DIY

Vernieuwde online e-maildienst van Microsoft: Outlook.com

Geschreven door Freerk Terpstra

Op 31 juli presenteerde Microsoft zijn nieuwe online e-maildienst Outlook.com. Jarenlang leek Microsoft stil te staan met Hotmail, waardoor Google met Gmail een kans kreeg om te innoveren en veel gebruikers bij Microsoft weghaalde. Microsoft heeft een team van ontwikkelaars aan het werk gezet en het antwoord op Google mag er zijn. Na vier weken kunnen we stellen dat de nieuwe dienst erg goed is. Diverse blogs besteden positieve aandacht aan de nieuwe service.

Mijn grootste reden om destijds van Hotmail over te stappen naar Gmail was voornamelijk de irritante reclamebanner die ongevraagd over het beeld verscheen en de  onoverzichtelijkheid van de site. Beiden heeft Microsoft nu grondig aangepakt. De irritante reclames zijn weg, en de site ziet er strak en overzichtelijk uit. Alle functies die je in basis nodig hebt om te mailen én om je e-mail te organiseren zijn aanwezig en gemakkelijk in te stellen. Sterker nog, ik denk dat Outlook.com voor veel ongeoefende gebruikers gemakkelijker werkt dan Gmail. Het aanmaken van mappen is erg eenvoudig en het is direct mogelijk om submappen te maken. Hiervoor moet je bij Gmail een Lab-functie installeren. Je kunt mappen verslepen, om er bijvoorbeeld een submap van te maken. Bij Gmail werkt dit toch ingewikkelder.

Personaliseren

Onder ‘Instellingen’ staan alle functies overzichtelijk bij elkaar. Het is mogelijk om accountgegevens aan te passen, een alias aan te maken, regels te maken of sneltoetsen in te stellen. Sterker, bij het laatste mag je zelf kiezen welke sneltoetsen je wil gebruiken. Ben je al bekend met de sneltoetsen in Gmail? Dan kun je hier dezelfde sneltoetsen gebruiken. Handig!

Opslag

Maar niet alleen het uiterlijk is aangepakt, ook de grootte van je inbox is herzien. Bij Gmail krijgen gebruikers standaard 10 GB en zit er een datalimiet van 25 MB per e-mail. Microsoft geeft (bijna) geen beperkingen aan de inbox. Mits het niet te gortig wordt, mag je rustig je gang gaan. Per mail mag je standaard 100 MB meesturen of ontvangen en met een Skydrive-account mag je zelfs 300 MB verschepen.

Social media

Waar Gmail alleen Google+ toe laat om gekoppeld te worden, is Microsoft een belangrijke stap verder gegaan en laat Facebook, Twitter en LinkedIn toe aan haar dienst. Bij Gmail zou een gebruiker extensies zoals Rapportive moeten gebruiken. Daarnaast is het mogelijk om de contactlijst uit Gmail toe te voegen, zodat het ‘overstappers’ erg gemakkelijk wordt gemaakt. Aangezien Microsoft Skype en Yammer heeft overgenomen is de kans groot dat ze deze diensten aan Outlook.com koppelen in de nabije toekomst.

Bijlagen

Wanneer een e-mail foto’s bevat, worden deze automatisch als slideshow weergegeven en krijgt de e-mail de ‘tag’ foto’s. Zo kun je e-mail met foto’s eenvoudig terugvinden. Documenten kun je vanuit je ail direct in de browser openen en bewerken. Het bestand opent in Skydrive en kun je bewerken in een online editor met veel mogelijkheden.

Conclusie

Met Outlook.com heeft Microsoft een mooie dienst gemaakt die niet onderdoet aan de concurrenten. Hotmail- en Livegebruikers kunnen direct inloggen met hun huidige e-mailadres en eventueel een alias aanmaken voor Outlook.com. Maar je kunt natuurlijk ook een nieuw account aanmaken en met een schone lei beginnen. Speciaal voor de overstap heeft Microsoft een blog geschreven die uitlegt hoe je het account kunt overzetten.

over de auteur

Freerk Terpstra

Na mijn hbo bachelor communicatie (Inholland) heb ik communicatiewetenschap aan de UvA gestudeerd. Mijn bachelorscriptie bij Inholland ging over Het Nieuwe Werken en de mogelijkheid om online samen te werken in een virtuele organisatie. Bij de UvA ging mijn thesis over sociale media en de kansen voor bedrijven om dit goed in te zetten. Inmiddels werk ik als consultant bij Rapid Circle. Ik geef advies op het gebied van interne communicatie, met voornamelijk op het inzetten van online tools om de interne communicatie te verbeteren. Wij gebruiken daar Office 365 voor, met een belangrijke rol Sharepoint Online en Yammer.

De vrije tijd wordt gevuld met hardlopen, basketballen en het kijken van documentaires.

