudig door te drukken op Instellingen / Chats / Chat back-up (Android) of / Reservekopie (iOS). Je kunt hier ook instellen dat op gezette tijden automatisch een back-up wordt gemaakt, zodat je dit niet steeds zelf hoeft te doen). Wanneer je overstapt op een nieuw toestel of je toestel opnieuw installeert, krijg je bij de installatie van WhatsApp de mogelijkheid om je reservekopie terug te zetten.

15. Gesprekken archiveren of verwijderen

Wil jij je lijst met chats wel wat overzichtelijker? Je kunt gesprekken verwijderen of archiveren. Archiveer je een chat, dan staat deze niet meer in het overzicht, maar kun je de berichten via de zoekfunctie nog wel terugvinden. Wil je in één keer de lijst opschonen, ga dan in Android naar Instellingen / Chats / Chatgeschiedenis / Alle chats archiveren of in iOS naar Instellingen / Chats / Archiveer alle chats.

16. Blauwe vinkjes

Je hebt er misschien weleens over gehoord in het nieuws, de beruchte blauwe vinkjes van WhatsApp. Oorspronkelijk was het bij WhatsApp niet mogelijk om te zien of iemand je bericht ontvangen en/of gelezen had. Die functie is later toegevoegd met behulp van vinkjes. Een grijs vinkje betekent dat je appje is verstuurd, twee grijze vinkjes betekent dat de ontvanger je bericht heeft ontvangen en twee blauwe vinkjes houdt in dat je bericht is gelezen. Superhandig, maar misschien wil je wel helemaal niet dat iemand die informatie kan zien. Al is het maar om irritante opmerkingen als ‘waarom reageer je niet, ik zie dat je het gelezen hebt’ te voorkomen. Gelukkig kun je de leesbevestiging uitschakelen. Druk in Instellingen op Account / Privacy. Zet de schakelaar bij Leesbewijzen uit, en niemand kan meer zien welke berichten je gelezen hebt. Jij kunt dat nu ook niet meer bij anderen zien. Met de opties Laatst gezien, Profielfoto en Status kun je daarnaast bepalen wie die informatie over je te zien krijgt.

17. Contacten blokkeren

Chatten met mensen in WhatsApp is in de regel leuk en prettig, maar helaas komen er ook situaties voor waarin je iemand niet meer wilt spreken. Dan is het goed om te weten dat je mensen kunt blokkeren in WhatsApp. Je doet dit door te drukken op het tabblad Contacten en vervolgens op de naam van de persoon die je wilt blokkeren. Wanneer je naar beneden scrolt zie je de optie Blokkeer dit contact. Via Instellingen / Privacy / Geblokkeerd zie je een lijst met mensen die jij geblokkeerd hebt. Je kunt daar eventueel de blokkeringen ook weer opheffen.

18. Groepschats

Je las al eerder dat je een bericht aan meerdere personen kunt sturen via een verzendlijst. Er is nog een andere manier om een bericht aan meerdere personen te versturen: via een appgroep. Handig als je met een groep mensen wat wilt afspreken, of elkaar op de hoogte wilt houden van bepaalde dingen. Veel gezinnen, families en vriendenkringen hebben appgroepen. Een groep maak je aan via het hoofdmenu, waar je tikt op Nieuwe groep. Selecteer de contacten die je aan de groep toe wilt voegen. Die moeten in jouw contactenlijst op je telefoon staan. In de volgende stap kies je een naam voor de groep en selecteer je eventueel een groepsafbeelding. Na een tik op het vinkje is je groep aangemaakt en kun je gaan chatten. Let wel op dat ieder bericht dat je in de groep stuurt, bij alle contacten aankomt.

Ook in een groep kun je overigens zien wie een bericht ontvangen en/of gelezen heeft. Veeg op een iPhone het bericht naar links om te zien wie het gelezen heeft, of druk er lang op en kies Info. In Android druk je lang op het verstuurde bericht en tik je boven in op de i om deze informatie tevoorschijn te halen.

19. Deel een groepsgesprek via een link

Druk op de naam van de groep en druk vervolgens op het icoon met het plusje. Vervolgens zie je een scherm waar je nieuwe contactpersonen kan toevoegen aan de groep. Bovenaan staat echter de optie die we hier moeten hebben: ‘Uitnodigen voor groep via link’.

