Persoonlijk

Je Facebook-account verwijderen of deactiveren

Redactie Lifehacking
Geschreven door Redactie Lifehacking

Cambridge Analytica is op dit moment in het nieuws vanwege de verkregen gegevens van miljoenen Facebook-gebruikers. Dit datalek kan een reden zijn om afstand te doen van het sociale platform. In dat geval kan je er voor kiezen je gehele account te deactiveren of zelfs te verwijderen. Wij laten hier zien hoe je dat doet.

Batterij van je smartphone snel leeg? Verwijder de Facebook-app!

Wat is er gebeurd?

Facebook is op dit moment in het nieuws nadat aan het licht is gekomen dat de persoonlijke gegevens van miljoenen Amerikaanse gebruikers zijn misbruikt om politieke campagne te voeren. Het platform liet toe dat informatie van zo’n 50 miljoen gebruikers werd verzameld voor onderzoeksdoeleinden onder de voorwaarde dat de gegevens na afloop weer gewist zouden worden. Dat is niet gebeurd.

De gegevens werden verworven door onderzoekers Christopher Wylie en een academicus van Cambridge University via een app genaamd thisisyourdigitallife, waarbij je kon inloggen met je Facebook-account. Niet alleen verkregen de onderzoekers de data van de honderdduizenden gebruikers van de app, maar ook van de vrienden van de gebruikers.

In plaats van het wissen van de verkregen gegevens, verkocht de academicus van Cambridge University de gegevens aan Cambridge Analytica – een data-analyse bureau die onder andere meewerkte aan de campagnes voor Donald Trump en de Brexit. Volgens klokkenluider Christopher Wylie werden op basis van de gegevens modellen gebouwd die “inspeelden op de innerlijke demonen” van de personen waarvan het bedrijf de gegevens had.

Uit documenten blijkt dat Facebook al eind 2015 wist dat Cambridge Analytica de gegevens in handen had. Het sociale platform heeft gebruikers vervolgens echter niet gewaarschuwd en heeft ook niet gepoogd om de gegevens terug te krijgen. Op het moment dat The Guardian en The New York Times aangaven een artikel te publiceren over het gegevenslek, probeerde Facebook het schandaal voor te zijn door zelf een artikel te publiceren waarin aan werd gegeven dat Cambridge Analytica werd geweerd van het sociale platform vanwege het niet wissen van verkregen data. Het is niet duidelijk of de gegevens inmiddels gewist zijn.

Je account deactiveren

Als je je Facebook-account deactiveert, wordt deze bij wijze van spreken op pauze gezet: Je profiel wordt van de site verwijderd, net als de meeste dingen die je gepost hebt (berichten blijven echter staan), maar Facebook bewaart je data voor het geval je besluit om terug te komen. Je kunt je account altijd opnieuw activeren door op Facebook in te loggen.

Om je account te deactiveren, log je in op Facebook en navigeer naar Instellingen. Selecteer Algemeen en scroll in het venster Algemene accountinstellingen naar onderen tot je Account beheren ziet. Kies Bewerken en tik op de optie Je account deactiveren. Bevestig dit met Deactiveren.

Facebook zal je proberen over te halen om te blijven door je foto’s van je Facebook vrienden te laten zien en te vragen waarom je je account wilt deactiveren. Zodra je Facebook verteld hebt waarom je geen vrienden meer wilt zijn klik je op de knop Bevestigen, en Facebook zal je account deactiveren.

Je account helemaal verwijderen

Als je je account verwijdert is deze echt helemaal verdwenen: Je kunt niet meer opnieuw inloggen om iets wat je op Facebook gepost hebt te bekijken of te kopiëren, en als je Facebook opnieuw zou willen gebruiken zul je helemaal met een schone lei moeten beginnen.

Facebook raadt aan dat je een kopie van de data die je op de site gepubliceerd hebt downloadt voordat je je account verwijdert. Open het instellingenmenu op Facebook terwijl je op je account bent ingelogd door op het tandwiel-icoon links bovenaan de pagina te klikken. Selecteer vervolgens Accountinstellingen en zoek op de pagina Algemeen naar Een kopie downloaden van je Facebook-gegevens en klik op de link. Je zult dan door het proces worden geleid waarmee je een archief van al je Facebook data kunt downloaden.

Het bedrijf maakt het niet meteen duidelijk hoe je je Facebook account kunt verwijderen, maar om dat te doen log je in op je Facebook account en ga je naar Facebook’s accountverwijderingsformulier. Daar begin je het proces om je account volledig te verwijderen.

over de auteur

Redactie Lifehacking

Redactie Lifehacking

Lifehacking.nl gaat over slimmer werken en slimmer leven. Diverse auteurs schrijven over het snijvlak van kennismanagement, persoonlijke ontwikkeling, timemanagement en digitale innovaties. Lifehacking organiseert regelmatig activiteiten en we geven workshops, brainjams en lezingen over lifehacking-gerelateerde onderwerpen.

Reageer