Volg me op Twitter en Google+.
Ik kan één kaarttruc

Reageer

21 Reacties

 • Hoi Freek, ik ben ook erg blij met Outlook.com en meteen overgestapt. Maar heb jij de print-knop al kunnen vinden? Hotmail had altijd een goede printfunctie, zodat je alleen de email zag. Printen met de browser geeft je ook alle “rommel” aan de randen zoals je mappen en zo. Dat vind ik nog een minpuntje. Maar misschien zie ik wat over het hoofd 🙂

 • Aanvulling: Iets waar (nog) geen ondersteuning voor is bij outlook.com (in tegenstelling tot bijv. gmail) is ondersteuning voor IMAP. Voor veel mensen is dit wel een belangrijke feature.

  • Ik had al een account aangemaakt, al was het alleen al om mijn naam te claimen. Maar geen IMAP = geen optie. Een onbegrijpelijke keuze van Microsoft. Hoe kunnen ze dit nu (nog) laten liggen?

 • Wie spreekt over mappen in Gmail, heeft denk ik Gmail niet helemaal begrepen… Het werken met labels (in Gmail) is voor veel mensen juist intuïtiever dan het werken met mappen.

  • Gmail werkt met labels en Outlook met mappen, de verschillen hiervan zijn mij duidelijk. Echter, veel gebruikers gebruiken de labels als mappen. In Gmail sub-labels maken is lastiger dan submappen in Oulook, daar gaat dit stukje over.

   • Het idee achter labels is juist dat je ze niet moet gebruiken als mappen. Ja, het is moeilijker sub-labels aan te maken. Maar je moet het eigenlijk niet willen. Sommige mailtjes wil je labelen met meerdere labels (noem het voor mijn part “taggen”). Dat is met mappen niet mogelijk, dan moet je het mailtje gaan kopiëren. Velen van ons zijn opgegroeid met het hiërarchisch structureren, maar structuur is op meerdere manieren aan te brengen.

      • Die link vertelt niet veel over (sub)mappen, maar wel over het gebruik van Categorieën in Outlook.com. Ik merk dat ik in mijn stuk niet volledig ben geweest. Outlook biedt de mogelijkheid om te werken met mappen en submappen. Daarnaast biedt Outlook de mogelijkheid om Categorieën te maken, deze werken hetzelfde als labels bij Gmail. Hiermee kan de gebruiker werken op een manier zoals hij dat wil, via mappen, of via Categorieën (labels).

       In mijn stukje vergeleek ik het maken van (sub)mappen in Outlook met het maken van (sub)labels in Gmail. Je hebt gelijk dat dit niet te vergelijken is zoals ik dat deed. Bedankt voor je oplettendheid en het benoemen hiervan. Ik heb het zo genoemd omdat labels soms wel zo gebruikt worden door gebruikers.

  • Gmail gebruikt in haar webinterface labels en dat zijn geen mappen. En dat is nou juist precies het probleem want iets als IMAP kent alleen maar mappen en snapt niets van labels. Daar heeft Google een trucje voor gevonden: de labels worden omgezet naar mappen. Labels en mappen zijn dus hetzelfde geworden en dat creëert weer een nieuw probleem. Een mail wat meerdere labels heeft staat nou in meerdere mappen en download je dus ook meerdere keren indien caching in je mailclient aan staat (en dat is vaak het geval ivm het offline kunnen bekijken van mails en het reduceren van gebabbel met de server). Gelukkig gaat het ook de andere kant op: zodra je via IMAP een map aanmaakt wordt dat door Google weer naar een label vertaald. Dat is dan ook meteen de truc om een structuur te maken met sublabels (of submappen, hoe je het noemen wilt).

   De aanpak van Microsoft is wat handiger omdat dit al gebruikt wordt in de mailclient genaamd Outlook. Daar kun je een complete mappenstructuur aanmaken en categorieën gebruiken om mails mooi in te delen ongeacht in welke map ze staan. Die categorieën zijn het beste te vergelijken met de labels in Gmail. Ze hebben voor Outlook.com dus heel goed gekeken naar de client die ze al hadden en dat omgezet naar een webinterface. Dat maakt de instap een stuk lager en de compatibiliteit een stuk hoger. Google had dit allemaal niet wat dan ook de reden is geweest voor het ontstaan en het later door Google overnemen van de mailclient Sparrow. Deze client deed wel aan labels en was dan ook veel meer compatible met de Gmail webinterface. Helaas is sinds de overname door Google de toekomst van deze client ongewis.

 • Vraagje ,

  weet er iemand hoe ik zuiver en enkel mijn mail afdrukken kan… zonder de mappen links en de reclame rechts van het beeld erop…alvast bedankt voor jullie hulp…en graag jullie reactie op FRANCISCO1959@LIVE.BE

  Met vriendelijke groet…Francisco

  • Rechts boven aan een e-mail staat ‘Acties’, als je daar op klikt krijg je een dropdown waarin de optie ‘Bericht afdrukken’ staat. Als je daarop klik, print je alleen het bericht zelf.