1

Je ziet hier gelijk verschillende opties te zien om de link te delen. Je kunt de link makkelijk met iemand van je WhatsApp-contacten delen, maar je kunt de link ook kopiëren naar het klembord, of het via een andere app delen (zoals Facebook).

20. Beheerder wisselenwhatsapp19

Degene die een groep aanmaakt, is automatisch beheerder van de groep. De beheerder is degene die bijvoorbeeld nieuwe leden kan toevoegen aan de groep, leden uit de groep kan verwijderen, de afbeelding kan aanpassen en de naam van de groep kan wijzigen. Wil je niet in je eentje beheerder zijn van de groep, dan kun je andere mensen ook beheerder maken. Open de groepschat en druk boven in beeld op de naam van je groep, het beheervenster verschijnt. Druk op de naam van de persoon die je ook beheerder wilt laten zijn en tik op Groepsbeheerder maken. Jij blijft zelf ook beheerder. Wil je een lid verwijderen uit de groep, dan gaat dat via hetzelfde menu, druk dan op [Naam] verwijderen.

21. Instellingen voor de groep

In het beheervenster van de groep kun je meer dingen aanpassen. Contactpersonen aan de groep toevoegen kan rechtsboven via de persoon met het plusje, of via de knop Deelnemer toevoegen, direct boven de bestaande lijst met leden van de groep. Door op de groepsnaam of -afbeelding te tikken kun je deze gegevens wijzigen. In dit venster vind je de optie Dempen, waarmee je de groep tijdelijk ‘op stil’ kunt zetten. Kies of je dit voor acht uur, een week of een jaar wilt, en of je wel een notificatie van nieuwe berichtjes in beeld wilt krijgen. Een een-op-een-gesprek kun je overigens ook dempen, tik daarvoor in het gesprek op de drie puntjes en kies Dempen.

Tot slot vind je de knop Aangepaste meldingen in het beheervenster, daarmee bepaal je welke meldingen je wel en niet van deze groep wilt krijgen. Mag je telefoon bijvoorbeeld trillen bij een nieuw bericht en wil je een geluidje horen?

22. Eruit stappen

Wil je uit een groep stappen, dan kun je de groep verlaten. Ga hiervoor in Android naar het beheeroverzicht van de groep, druk op Groep verlaten en bevestig de actie. In iOS veeg je de groep in je chatoverzicht naar links, kies Meer / Verlaat groep en bevestig je de actie. Je kunt de chatgeschiedenis nu nog wel bekijken, maar krijgt geen nieuwe berichten meer. Verlaat je een groep waar jij de enige beheerder van bent, dan wordt een willekeurig ander groepslid aangewezen als beheerder. De optie om een groep helemaal te verwijderen, verschijnt pas als je uit de groep gestapt bent. Druk je lang op de chatgeschiedenis van de groep, dan verschijnt nu Verwijder groep.

23. Achtergrondwhatsapp20

De persoonlijke gegevens die je hebt ingevoerd bij het aanmaken van WhatsApp kun je natuurlijk wijzigen. Dat gaat via het Instellingen-menu. Bovenin vind je hier je naam en profielfoto. Wanneer je hierop tikt, kun je deze gegevens aanpassen. Een ander ding dat je in de instellingen kunt aanpassen, is de achtergrond van je chats aanpassen, via Instellingen / Chats / Achtergrond. Je kunt kiezen voor de achtergronden die de makers je bieden, voor een effen kleur of een eigen beeld dat op je telefoon staat.

24. Snelkoppelingen voor specifieke chats

Chat je heel vaak met één persoon of wil je die chat om een andere reden snel kunnen openen, dan heb je geluk als je een Android-apparaat of Windows Phone-toestel hebt, want op deze apparaten kun je een snelkoppeling naar een gesprek opslaan op het startscherm van je smartphone. Dat gaat in Android via de betreffende chat, druk rechtsboven op de drie puntjes / Meer / Snelkoppeling maken. Op een Windows Phone-toestel ga je naar het hoofdscherm / Favorieten, druk lang op een contact en kies voor Vastmaken aan start.

