Persoonlijk Werk

De beste manier om iemand om een gunst te vragen

Geschreven door Chwhynny Overbeeke

Het komt weleens voor dat je iemand om een gunst moet vragen. Of het nu gaat om het krijgen van een lift of het lenen van een kledingstuk of misschien zelfs geld, het is altijd ongemakkelijk. Hoe krijg je het beste resultaat? Lees ook: Goede voornemens? Start, maar behaal ze niet!

Niemand vindt het prettig om iemand om een gunst te moeten vragen. Het kan voor ongemakkelijke situaties zorgen waarbij je je kwetsbaar opstelt en mogelijk gezichtsverlies lijdt. Daarom vinden veel mensen het prettiger en eenvoudiger om een e-mail of sms’je te sturen dan het iemand rechtstreeks te vragen.

Maar hetzelfde geldt voor de ontvanger van het verzoek. Een e-mail of sms-bericht is veel eenvoudiger te negeren, en bovendien voelen mensen zich minder gauw schuldig als ze je op die manier afwimpelen omdat het onpersoonlijker is.

Face-to-face

Dat ongemakkelijke gevoel kan dus juist in je voordeel werken, omdat het voor beide partijen een moeilijke situatie is. Uit onderzoek is gebleken dan je in een face-to-face gesprek eerder krijgt waar je om vraagt, omdat het voor de ander lastig is om recht in je gezicht nee tegen je te zeggen.

Maar let wel goed op de manier waarop je het vraagt, en zorg dat je geen toeschouwers hebt. Hij of zij voelt zich anders misschien een beetje overrompeld of in een hoek gedrukt, wat dan weer tot irritatie kan leiden waardoor het antwoord gauwer negatief zal zijn. Wees subtiel, maar draai niet teveel rond de pot, en maak vooral gebruik van het persoonlijk contact.

over de auteur

Chwhynny Overbeeke

Reageer

2 Reacties

 • Heel vreemd om een gunst af te dwingen op deze manier. Je maakt gewoon misbruik van het feit dat iemand het moeilijk vindt om nee te zeggen.
  Een soort verkooptechniek om je zin te krijgen.

  Het hele stukje draait om ikke, ikke, ikke. Hoe kom ik er het beste uit.
  Dat een ander met het gevoel blijft zitten dat hij/ zij overruled is, doet er niet toe blijkbaar.
  Bah!

 • Als je iemand om een gunst vraagt kun je het beste “met de deur in huis vallen. ”
  Als iemand dan “nee” zegt heb je pech maar. Veel mensen vinden het moeilijk om nee te zeggen, dan zijn ze niet aardig denken ze maar we zijn niet op de wereld om door iedereen aardig te worden gevonden.