Persoonlijk

Franse les

Informatie heeft net als eten veel tijd nodig om goed te worden verwerkt.

Over afvallen zijn al veel boeken geschreven. Minder eten en meer bewegen helpt vaak het beste. Maar wat veel schrijvers onvoldoende benadrukken is rust tussen de happen. De reden is dat de receptoren in de maag die het verzadigingsgevoel doorgeven aan de hersenen, tijd nodig hebben. Gemiddeld twintig minuten nadat we het voedsel hebben doorgeslikt, wordt het signaal pas doorgegeven. Die tijd is langer dan het naar binnen schrokken van een complete fastfood maaltijd!

Om slimmer informatie te verorberen moet je informatie daarom ook goed kauwen voordat je nieuwe informatie tot je neemt. Langzaam op je laten inwerken, wikken en wegen, nagaan welke informatie je nog meer wilt: allemaal nodig om je brein van goede, voedzame informatie te voorzien. Vaak willen mensen meer van dezelfde informatie. Of extra informatie die alleen maar de beschikbare informatie anders ordent of toont. Echt overbodig, want met de informatie die je al hebt, kom je al een heel eind. En rust, rust, en nog eens rust brengen in je dagelijks leven.

Daarom hebben de Fransen ook beduidend minder hartinfarcten. Hoeveel stress en narigheid een Fransman ook heeft, de maaltijden zijn voor hem heilig. Na een uitvoerig aperitiefje en het gebruikelijke babbelen, beginnen ze pas te eten als ze aardig zijn onthaast. Het liefst met goede vrienden en ruime pauzes tussen de verschillende gangen.

over de auteur

Guus Pijpers

Guus Pijpers is Managing Director van Acuerdis. Hij helpt mensen hoe ze informatie effectief moeten inzetten en gebruiken.

Guus is auteur van meer dan 7 boeken en tientallen artikelen over het informatiegedrag van mensen. Zijn interesses zijn informatiegedrag van (top)managers, slimmer werken en leven met informatie, onze hersenen en de zachte kant van informatie. Zijn nieuwste Nederlandstalige boek, Het informatieparadijs – Slimmer Werken met minder informatie , is in juni 2011 verschenen bij Haystack .
Zijn nieuwste Engelstalige boek, Information Overload: A System for Better Managing Everyday Data, is in augustus 2010 wereldwijd verschenen bij John Wiley & Sons, New York.

Reageer

4 Reacties

  • Over die laatste alinea, heb je daar ook een bron voor? Mij lijkt dat er daar veel minder hartinfacten voorkomen, als het al waar is, eerder komen door de consumptie van rode wijn, waarvan aangetoond is dat dit goed is voor hart- en bloedvaten.

  • @Guus interessant idee, maar vertel eens: Hoe? Wat is je truuk, wat is je geheim? Hoe zorg jij er voor dat je rustig de informatie tot je neemt? Zonder als een malle door je RSS-feeds willen bladeren om het laatste nieuws te lezen? Wat is je lifehack?

  • @ Guus: Een echt leuk boek over afvallen is het boek van Maarten ’t Hart, Het Dovemansorendieet. Volgens ’t Hart het enige dieetboek dat zich ook bezighoudt met wat eruit komt. Heerlijk leesvoer! (En tevens het enige dieet boek dat ik ooit gelezen heb!).

    Een vinoloog in opleiding vertelde me dat er in rode wijn inderdaad een gezonde stof zit. Je moet echter zoveel rode wijn drinken om voldoende van die stof binnen te krijgen dat het ongezonde van de grote hoeveelheid alcohol dat weer teniet doet. (Bron van de vinoloog: onbekend).

  • Mmh, interessant. Klopt wel. Of dat van de Fransen klopt, weet ik niet. Dat minder hartinfarcten kan ook wijzen op hun wijn. Daardoor blijven de bloedvaten hun elasticiteit behouden waardoor ze vernauwing kunnen tegengaan. Dus dat je al snel de conclusie trekt dat Fransen minder hartinfarcten krijgen omdat beter voedsel verwerken is niet geheel juist vind ik.

    Dus daarom zegt mijn moeder dat ik goed moet kauwen..