25. WhatsApp Web

Wist je al dat je WhatsApp ook via je computer kunt gebruiken? Superhandig om langere gesprekken te houden, zodat je niet alles op je kleine smartphone-scherm hoeft te doen. Het kan op twee manieren: via een van de programma’s die je download via www.whatsapp.com/download of via https://web.whatsapp.com. In beide gevallen koppel je je telefoon aan de computer door middel van een QR-code. In Android tik je in het hoofdvenster op de drie puntjes / WhatsApp Web en tik je daar op het plusje om een apparaat toe te voegen. Op een iPhone ga je naar Instellingen / WhatsApp Web/Desktop / Scan QR-code.

whatsapp22

Zodra je apparaat gekoppeld is zie je jouw gesprekken in beeld, en kun je direct beginnen met chatten. Je kunt bijna alles wat je ook in de smartphone-versie kunt, dus ook media verzenden en bekijken, berichten terugzoeken, gesprekken dempen en chatten met groepen.

26. Verwijderen

De meeste mensen die WhatsApp gebruiken willen niets anders meer, maar het kan natuurlijk zijn dat je helemaal niet zo vaak in contact wilt staan met anderen, of de voorkeur geeft aan een andere app. In dat geval kun je je account heel eenvoudig weer verwijderen. Druk op Instellingen / Account / Mijn account verwijderen. Vul vervolgens het telefoonnummer in waarmee je het account gekoppeld hebt en druk op Verwijder mijn account. Let op, dit kan niet ongedaan gemaakt worden, je bent daarna alles kwijt (ook reservekopieën).

Sluit je niemand buiten?

Realiseer je dat niet íedereen WhatsApp gebruikt. Uit het Nationale Social Media Onderzoek 2017 van Newcom Research & Consultancy blijkt dat er 10,9 miljoen Nederlandse WhatsApp-gebruikers zijn, waarvan 7,8 miljoen de app dagelijks gebruiken. Dat betekent ook dat er nog aardig wat mensen zijn die niet whatsappen. Houd daar rekening mee als je bijvoorbeeld met een groep vrienden wat afspreekt via WhatsApp, of zelfs belangrijke mededelingen ‘even’ via dit platform doet. Sluit je geen mensen buiten?

over de auteur

Redactie Lifehacking

Redactie Lifehacking

Lifehacking.nl gaat over slimmer werken en slimmer leven. Diverse auteurs schrijven over het snijvlak van kennismanagement, persoonlijke ontwikkeling, timemanagement en digitale innovaties. Lifehacking organiseert regelmatig activiteiten en we geven workshops, brainjams en lezingen over lifehacking-gerelateerde onderwerpen.

Reageer

84 Reacties

 • WA groep op startscherm kan ook bij Windows Phone 8.1, groep vasthouden, informatie en dan op de punaise 📌 drukken, dus niet alleen voor Android.

 • Volgens mij kun je ook data en upload snelheid (tijd) besparen als je foto’s doorstuurt in plaats van voor ieder gesprek opnieuw uploaden en verzenden. Handig als je vakantie foto’s o.i.d. wilt doorsturen en data duur of slecht van kwaliteit is.

 • Ik was aan het kijken of iemand online was op app…dat ik terug ging naar mijn chat lijst stond de persoon bovenaan ( terwijl ik niets had verstuurd)…..heeft de persoon dan een lege chat gehad van mij ?? …..zou hier niet echt blij mee zijn hihi

 • Heel leuk dat verhaal over die blauwe vinkjes en dat je ze uit kunt zetten. Maar misschien is het sympathiek om er gelijk even bij te vermelden dat je als jij er voor kiest geen leesbevestigingen te verzenden, dat je ze dan van anderen ook niet meer ontvangt!
  Kan je voor kiezen natuurlijk, maar het is maar dat je het weet.

 • Locatie delen via iPhone heb ik gezien maar kan het ook op een Samsung/Android?

