DIY Productiviteit

Zo kun je de map Mijn Documenten verplaatsen

Redactie Lifehacking
Geschreven door Redactie Lifehacking
De map Mijn Documenten (Documenten) staat standaard op de systeemschijf. Geen goed idee, want als daar wat mis mee gaat ben je alles kwijt. Hier leggen we uit hoe je de map Documenten kunt verplaatsen.

Windows (10) plaatst de map Documenten (of Mijn documenten in eerdere versies van dit besturingssysteem) standaard op de systeemschijf. Gaat er iets mis met Windows en moet je een image terugzetten of zelfs helemaal uithuilen en opnieuw beginnen met installeren, dan zijn alle bestanden in die map dus onherroepelijk verloren. De enige mogelijkheid om de bestanden dan nog te redden is om vóór de restore of herinstallatie de schijf in een andere computer te bouwen (of gebruik een USB-naar-SATA-converter) en via de Verkenner de Documentenmap op te sporen. Niet echt handig, zeker niet als je net een berg werk moet verrichten op de computer en haast hebt. Het is dan ook zaak om de map (Mijn) Documenten zo snel mogelijk naar een andere schijf of partitie te verhuizen. Dat gaat gelukkig erg eenvoudig.

Klik op Eigenschappen bij de map Documenten

Documenten verplaatsen

Start de Verkenner en maak een map op een andere dan de c-partitie. Bijvoorbeeld iets als Mijn documenten op de D-schijf- of partitie. Klik vervolgens – nog altijd in de Verkenner – met de rechter muisknop op Documenten en dan op Eigenschappen. Klik in het geopende venster op de tab Locatie en aldaar op de knop Verplaatsen. Blader naar de net gemaakte map op (bijvoorbeeld) de D-schijf en selecteer deze, gevolgd door een klik op Map selecteren. In het venster waarin je gevraagd wordt om de documenten te verplaatsen klik je op Ja. Nadat alles verhuisd is – kan even duren bij een flink gevulde map – staan je documenten voortaan veilig op de D-schijf. Mocht het nodig zijn om een image terug te zetten van eerdere datum, dan merk je daar qua documenten dus helemaal niets van. Wel zo prettig.

Tipje tot slot: bewaar de map Documenten niet op een externe schijf. Op het moment dat je deze niet hebt aangesloten komen Windows en veel andere programma’s die een map Documenten verwachten in de problemen!

over de auteur

Redactie Lifehacking

Redactie Lifehacking

Lifehacking.nl gaat over slimmer werken en slimmer leven. Diverse auteurs schrijven over het snijvlak van kennismanagement, persoonlijke ontwikkeling, timemanagement en digitale innovaties. Lifehacking organiseert regelmatig activiteiten en we geven workshops, brainjams en lezingen over lifehacking-gerelateerde onderwerpen.

Reageer

1 reactie