Persoonlijk

Verwijder onnodige bestanden op je Mac met Monolingual

Redactie Lifehacking
Geschreven door Redactie Lifehacking

Veel mensen met een laptop kennen het probleem… Schijf bijna vol! Wat de meeste mensen niet weten, is dat er standaard nogal veel talen meegeïnstalleerd worden die veel ruimte innemen. Lees ook: Zo gebruik je emoji op Windows en Mac.

monolingual-1-6-7-enMet name grote pakketten zoals Garageband en Foto’s bevatten veel dubbele bestanden en plaatjes, steeds weer met een andere taal. Mocht je dus genoeg hebben aan standaard Dutch en English, dan kun je met gemak het Syrisch Aramees en het Swahili verwijderen via het gratis programma Monolingual.

Mij scheelde het honderden MB’s.

 

over de auteur

Redactie Lifehacking

Redactie Lifehacking

Lifehacking.nl gaat over slimmer werken en slimmer leven. Diverse auteurs schrijven over het snijvlak van kennismanagement, persoonlijke ontwikkeling, timemanagement en digitale innovaties. Lifehacking organiseert regelmatig activiteiten en we geven workshops, brainjams en lezingen over lifehacking-gerelateerde onderwerpen.

Reageer

14 Reacties

 • Alleen Engels en Nederlands + de intel cpu ondersteuning behouden zal je uiteindelijk 2.8 Gig opleveren. Niet gek voor een gratis programma! Thx voor de tip..

 • Dus het verwijderen van ruimte is de manier om je Apple op een Windows pc te laten lijken? Ik ga mijn ruimte echter niet verwijderen, veels te veel voor betaald.

 • Als je ruimte wilt verwijderen, stop je er toch een kleinere harde schijf in.
  Stuur de ruimte maar naar mij, kan ik goed gebruiken.

 • Sinds ik Monolingual heb gebruikt (er werd bij mij ‘slechts’ 769MB opgeruimd), heb ik heel veel problemen met mn Mac. Ik ben er niet zeker van of het daar door gekomen is, maar sinds dien werken een aantal programma’s niet meer of nog maar gedeeltelijk. Iemand anders ook iets soortgelijks ondervonden? Ik hoor het graag!

 • @annunaki: wat vervelend! Ik ken het probleem niet. Heb je wel de engelse taalbestanden (die hebben bijna alle programma’s nodig) en de nederlandse laten staan?

  en nadat je de taalbestanden hebt geselecteerd, vraagt het programma voor welke soort mac (met intel-chip of power-pc chip) je de bestanden wilt deleten. Heb je daar wel de goede bestanden geselecteerd?

  Als je op het appeltje linksboven in je scherm klikt, kun je daar onder “over deze Mac” vinden welke chip je hebt.

 • LET OP! Pas op!

  Monolingual kan een enorm handig programma zijn om die 2 extra GB even vrij te maken, maar..! Als je taalbestanden verwijdert van programma’s die geen andere talen ondersteunen werken die programma’s niet meer.

  Een tweede, nog ergere “Pas op” geldt wanneer je ook dingen gaat aanvinken op het 2e en 3e tabblad van Monolingual. Ik raad je aan hier af te blijven; programma’s als Macromedia Fireworks, Dreamweaver, Flash en een hoop andere PPC programma’s zullen hierna NIET meer werken.

  Als je per ongeluk te veel hebt verwijderd met Monolingual, of, zoals ook nog wel eens voorkomt op Intel Macbooks, spontaan de PPC programma-ondersteuning verdwijnt, kun je je originele OSX CD’s er bij pakken, en hier van opstarten.

  Als je vervolgens het installatieproces start kies je bij OPTIES voor het installeren met behoud van programma’s, instellingen, account en netwerkgegevens. Dan hou je al je data, instellingen en zelfs bureaublad achtergrond, en worden de door Monolingual verwijderde bestanden weer terug gezet op z’n plaats.

  Na het repareren van je OSX installatie heb je niet alleen je 2 GB aan taalbestanden er weer bij, maar ook rond de 10 GB extra ruimte die gebruikt is. Deze zit hem in een map op je Harddisk, genaamd “Oude systeembestanden” (Of in het Engels). Deze map bevat je oude OSX installatie. Die is niet meer nodig, dus deze map kun je weer verwijderen. Dan heb je je oude situatie gewoon weer terug.

  Conclusie: Monolingual kan handig zijn, maar: NIET TE ENTHOUSIAST, en PAS OP MET INTEL MACBOOKS!

 • @Martijn Aslander: ik gebruik zelf een intel-mac en heb op het tweede en derde tabblad niets aangevinkt. Ik heb de talen Nederlands, Engels en Duits laten staan, dus daar kan het niet aan liggen. Maar ik ga de tip van Wietse Wind gebruiken om mn mac weer te herstellen.

  En ik raad iedereen af om dit programma te gebruiken!

  PS: wel een erg leuke site dit 🙂

 • Ik kan ook alleen maar aanraden om de tweede tablet niet te gebruiken. Ik heb dit dus gedaan en mijn toetsenbord van mijn macbook werkt niet meer….. Ik kon dus ook niet meer inloggen in mijn mac. Ik ben geen professional dus kon geen mogelijkheid bedenken om alles weer goed te krijgen…. Zoals omschreven hierboven mij met osx cd kan ook niet want je kan dan de gegevens niet meer opgeven omdat je toetsenbord niet werkt. Nu heeft mij iemand de typ gegeven om via firewire verbinding te maken. Zo kon ik tenminste nog mijn bestanden reden…… 🙁 eind goed al goed in iedergeval…… Wou mensen alleen even waarschuwen

 • Hey mensen, ik wou het programma proberen, heb zelf ook een intel Macbook, maar bij mij staat er in het 2e tabblad niks aangevinkt, en in het 3e alles behalve intel & intel 64-bit… (dat staat automatisch zo)

  Moet ik het uitvinken ? Of kan ik het zo laten staan ?

  “Een tweede, nog ergere “Pas op” geldt wanneer je ook dingen gaat aanvinken op het 2e en 3e tabblad van Monolingual. Ik raad je aan hier af te blijven; programma’s als Macromedia Fireworks, Dreamweaver, Flash en een hoop andere PPC programma’s zullen hierna NIET meer werken.”

  Idd leuke site dit 😉

  Maxime