  Leuke truc om eens voor te stellen aan mijn studenten.
  MentorMark

  • Hi Mentormark,

   1. Open a chat.
   2. Tap the (paperclip) icon at the top of the screen.
   3. Choose what you want to send:
   – Choose Gallery to select an existing photo or video from your phone. You can long press to select multiple images.
   – Choose Photo to use your camera to take a photo.
   – Choose Video to use your camera to record a video.
   – Choose Audio to record a message or send an existing audio from your phone.
   – Choose Location to send your location or a nearby place.
   – Choose Contact to send the information of a contact saved in your phone’s address book over WhatsApp.

 • Vraag: wat is / hoe zit t met end-to-end encryptie? Opeens verschijnt er ’n bericht v WA tussen de berichten van 1 andere ontvanger.

 • Nadat ik een berichtje had geschreven en op send had geklikt, verscheen er geen grijs vinkje, maar een klokje naast het bericht. Wat betekent dit en hoe komt dit? Thanks.

 • Hay! heb een vraagje. vriendin van me kan bij dr s5 als ie is vergrendeld, alsnog het meldingenscherm naar beneden schuiven, waar de knopjes voor wifi etc zit (heet dat meldingenscherm? ben zo dom hier mee)
  is daar een hack/app voor. ik heb zelf eeen s4.

  thaaanks!

 • Is er een mogelijkheid om er voor te zorgen dat iemand niet je profielfoto van je whatsapp kan opslaan? Vaak vind ik het wel leuk om af en toe een andere afbeelding te laten zien maar als ik dan bijv.een foto van een kind plaats heb ik liever niet dat iemand anders die kan opslaan.
  Ik heb een Nokia 909

  Alvast bedankt voor het meedenken!

  • zal je eerlijk zeggen dat ik zelf ook profielfoto van ander heb gebruikt om op mok te laten drukken…. dacht toen wel meteen; toch handig om met app fotomarker er @jolleke op te zetten zodat duidelijk is dat het mijn eigen foto is maar dat voorkomt niet dat ze hem alsnog opslaan….

   • Dag Jolleke,
    Jouw bericht brengt op de volgende vraag waar ik geen antwoord op kan vinden. Hopelijk jij wel.
    Ik wil een profielfoto van mijn iPhone verzenden.
    Maar geen idee hoe dat moet.
    Kun jij me adviseren?

 • Hallo Rijn,
  Deze tips hebben mij al heel wat uren tijdsbesparing opgeleverd – dank Rijn! Ik zie dat je het ook ge-update hebt van 19 naar 21 tips! Super. Ik ben er zo enthousiast over dat ik deze vondst gedeeld heb op dit online magazine: juweeltjes.nu.
  Ik heb ook een vraag: de laatste tip (“Zet je stem om in tekst”) kan ik niet vinden op Android waar het icoontje (waar de rode pijl naar wijst) zit. Suggestie?
  Groetjes Marjolein

 • Hallo Rijn,

  Kun je mij ook vertellen of ik alleen maar mijn naam in beeld kan krijgen terwijl ik online ben op Whatsapp (dus dat online of aan het typen wordt verborgen)?
  Bij laatst gezien niemand aanvinken, staat er nog steeds online of aan het typen in beeld, dat wil ik dus verbergen, kun jij mij vertellen hoe ik dat moet doen?

  Groet, Mark

 • Hoi Rijn, sinds kort moet ik steeds mijn WA openen om berchten binnen te ontvangen. Als ik bijvoorbeeld een uur niet open zie dat er een oud bericht is bijvoorbeeld 50 minuten geleden. Wat mij ook is opgevallen dat als ik mijn WA open duurt het 1 tel voor dat hij online is. Ik had nooit dit probleem gehad.
  Weet je misschien de oplossing?
  Vgr
  Jeff

 • Beste,
  Vannacht is er vanuit mijn watssapp account een app, met link, naar 5 contacten gestuurd. Is dit mogelijk? Kan iemand anders mijn whatsapp account gebruiken om apps uit mijn naam te sturen??
  Zo ja wat kan ik er tegen doen?

 • Hallo ik heb op mij ipad whatsapp geinstalleerd en kan nu mijn gesprekken via mijn ipad ontvangen en versturen etc , ik kan echter niet mijn tel gesrpekken die ik geboerd heb zien , kan iemand mij vertellen hie ik dat kan zien ?

