Persoonlijk Productiviteit Werk

4 vragen die je jezelf moet stellen als je voor een moeilijke keuze staat

lifehacking-moeilijke-keuze
Geschreven door Chwhynny Overbeeke

Je komt waarschijnlijk vele malen in je leven voor een moeilijke keuze te staan. Een beslissing die invloed heeft op de rest van je leven of carrière. Hier zijn vier vragen die je jezelf kunt stellen die je kunnen helpen bij het nemen van een belangrijke beslissing. Lees ook: 5 manieren om proactief te werken in plaats van reactief.

Ga je van baan veranderen of niet? Is deze relatie nou echt wat je gehoopt had, wil je met deze persoon verder of toch niet? Is het een goed idee om nu te verhuizen? Dergelijke dilemma’s kunnen erg lastig zijn. Hier zijn vier vragen die je jezelf moet stellen als je voor een moeilijke keuze komt te staan.

Wat voor gevoel heb je erbij?

Stel jezelf eens voor dat je de keuze inderdaad gemaakt hebt. Je hebt de knoop doorgehakt en datgene gedaan waarover je niet zeker was. Leef je in in de nieuwe situatie: hoe ziet je leven er nu uit? Wat voor gevoel geeft het je? Zenuwen, angst, aarzeling of juist vreugde of rust kunnen je een idee geven van welke beslissing je het beste kunt nemen.

Wat is het ergste dat er kan gebeuren?

Niet leuk om over na te moeten denken, maar wel een goed idee. Stel dat je plan in de soep loopt of dat je keuze achteraf verkeerd blijkt te zijn, wat voor ergs zou er dan kunnen gebeuren? En is dat iets waarmee je om kunt / wilt gaan, of niet?

Wat is het beste dat er kan gebeuren?

Wat voor voordelen zitten er aan vast? Zijn de voordelen zo groot dat ze kunnen opwegen tegen alle potentiële nadelen? Is het de moeite waard om het risico te nemen?

Kun je het eerst even testen?

Dit lukt niet altijd, maar sommige grote beslissingen kun je uittesten zonder je meteen vast te leggen of op een kleinere schaal uitproberen. Als je bijvoorbeeld overweegt om in een andere sector te gaan werken, kun je proberen om daar eerst wat vrijwilligerswerk te doen of met mensen te praten die in die sector werken. Ben je van plan om naar een andere regio te verhuizen, ga er dan eerst eens een weekendje naartoe om goed rond te kijken. Niet als toerist met alleen maar leuke interessante uitjes, maar op een manier alsof je er al woont, dus naar de supermarkt, door het centrum lopen, en dergelijke.

over de auteur

Chwhynny Overbeeke

Reageer