DIY

Zo maak je zelf de kip van KFC

David Kers
Geschreven door David Kers

Als er een lijst bestond met geheime recepten die het meest geprobeerd zijn na te maken vinden we zonder meer de kip van KFC in de top 3. Onlangs is echter het geheime recept uit te doeken gedaan, waardoor iedereen de krokante kip zelf kan maken. Hier lees je hoe je dat doet!

De ultieme gids met combinaties voor salade

Voorbereiding

Als eerste heb je natuurlijk kip nodig: kippenpootjes of kippenvleugels. Beide dienen een uur van te voren geweekt te worden in een grote bak of kom met karnemelk en ei. Laat de kip op kamertemperatuur komen en leg deze dan pas in de melk.

Het recept

Nu volgt het geheime recept dat bestaat uit 11 verschillende specerijen:

  • 2/3 eetlepel zout
  • 1/2 eetlepel tijm
  • 1/2 eetlepel basilicum
  • 1/3 eetlepel oregano
  • eetlepel selderijzout
  • eetlepel mosterdpoeder
  • 4 eetlepels paprikapoeder
  • eetlepel zwarte peper
  • 2 eetlepels knoflookzout
  • 1 eetlepel gemalen gember (djahe)
  • 3 eetlepels witte peper

Mix bovenstaande kruiden samen met twee kopjes bloem. Vervolgens moet je deze de kip met deze mix bedekken. Hier zijn vele manieren en hulpmiddelen voor, maar de makkelijkste is een papieren zak nemen en alles hierin mixen door flink te schudden.

11kruiden

Frituren

Bij de KFC gaat de kip in een drukfriteuse, maar thuis gaat dit prima met een normale frituurpan. De kip hierin op een hoge stand voor 8 minuten levert het beste resultaat op. Vergeet niet de deksel op de pan te plaatsen om spetters te vermijden en de temperatuur gelijk te houden.

over de auteur

David Kers

David Kers

Reageer

7 Reacties

  • Hoi David, bedankt om dit te delen met ons. Ik wist helemaal niet dat ze het geheime recept van KFC uit de doeken gedaan hadden. Zelf ben ik niet zo’n fan van deze fastfood keten, natuurlijk is het lekker, maar toch niet echt gezond! Thuis zelf maken lijkt mij een beter idee, en in plaats van frituren zou ik opteren om de kip in de oven klaar te maken. Nu dacht ik toch ooit eens een reportage gezien te hebben waarin men het geheim achter de Kentucky Fried Chicken probeerde te achterhalen, waar de ‘kok’ van dienst ervan overtuigd was dat er MSG in de kruidenmix zat, wat zeker en vast mogelijk is!

  • Beste,
    ik heb dit recept tot op de letter gevolgd en de kip smaakt in de verste verte nog niet naar KFC. Sterker nog, er zit absoluut geen smaak aan deze kruidenmix. Ik weet niet waar je het haalt dat dit “het geheime recept” zou zijn, maar dit is er volledig naast. Na 8 minuten is trouwens de kruidenmix volledig zwart verbrand in de friteuse.
    Bedankt om mij naar de winkel te sturen voor een hoop kruiden, zonder resultaat.
    Mvg,
    Joris

    • Frituur op max. 160° en de korst juist lichtbruin laten worden, duurt +- 8 min,
      maar hoelang precies moet je zelf uitzoeken. Het vlees moet gaar zijn.
      Wat de kruiden betreft, gebruik 200 gr witte bloem en 50 gr aardappelbloem of Maïzena, dan zullen de kruiden beter door smaken.
      Ikzelf doe de kruidenmix in een koffiemolen om alles fijn te mixen, dan bind het beter met de bloem.

    • Hallo Joris,
      je moet trouwens het geweekte kip een nacht in karnemelk marineren (koelkast)
      dan eerst door de bloem-kruidenmix, vervolgens door de melk en terug door de bloem halen, de eerste laag kruiden zit dan op het kip en zal zeker doorsmaken.
      Plus, ik ben overtuigd dat het recept van KFC nog heel wat andere kruiden en mengsels bevat, die wij nooit zullen weten, daarbij komt nog dat de gebruikte kippen anders zijn dan deze van ons (misschien zijn de onze ook beter)
      Hopelijk lukt het voor jou de volgende keer, bij mij lukt het altijd (ook al enkele jaren)