  • WhatsApp wordt niet officieel ondersteunt door iPad. Je kan wel via web.whatsapp berichten versturen via WhatsApp, maar doordat het ondersteunt wordt door de iPad zijn niet alle functies beschikbaar.

 • Bij WhatsApp op Iphone kan ik na de update in groepsgesprekken niet meer zien wie wat geappt heeft. Kleurverandering en namen zijn verdwenen.
  Weet iemand hoe ik die terug krijg?
  Met dank!

 • het delen van je lokatie via WhatsApp (tip 6) is een interessante omdat het gebruik maakt van andere informatie op je telefoon. Ik snap alleen niet hoe je iemand om zijn of haar lokatie kunt vragen en er zelfs voor kunt zorgen dat diegene alleen zijn echte lokatie deelt. Als ik naar die functie kijk, kan ik zonder problemen elke lokatie kiezen die ik wil. Er wordt wel onderscheid gemaakt tussen een (GPS) lokatie en een echt adres, maar dat zegt natuurlijk nog niks over waar iemand echt is op dat moment.

 • Mjn whatsapp. heeft op de spatiebalk opeens english staan, lastig natuurlijk wanneer al je nederlandse woorden in vreemde engelse woorden verandert worden. Hoe kan ik dit veranderen…terugdraaien naar nederlands?

  • Ik weet niet welke telefoon je hebt, maar met een iPhone moet je naar instellingen gaan, naar de Algemene instellingen en dan toetsenborden. Verwijder het engelse toetsenbord.

   Zo zul je geen last meer van hebben.

   Of je kunt ook op de wereldbol naast de spatiebalk klikken.

 • Als ik een bericht stuur bij een bepaalt persoon krijg ik maar 1 grijs ✔ in veel maar hou ik t bericht ingedrukt en op de i van info druk zien ik bij gelezen 2 blauwe staan maar geen datums erbij en bij afgeleverd 2 grijze. .en als ik bel gaat ie gewoon over terwijl diegene zijn telefoon stuk is en niet aanstaat..heeft diege mij dan uitgesloten van t 2 blauwe die normaal ik beeld staan of 2… (

 • Kunt u mij aangeven op welke wijze ik kan zorgen dat de datum van de ontvangen en verstuurde email worden ingevuld.
  Bij mij staat bovenaan:
  Van:……….
  Onderwerp: Re: ……..
  Datum: Vandaag (en dan zonder dubb.punt, bijv. 12:12)
  Aan: Spangenberg J.C. spanco@outlook.be

  Dus: achter de Datum staat nooit de ECHTE DATUM!! Er staat niets !

  Ik moet dus altijd zelf die datum invulken en dat was vroeger nooit. Dus ik moet goed opltten en dat niet vergeten.

  Kunt u mij helpen op welke wijze ik dat op mijn IPadd weer voor elkaar krijg?

 • Beste Rijn,

  Bedankt voor je trucs! Echter heb ik een uitdaging voor je, te weten: Hoe haal ik WhatsApp berichten terug die ik gelezen en op heb gereageerd.

  Wat is het geval! Ik heb gereageerd op een bericht, dat ik ontvangen had. Vervolgens is daar op gereageerd, maar toen ik op het nieuwe bericht wilde reageren (ik was al aan het typen) liep mijn mobiel vast, WhatsApp reageerde niet en de verbinding werd verbroken. Ik heb nadien een herstel uitgevoerd, maar de recente berichten (die ik gelezen had en op gereageerd) waren daarmee verdwenen.

  Nu de uitdaging! Hoe krijgt de recente berichten terug? Weet jij hier een oplossing voor?

  Alvast bedankt voor je terugkoppeling.

  Groet, Prem

 • Ik heb een Samsung telefoon. Ik wilde graag een WA groep aanmaken met verborgen nummers. Maar het lukt mij niet. Wil je mij misschien eens stap voor stap uitleggen hoe dat moet? Ben niet zo heel handig ;-). Alvast bedankt.

