Persoonlijk Thuis

Hoe smerig zijn jouw gewoontes?

Isabeau Engelaar
Geschreven door Isabeau Engelaar

Iedereen heeft zo zijn gewoontes. Wat voor de een als gek wordt beschouwd kan voor de ander als normaal worden gezien. Elk halfuur je handen wassen, elke dag een nieuw setje kleren aan, je bed een keer in de maand verschonen. Handelingen die je doet zonder er bij na te denken, maar hoe schoon zijn deze gewoontes? Lees ook: Calorieën verbranden met huishoudklusjes.

Huisdieren

Sommige mensen vinden het heel  normaal om met hun huisdier in een bed te slapen. Er zijn echter ook mensen die hier niks van hoeven te weten en waar een huisdier niet verder komt dan de mand. Het is misschien gezellig en knus maar heel hygiënische is het niet. Zo zien we namelijk dat katten tijdens hun gebruikelijke schoonmaaksessies allerlei speekseldeeltjes en huidschilfers verliezen. Deze komen niet alleen op je deken en kussen terecht maar halen het zelf tot in je matras. Huisdieren verspreiden niet alleen huidschilfers maar ook vlooien en bacteriën kunnen worden achtergelaten in je bed en buiten dat vergroot het de kans op huisstofmijt.

Wondinfecties, oogontstekingen, hersenvliesontsteking veroorzaakt door parasieten en bacteriën op huisdieren staan allemaal op de lijst van het onderzoek van de Amerikaanse gezondheidsdienst CDC.

npc-beelden-768x220-artikel-huisdier-in-bed

Verschonen

Kleding

Je kleding wisselen is heel persoonlijk. De een doet zijn kleding pas in de was als het echt vies is of stinkt en de ander gooit het na een of twee dagen dragen al in de wasmachine. Wat kleding betreft zijn er dan ook eigenlijk geen “regels”. Het grootste deel van de mensen doet twee dagen met een bovenstukje en wat langer met een broek. Het schijnt zelf zo te zijn dat je een spijkerbroek niet al te vaak moet wassen. De kwaliteit van de broek gaat er namelijk niet op vooruit en verslijt met het aantal wasbeurten alleen maar sneller.

Tip.

Leg je broek in de vriezer, de kou zorgt ervoor dat bacteriën en huidschilfers als sneeuw voor de zon verdwijnen.

Ondergoed

Je zult misschien denken, iedereen verschoont zijn ondergoed toch minimaal een keer per dag! De cijfers liggen echter iets anders, blijk uit onderzoek van  Smartstudentdeals.nlHoe vaker je iets verschoont hoe minder bacteriën, we raden je dus aan om minimaal een keer per dag schoon ondergoed aan te trekken.

Beddengoed

Een huishoudelijk taakje dat we niet allemaal even fijn vinden om te doen, het komt dan ook weleens voor dat we deze taak voor ons uitschuiven. 1,2,3 weekjes? Hoe vaak moet je je bed verschonen? Een keer per week met als maximale om de week is prima. Dit natuurlijk zolang er geen sprake is van lichamelijke sporen of ander vuil. Denk hierbij ook aan bacteriën voorkomend uit een oorontsteking of huidirritaties. In deze gevallen is het verstandig je bed wat vaker of gelijk te verschonen.

Handen wassen

Het is belangrijk dat je je handen regelmatig wast. De hele dag komen we namelijk in aanraking met bacteriën en virussen. Let er wel op dat je niet al te vaak ja handen wast, dit kan namelijk averechts werken.

Voor het wassen van je handen gelden een aantal regels, zo is het wel zo fris als je na een toilet bezoek je handen wast. Doe dit minimaal 15sec. Je handen wassen voor het koken en voor het eten is ook een gegeven waar we allemaal bekend mee zijn. Was je handen ook als je in aanraking bent geweest met huisdieren of als je een baby hebt verschoont!

Methode voor handen wassen

  • Was je handen onder stromend water.
  • Gebruik hierbij vloeibaar zeep.
  • Wrijf de zeep over de hele hand, ook tussen de vingers en onder de nagels.
  • Spoel je handen goed af.
  • Droog je handen aan een droge, schone handdoek of aan een papieren wegwerphanddoek.

bron: voedingscentrum

Feitjes

  • Volgorde van schoonmaken: Woonkamer, keuken en wc.
  • Eerst droog dan nat: Stofzuig en stof eerst af en neem dan af met een nat doekje en dweil.

Note

  • Vergeet niet het keukendoekje regelmatig te vervangen. Het liefst elke dag een nieuwe. Bacteriën houden namelijk van vocht.
  • De trapleuning, vergeet ook deze niet regelmatig af te doen.

 

over de auteur

Isabeau Engelaar

Isabeau Engelaar

Reageer