Persoonlijk Thuis

Hoe overleef ik mijn kater?

Isabeau Engelaar
Geschreven door Isabeau Engelaar

Daar lig je dan, niet in staat om ook maar een stap te verzetten. …Alleen al je hoofd optillen voelt ondragelijk. Ook al haal je de ellende van een kater zelf op je hals, menig nachtbraker heeft de volgende dag medelijden met zichzelf. Wat kan je doen om een katerige dag nog dragelijk te maken? Lees ook: Studenten-tip: 10 mythes over alcohol ontkracht.

Drankjes tegen een kater

 • Water
  Na een avond drinken is je lichaam uitgedroogd. Om je lichaam weer te laten functioneren is water drinken de nummer 1-oplossing. Je zou op de avond zelf al af en toe een glaasje water kunnen pakken, hier heb je meestal geen zin in. De dag van de kater is het belangrijk veel water te drinken om uitdroging tegen te gaan. Wat ook slim is, is om voor het slapen gaan nog water drinken, zo heb je de kans dat je hoofdpijn de volgende ochtend iets milder is.
 • Appel- of cranberrysap
  Verkort te kater tijd door een handje door een glas appel- of cranberrysap te drinken. De suikers geven je lichaam energie en water om bovenop die kater te komen.
 • Muntthee of Kamillethee
  Muntthee houdt je misselijkheid tegen en verzacht de pijn in je maag. Het beste is natuurlijk verse munt, maar een theezakje kan natuurlijk ook. Een Een goede kop warme thee werkt sowieso altijd wel doordat de warmte je maag rustig houdt.

Zo kom je de dag door met een kater

Ontbijtv1-btsxmte2njcxnztqoze3mtk2oziwndg7odawozeymda

 • Een kiwi
 • Geroosterd brood met honing
 • Gekookt ei met een snufje zout

Honing bevordert als natuurlijke suiker een snellere afbraak van alcohol en herstelt de bloedsuikerspiegel die dan erg laag is. Fruit zoals een kiwi versterkt dit effect. Bij de afbraak van vruchtensuiker komt namelijk nicotinamide vrij en dit zorgt voor een snellere verwerking van alcohol. Een ei met zout geeft je de energie om de vermoeidheid te bestrijden die bij een kater komt kijken.

Lunch

 • Een appel
 • Kippensoep met noedels
 • Augurken gerold in rookvlees

Het verlies aan mineralen zorgt ervoor dat je lichaam verlangt naar zoute en zure etenswaren. De soep, augurken en rookvlees stillen dit verlangen. Het voordeel van soep is dat het licht verteerbaar is, je maag heeft het die dag al moeilijk genoeg. De noedels en kip in de soep leveren koolhydraten en proteïnen, die de honger stillen, die ook met een kater gepaard gaat. Waarschijnlijk zou je liever vette happen eten zoals pizza of chips. Maar je lever is al druk genoeg met het afbreken van alcohol, om ook nog eens die vette troep die je die dag naar binnenschuift af te gaan breken.

Avondeten

 • Salade met gerookte zalm en peultjes
 • Asperges gerold in gerookte ham
 • Meergranen stokbrood met tapenade

Zalm bevat visolie die de maag helpt alcohol af te breken. Peulvruchten zijn een gezonde bron van koolhydraten om de honger mee te stillen. De aminozuren en de mineralen in de asperges zorgen ervoor dat je sneller herstelt van een kater. Ook zouden ze de levercellen beschermen tegen de giftige stoffen in alcohol. En een stokbroodje met tapenade of pesto stilt de lekkere trek. Je moet ook niet te streng voor jezelf zijn als je een kater hebt.

Gooi er een smoothie tussendoor

Banaan, kiwi en spinazie
Deze combinatie werkt heel goed omdat je er een smoothie van kunt maken als je er yoghurt bijgooit. In alle drie de componenten zit kalium, en kalium zorgt er samen met natrium voor dat de waterbalans in je lichaam op peil blijft.

hangover-guys

Wat neem je vooral niet met een kater

 • Vettig voedsel
  Je maag is heel gevoelig na een avondje drinken, dus laat de patatjes, hamburgers en restjes pizza maar even voor wat het is. Voordat je gaat drinken is vettig voedsel een goed plan. Maar als het kwaad al geschied is, moet je ver uit de buurt blijven van vet voedsel.
 • Koffie
  Het klinkt ideaal: je hebt geen energie, kloppend hoofd, dorst: tijd voor een kop koffie. Niets is minder waar! Koffie zorgt er zelfs voor dat je nog meer dorst en meer hoofdpijn op je dak krijgt. Je rode bloedcellen zetten uit, wat ervoor zorgt dat je hoofd bijna explodeert als je een kater hebt.
 • Sinaasappelsap
  Dit drankje is doordeweeks een goeie opkikker in de ochtend. Alleen niet na een avondje drinken! Nee dan niet. Je maag is heel gevoelig na een nacht drinken, en de zure vrucht kan leiden tot overtollig maagzuur of buikpijn.
 • Alcohol
  Ze zeggen weleens dat je om een kater te verdrijven nog meer alcohol moet drinken. Maar als je even logische nadenkt weet je eigenlijk dat je het kater-moment alleen maar uitstelt. Doordat je blijft drinken neemt vanzelfsprekend ook de alcoholtoename toe, de kater wordt dat alleen maar heftiger.

giphy

over de auteur

Isabeau Engelaar

Isabeau Engelaar

Reageer