 • Vraagje ik heb een paar berichten verstuurd aan iemand en deze blijven oo een vinkje staan terwijl ik in beeld kan zien dat diegene wel online is dus heeft de optie niet uitstaan nou zou je denken ik tenminste lees je niet maar heeft je telefoon contact en ben je op de app dat er dan toch 2 vinkjes komen te staan alleen niet de blauwe want het bericht wordt niet gelezen , kan dit omdat diegene de berichten via de web leest en geen verbinding maakt met zijn telefoon dus dan toch jouw berichten kan lezen zonder dat ik dat kan zien , ik ben niet geblokkeerd ???? Heeft ook een andere foto over zijn foto heen dus gebruikt volgens mij zijn pc ook kan dit ik zag nl eerder zijn foto onder zijn gebruikelijke foto staan vraag mij niet hoe maar het gebeurde

 • Ik mis de zoek functie. Als iemand je lang geleden iets verstuurd heeft, of jijzelf, maar je weet niet meer wanneer, kan je via de zoekfunctie een woord (bijvoorbeeld ‘adres’ of ‘recept’) door de text zoeken.

 • Hoi,
  Ik wil graag het automatisch opslaan van mediabestanden uitzetten op mijn samsung S5, echter in de instellingen heb ik hiervoor geen optie.
  Heeft What’s app iets aangepast of ligt het aan mijn telefoon?

  • Hallo,

   Dit kun je vinden bij Instellingen – Dataverbruik – Media automatisch downloaden. Daar kun je bepalen of je afbeeldingen of video’s automatisch wil downloaden en of je dit via alleen wifi of ook met 4G wil doen.

   Gedownloade afbeeldingen komen automatisch in je Gallerij te staan, aangezien die op Android alles laat zien wat er op de telefoon is gedownload.

   Is dit wat je bedoelde?

 • Is er ook een mogelijkheid de telefoon van mijn zoontje aan de mijne te koppelen zodat ik het allemaal in de gaten kan houden? Heb een Samsung en begreep dat dat bij iphone wel mogelijk is

 • Handige tips waar een veel nieuw zijn voor mij. Leuk dat ik snelkoppelingen naar gesprekken vooraan kan zetten en ik moet dringend de nieuwe versie installeren om ook te gaan bellen…

 • Hallo

  Tip 18 werkt niet op een android telefoon

  Ik heb momenteel android 6.0.1 op mijn toestel staan

  Iemand tips ?

  Alvast bedankt

 • Goede morgen, WhatsApp verwerken in een website waardoor je bij websitebezoek via smartphone direct een interactie verkrijgt met WhatsApp. Bijvoorbeeld nummer opslaan en daarna direct aan de slag met appen.. of is dat meer een bouw-vraag. Groetjes

 • Geweldige tips. Ook een vraagje, kon vanaf mijn startscherm ook bij ingestelde vergrendeling rechtstreeks op wa reageren. Nu enkel de optie wis maar geen antwoord meer; zou dit door update komen?
  Bovendien heb ik ook dat ik contacten toevoeg op iPhone maar dat ze dan niet in mijn contactpersonen bij wa komen terwijl ze dat wel gebruiken. Iemand enig idee hoe dat kan?

  • oeps, meteen opgelost. Krijg net app en kan beantwoorden vanaf scherm door het bericht ingedrukt te houden. Maar de andere vraag staat nog open!

   • Dag Jolleke,

    Normaal gesproken controleert WhatsApp dat vanzelf en komt die contactpersoon automatisch in je contacten van WA. Heb je de app al geupdate?

  • Hallo Janneke,
   als je de contacten vernieuwd dan wel?
   Dan ook niet? Helaas hebben ze dan vaak geen whatsapp.
   Groet,
   Jan

 • Kunnen jullie me helpen? Ik kan wel berichten versturen met Whatsapp. Deze komen ook aan bij ontvanger. Als de ontvanger een bericht terugstuurt staat deze niet in mijn Whatsapp. Ik krijg wel een melding dat er een bericht ontvangen is.
  Wat moet ik doen om dit probleem op te lossen?
  Gezien mijn veelvuldig Whatsapp gebruik wil ik mijn berichten en contacten niet verliezen. Daarom wil ik Whatsapp niet opnieuw installeren.
  Bovendien heb ik ook Whatsapp berichten gearchiveerd. Een ander probleem is dat ik geen reserve kopie kan maken van Whatsapp in de instellingen.
  Kunnen jullie me stapsgewijs de oplossingen beschrijven. Ik kan niet zonder mijn Whatsapp.

