Onderweg

Zo houd je afhaalfriet lekker knapperig

Geschreven door Chwhynny Overbeeke

Als je bij de frietboer patat haalt of met je auto door de drive-through van een fastfoodketen gaat, wil je natuurlijk graag dat je afhaalfriet lekker knapperig (en warm!) blijft. Lifehacking heeft een tip. Lees ook: 5 tips voor een gezondere lunch.

Afhaalfriet is alleen lekker als deze onderweg niet afkoelt of slap wordt. Als je de zak dichthoudt, blijft je friet prima warm. De stoom die vrijkomt zorgt er echter wel voor dat je frietjes zacht worden. Doe je de zak open, dan zit je met koude friet. En maar weinig mensen vinden koude frietjes lekker.

Niet doen: Stoelverwarming

Wat je dus moet doen is een balans zoeken. Mijn eerste poging was om de zak friet een beetje geopend op een verwarmde autostoel te zetten. Mijn redenering was dat de stoom dan kon ontsnappen terwijl de friet warm gehouden wordt door de verwarming in de stoel.

Slecht idee, achteraf gezien. De bovenste frietjes waren knapperig maar lauw, de middelste frietjes waren een beetje zacht en warm, en de frietjes onderaan in de zak waren warm maar zacht en ook nog eens taai.

Wel doen: Warme lucht

De tweede poging ging veel beter, en dit is een truc die ik voortaan ga blijven gebruiken. Zet de zak friet helemaal open in de voetenruimte van de passagiersstoel voorin de auto, en zet de verwarming van de auto vol aan. Zorg dat de warme lucht voornamelijk, of als dat kan, alleen in de richting van de voetenruimte waar de frietzak staat geblazen wordt. Op die manier kan de stoom goed ontsnappen en blijft je friet warm. Je moet dan natuurlijk wel goed oppassen dat de zak niet omkiepert als je door de bocht gaat!

Als je een passagier bij je hebt is het een goed idee om hem of haar halverwege de rit even met de (gesloten!) zak te laten schudden om ervoor te zorgen dat de stoom egaler ontsnapt. Bovendien kan hij of zij de zak tussen de voeten klemmen zodat hij niet omvalt.

over de auteur

Chwhynny Overbeeke

Reageer

1 reactie