DIY Persoonlijk

Wat doe je met je kerstboom na kerst?

Isabeau Engelaar
Geschreven door Isabeau Engelaar

De meeste mensen hebben rond kerst een kerstboom in huis staan. Het geeft sfeer, gezelligheid en hoort er toch ook wel een beetje bij. Je hebt ze in alle soorten en maten maar waar laat je zo’n ding nu als de kerst weer voorbij is? Het ligt natuurlijk helemaal aan de boom die je in huis hebt gehaald, maar wij vonden enkele opties.

Zo raken de kerstlampjes nooit meer in de knoop

Kerstboom

De één laat de boom het liefst zo lang mogelijk staan, de ander verwijdert de boom nog voor het nieuwe jaar begint uit huis. Een ongeschreven regel in Nederland is dat je de kerstboom mag laten staan tot Driekoningen. Dat is tot 6 januari, en dan moet de boom toch echt weg!

Kunstkerstboom

Het opruimen van een neppe kerstboom is vrij simpel. Je tuigt de kerstboom af en haalt vervolgens de boom uit elkaar. Heb je de originele doos nog, dan kun je alle onderdelen gewoon weer netjes terug in de doos stoppen. Heb je dit niet, dan voldoen andere dozen of opbergkisten natuurlijk ook. Het is handig om alle onderdelen in een doos te bewaren, zo is de kans dat je onderdelen kwijtraakt klein. m_397

De boom heb je maar één keer per jaar nodig, hier kan je rekening mee houden bij het opbergen. De meeste mensen leggen de kerstboom dan ook ergens achter in de kast of op zolder neer. Zo heb je er het hele jaar geen last van en kan hij rond de kerst weer tevoorschijn komen.

Leg je de boom in de garage of schuur, zorg dan dat de boom in een afgesloten doos zit. Zo blijft hij het langst mooi en heb je er nog jaren plezier van.

Note

Had je dit jaar geen kerstboom, of had je een echte kerstboom en heb je volgend jaar liever een neppe boom? Dan raden we het je aan om een kijkje te nemen in de winkels net na kerst. De kerstartikelen zijn dan vaak afgeprijsd en wie weet tik je zo een mooie neppe kerstboom op de kop. Je kan wachten tot volgend jaar om een boom te komen, maar dan zijn de bomen weer te verkrijgen tegen de volle prijs.

Echte kerstboom

Voor een echte kerstboom zijn er verschillende opties als het gaat op het ‘opruimen’ van de boom.

  • Tegenwoordig zijn en door de gemeente enkele of een aangestelde ophaaldag. Op de dag van het ophalen mag je de boom langs de weg zetten, de gemeente komt de boom dan ophalen.
  • Recyclen: Het hout van de boom kan je goed gebruiken als brandhout voor je openhaard of vuur korf. Verwijder eerst de naalden van de boom en hak vervolgens de stam in stukjes. Mocht je heel fanatiek zijn, dat zou je van de naalden sparenbier kunnen brouwen.
  • Je mag niet zomaar je boom in de fik steken. Let hierbij op de veiligheid! Hak je boom in stukjes en zorg dat je de boom op eigen terrein in de fik zet. Zorg er ook voor dat andere mensen er geen last van hebben. We raden je aan de boom niet in zijn geheel in brand te zetten in verband met de grootte van het vuur. In sommige gemeentes wordt het in brand steken van kerstbomen gezamenlijk gedaan.
  • Heb je een boom met kluit, dan kan je hem gewoon weer in je achtertuin zetten. Je kan de boom herplanten en volgend jaar opnieuw gebruiken. Heb je hier geen ruimte voor of heb je liever niet zo een grote naaldboom in je tuin, breng hem dan weg naar een kwekerij.
  • Breng je boom naar de dierentuin. In sommige dierentuinen organiseren ze een inleverdag, je mag je boom dan komen brengen en vaak levert dit je ook nog wat voordeel op. De dieren zijn dol op kerstbomen, om aan te knagen, nagels aan te slijpen of gewoon om mee te spelen.
Note

Er bestaat tegenwoordig ook de optie om een boom de adopteren. Iedere winter kan je er een boom ophalen en na de kerst breng je hem dan weer terug. De boom wordt het hele jaar goed verzorgd. Zo kan een kerstboom wel tot 5 keer hergebruikt worden.

o_facecoverz_com-1356095935758

 

over de auteur

Isabeau Engelaar

Isabeau Engelaar

Reageer