 • Hallo Rijn,
  Bedankt voor de goede tips mbt blauwe vinkjes. Het viel mij op dat bij enkele berichten waarbij ik de info knop indruk alleen gelezen en 2 blauwe vinkjes staan maar geen tijd. Bij enkele andere berichten staat er wél gelezen maar geen tijdsaanduiding. Ik heb zelf het gevoel dat de berichten waar geen tijd bij staat eigenlijk helemaal niet gelezen zijn. Kan dit kloppën? Ik weet nog dat bij de berichten die ik stuurde en de persoon en ik allebei online waren er als je op de info knop drukt wél een tijd bijstaat. Zou het kunnen dat het zo is dat het bericht zonder tijdsaanduiding en na dat ik offline ging helemaal NIET gelezen is?

 • Hoe kan je gemakkelijk terug naar je eerste berichten met iemand gaan, zonder een uur te moeten scrollen ?

 • Hoi!
  Vraagje, ik zit in een groeps-app waar ik uit beleefdheid vorm niet uit kan stappen, alhoewel ik niets liever zou willen. Ik heb de meldingen al uit gezet, maar de berichten blijven binnenstromen en ik kan het dan niet laten om toch even te kijken wat ze allemaal voor onzinnigs hebben te melden. Kortom een lastige kwestie.. Is er een mogelijkheid om een gesprek/groep in Whats-app volledig onzichtbaar te maken? Of dat ik eruit kan stappen zonder dat mijn naam uit de app verdwijnt waardoor niemand door heeft dat ik echt verdwenen ben?
  Ik hoor het graag!

  • Stap er gewoon uit. Uit beleefdheid dingen doen die je regen de borst stuiten moet je zo snel mogelijk uit je leven bannen. Geeft rust en meer tijd voor jezelf.

 • Hallo allemaal, vraagje; hoe kan ik de profielfoto van een contact compleet onzichtbaar maken in Whatsapp? Ik moet in contact blijven met deze persoon, maar ik heb alleen weinig behoefte om de idiote profielfoto’s van deze persoon steeds weer te moeten zien.

 • Kan je ook een groep uitzetten zonder deze te verlaten?
  Wordt in de familie groep niet goed van de baby en kinder foto’s de hele dag.

 • Hoi!

  Interessante tips, hoor! Ik heb een nieuw contact (06-nummer) en wil een Whatsapp naar die persoon sturen, een klein filmpje in dit geval. Wij hebben nooit eerder Whatsapp contact gehad en die persoon staat dus ook niet bij mijn chats. Het 06-nummer heb ik nu in mijn telefoonlijst geplaatst als nieuw contact en ik krijg het camara-whatsapp icoontje te zien. Maar ik wil die persoon helemaal niet spreken en ook niet via video chat of zo. Ik wil gewoon – zoals voorheen mogelijk was via Whatsapp – een berichtje sturen met een filmpje erbij. Hoe pak ik dat nu aan? Waar is het ‘oude’ vertrouwde Whatsapp icoontje gebleven?

 • Leuke tips… Maarrrr vraagje…
  Als in een groepsapp bijv 10 personen hebben gereageerd op een vraag. Kun je dan ook alleen één persoon een reply op zn antwoord geven zonder dat dit in de groepsapp verschijnt…?

 • heel veel info inderdaad, maar nu het volgende:

  op een iphone: whats app, ( ik wist niet hoe door te sturen-> nu wel) maar als je links benden op de + drukt in een bestaande chat, dan heb je meerdere keuzes. eentje is: contacten.. nu goed dacht dus : contact om naar dor te sturen. tik op iemands contact, en nu hangt die iemand onder die chat..

  ik kan geen optie vinden om dat ongedaan te maken. ook in het contact zelf zie ik die persoon er onder hangen en als ik op> gebeurt er niet wat ik verwacht, wat nu..

 • Vraagje
  Kun je bij een groep app ook het rode balletje met het aantal berichtje verbergen?
  Na een dag staat de stand soms op 118 🙈