Onderweg Persoonlijk

De beste tips voor het bezoeken van een concert

Isabeau Engelaar
Geschreven door Isabeau Engelaar

Concerten heb je in alle vormen en maten en er is voor ieder wat wils. Nu heeft iedereen weleens een concert bezocht en te maken gehad met de gemakken en ongemakken die komen kijken bij het bezoeken van een concert. Hier lees je wat tips rondom het bezoeken van een concert. 

Waarom hebben meer vluchten vertraging in de zomer?

De sfeer, de kwaliteit en de gezelligheid van het concert worden door een aantal factoren bepaald. De sfeer wordt voornamelijk bepaald door de artiest en door het publiek. Een intieme sfeer ontstaat vaak bij kleine zalen of theaters. Stadions en grote zalen zoals de Ziggo Dome hebben een andere akoestiek en zorgen voor een bombastische sfeer. Wil je echt gaan voor een intiem moment met je favoriete artiest of band, dan kan je ze beter bezoeken in kleinere zalen zoals de melkweg, Paradiso of Tivoli. Mocht je favoriete artiest of band hier tenminste komen.

Wie, wat, wanneer?

Wil je nu graag een bepaalde artiest of band zien, maar heb je geen idee wanneer deze een bezoekje komt brengen aan Nederland? Sommige ticketverkoopsites bieden de mogelijk je op de hoogte te houden mocht het zo ver zijn, ook kan je je soms op een ‘fanpage’ inschrijven voor een bepaalde artiest of band, je ontvangt dan een mail mocht er een concert aan komen.

Verder raadt ik je aan om regelmatig de sites van concertzalen te bezoeken en hier het aanbod eens door te scrollen. Wie weet kom je nog iets leuks tegen, of heb je de aankondiging van het optreden van jouw favoriete artiest of  band net gemist.

Het is ook handig de facebook pagina ’s van concertzalen, ticketverkoop kanalen en van bepaalde artiesten te volgen.

Voorbereidingconcert-money

Een concert kan aardig wat geld kosten. Zelf vind ik het fijn om wat geld aan de kant te zetten speciaal voor concerten. Mocht er dan ineens een artiest of band komen waar je weg van bent, dan heb je daar ook het geld voor. De kaartverkoop start meestal vlak na of soms zelfs op dezelfde dag als de bekendmaking van het concert, waardoor je meestal geen tijd hebt om nog even te sparen. Je kan natuurlijk ook de gok nemen dat het concert niet uitverkoopt. In de meeste gevallen is de bekendmaking van een optreden ruim voor de start van de ticketverkoop, waardoor je nog tijd genoeg hebt.

De tijd die tussen het kopen van een kaartje zit en het daadwerkelijke concert, kan oplopen van een paar weken tot een paar maanden. Het enthousiasme dat je hebt na het kopen van een kaartje kan hierdoor wat afzwakken. Om weer helemaal in dat gevoel te komen kan je een paar weken voor het concert begint, beginnen met het intensief luisteren van de desbetreffende artiest of band.  Je komt zo niet alleen in de stemming, maar kunt ook tijdens het concert meezingen met alle nummers.

Artiesten geven meestal niet één concert, maar vaan vaak op tour. Nederland is niet vaak het eerste land waar ze een concert geven. Hierdoor verschijnt er vaak voor het concert een setlist online, waar je kunt zien welke liedjes in welke volgorde zullen langskomen. Mocht je hier interesse in hebben, neem dan een kijkje op setlist.fm.

Tijdens het concert

Bij grote concerten in bijvoorbeeld de Ziggo Dome of Amsterdam ArenA moet je rekening houden met de grootte van de zaal. Heb je staanplaatsen en wil je vooraan staan of tenminste iets willen zien, kom dan vroeg.

Nadelen van staan
  • Mensen die constant tegen je aanlopen, voor je gaan staan, duwen etc.
  • Als je lang moet wachten is er een kans dat je last krijgt van je rug, knieën of voeten.
  • Het kan altijd zo zijn dat er een lang persoon voor je gaat staan.

In de zaal is het aan het begin van de avond vaak koud. Is het concert in volle gang dan is het meestal bloedheet. Een t-shirt met een vest is daarom een handige kleding combo.

Probeer vooral te genieten en in het moment te zijn. Af en toe je smartphone erbij voor een filmpje doen we allemaal. Maar als je het hele concert door de lens van je telefoon meemaakt, verpest je het voor jezelf en degene die achter je staat.

10 BBQ en voedsel tips voor een warme zomer

En na het concert

Aan het eind van het concert ontstaat er vaak een lange rij bij de garderobe. Om deze rij te ontlopen kan je 5 minuutjes eerder het concert verlaten, of in ieder geval bij de deur de laatste minuten mee pakken. Je bent zo als eerste bij de garderobe. Ook kun je je jas ook in de auto laten liggen, mocht je met de auto zijn. Je kan ook een tas meenemen waar je jas in past.

Ben je met het openbaar vervoer, houd dan in de gaten dat concerten in sommige gevallen flink uit kunnen lopen. Je zit soms zo in het moment dat je de tijd vergeet. Het zou zonde zijn als de mooie avond eindigt met het feit dat je de laatste trein hebt gemist.

Als het concert is afgelopen, stormt iedereen naar de uitgang. Als je nergens op tijd hoeft te zijn, zou ik gewoon even ergens aan de zijkant een drankje doen en wachten tot het wat rustiger is geworden. Heb jij nu nog een goede tip voor het bezoeken van een concert? Laat het ons weten in de reacties!

paradiso

Concertzaal Paradiso

over de auteur

Isabeau Engelaar

Isabeau Engelaar

Reageer