Onderweg

Aan welke kant zit de opening van de brandstoftank?

Geschreven door Patrick Mackaaij

Aan welke kant van de auto zit de brandstoftank? Dat kun je niet zien in de spiegels en je wilt het weten op het moment dat je het benzinestation nadert om te gaan tanken. Zodat je de brandstofslang niet over je auto heen hoeft te trekken. Of net wat te kort komt.Na verloop van tijd weet je natuurlijk wel aan welke kant de brandstoftank van je auto zit. Voor nieuwe auto’s, leenauto’s of de auto van je partner werkt deze simpele truc. Lees ook: Tips voor autorijden in het buitenland.

Brandstoftank links met driehoekjeDriehoek

Op het dashboard staat het symbool van een benzinepomp. Naast dit symbool zie je vaak een driehoekje staan. De richting waarin het driehoekje wijst, is de kant waar de brandstoftank zit. Zo kun je in één oogopslag zien aan welke kant van de pomp je moet parkeren als je gaat tanken.

Ik heb het nagekeken door te gluren bij een paar auto’s in de straat van willekeurige merken. Het lijkt te kloppen. Klopt het ook bij jouw merk auto?

over de auteur

Patrick Mackaaij

Patrick Mackaaij deelt als blogger hier en op zijn weblog Eenmanierom.nl kennis over slimmer werken, timemanagement en Getting Things Done. Neem contact op met patrick@eenmanierom.nl als je efficiënter wilt werken of als je op basis van opbouwende kritiek de gebruikservaring van je product of dienst wilt optimaliseren.

Volg Patrick op Twitter, LinkedIn, Google+ of Facebook.

Reageer

27 Reacties

 • Had dit ook eens gehoord en deed een rondvraag via facebook. Veel reacties en het bleek meestal te kloppen, maar spijtig genoeg niet altijd.

 • Volgens mij is het in 90% van de auto’s die gemaakt worden in landen waar je rechts rijdt zit de tankdop ook rechts ( vw, Opel, ford, Renault etc). In auto’s die gemaakt worden in landen waar je links rijdt is het natuurlijk anders om ( al dat Japanse spul). Deze regel gaat echter niet op voor dezelfde auto’s die zowel een Japanse als Europese sticker hebben ( aygo/106/C1) dezelfde auto’s met een ander neusje. Zo zijn er nog een paar van die klonen.

  • @Jurjan: DIt klopt niet helemaal. BMW bijvoorbeeld wordt in D en USA gemaakt, maar vulopening zit links. En zo zijn er meerdere Europese merken.

   • @Ferdie, Ik heb zelf een BMW en de vulopening zit toch echt aan de rechterkant. Alle BMW’s hebben de vulopening aan de rechterkant.

    Wat ik vroeger heb geleerd is dat wat Jurjan zegt klopt en dat het komt omdat men in principe de uitlaat altijd aan de straat kant, dus niet bij de stoep wil hebben. De vulopening van de brandstoftank zit dan weer aan de andere kant om hem zo ver mogelijk van de hete uitlaat weg te houden. Dus een BMW (Duits merk waar rechts gereden wordt) heeft de uitlaat links (dubbele uitlaten uitgezonderd :-)) en de vulopening rechts.

 • @Rick: Coen en Sander Show: Nee, niet gehoord, vertel?
  @Jurjan: Ik weet niet welke landen welke merken auto’s maken 😉
  @Marijn: Artikel samengevat: “Pijltje klopt altijd en brandstofslang is puur geluk”. Lijkt te matchen met eerste reactie Filip. Gemiddeld gezien lijkt het me dan nog steeds een goede gok.

 • nog simpeler hack: voor je bij de pomp bent open je je benzineklep van binnenuit en kijk in je spiegels waar de klep zit.

 • Wat ik wel eens doe als ik in een vreemde auto rijdt en moet gaan tanken, is om mij heen kijken naar auto’s van hetzelfde merk en dan kijken waar daar de tankopening zit. Mijn ervaring is dat het per merk geregeld is. Het hoeft dus niet per se het zelfde type te zijn. Je moet er alleen wel op tijd mee beginnen en niet als je het benzinestation binnen rijdt 😉

 • De kant waar de brandstofklep zit is niet afhankelijk van het merk van de wagen. Ik heb er twee van opel en bij de corsa zit hij rechts en bij de vivaro links.

 • Dit vond ik wel een leuke: iedereen naar buiten jagen in de kou…
  …. om dan vast te stellen dat dit inderdaad een mythe, hoax, busted is.

  Fiat Doblo en Citroën C3 gaan kijken: noppes!

  Te vroeg voor 1 april!

 • Het klopt meestal niet ipv wel… iig bij Peugeot en Ford.
  Als je kan herinneren waar je uitlaat zit (links of rechts) is het meestal tegenovergesteld aan de kant waar je uitlaat zit. (dit ivm brandgevaar)
  Echter bij uitlaten in het midden of dubbele uitlaten, gaat dat dan weer niet op 🙂

 • Ik heb de volgende truc: als ik ’s ochtends voordat ik naar mijn werk ga bedenk dat ik onderweg nog wil tanken, kijk ik voordat ik instap even aan welke kant de tankdop zit,en onthoudt dat dan. Als je het tenminste een truc kunt noemen 😉

 • De best toepasbare regel is inderdaad het land van herkomst ofwel waar de auto ontwikkeld is.. daarvoor moet je wel wat autokennis hebben.

  Want michelle merkt op dat de dop bij de opel corsa en opel vivaro verschilt.. dat is correct want de opel vivaro is weer een samenwerking van Renault (Traffic), Opel (Vivaro) en Nissan (Primestar) waarbij het platform geleverd is door Nissan. Vandaar dat de tankdop links aan de bestuurderszijde geplaatst is.

 • De brandstof slangen aan het tankstation zijn gelukkig meestal lang genoeg zodat ik niet na hoef te denken over welke zijde totdat ik stil sta.

 • Dat gat voor de brandstof vinden kost hooguit wat moeite. Handiger om te weten is op welke brandstof een auto rijdt die je niet kent.

  Meestal zit je Euro loodvrij wel goed, maar ik zou het niet in een diesel tank gooien. Let vooral ook op dat je LPG en elektrisch niet door door elkaar gooit. 😉

  Iemand daar een tip voor?

 • Laat ik me nou al 2 jaar afvragen waar dat driehoek-pijltje naast het tankstation-tankje op mijn display voor staat. Goed dat ik nu weet dat mijn dop rechts zit. (Wist ik al, maar dat driehoekje zat me dwars.)

 • Staat de slang niet altijd rechts, omdat dit bij benzinepompen altijd zo is? Dit is dus gewoon een realistische weergave? Als je wagen dan de brandstoftank rechts heeft klopt het natuurlijk wel 🙂

 • Ja ik kende deze life hack en pas die indien nodig ook toe….totdat ik als ‘leenauto’ ik een keer een VW caddy (zo’n klus busje) meekreeg. En guess what, dat blijkt de uitzondering op de regel te zijn!

 • Klopt niet!! Heb het net bij 2 auto’s gechecked beide keer slangetje rechts en bij 1 auto moet je toch echt links tanken…