Onderweg Persoonlijk

Zo kun je het beste bier bewaren

Lub Snoek
Geschreven door Lub Snoek

Net als alle andere voedingsmiddelen heeft bier een houdbaarheidsdatum, en een juiste manier om het te bewaren. Waar en hoe lang je bier laat staan kan veel invloed hebben op de smaak. Lees hier onze tips zodat je weet hoe je bier bewaren moet.

Hier is bier het goedkoopst

Kort gezegd kun je bier het beste bewaren in een koelkast, of in een donkere koele plek als een kast of kelder. De grote vijanden van de smaak van bier zijn warmte, licht en zuurstof. Hier leggen we uit waarom.

Warmte

Het is een misvatting om te denken dat bier altijd in de koelkast moet worden bewaard. Natuurlijk is een koud biertje lekkerder, maar als je het vandaag niet drinkt hoeft het echt niet in de koelkast.

Je kunt bier een week of twee op kamertemperatuur bewaren zonder een merkbaar verschil te proeven. In sommige gevallen is dit op te rekken naar een maand, maar na zo’n lange periode op kamertemperatuur wordt de smaak van bier beduidend minder.

Idealiter bewaar je bier op een temperatuur tussen de 1 en 7 graden. Hoe warmer de opslagplek is, hoe sneller nare smaken ontstaan in het bier. Je moet bier nooit warmer dan kamertemperatuur laten worden. Wanneer je een krat een middag in de zon zet, kan het na een paar uur al niet meer lekker zijn.

Laat bier in zomerperiodes dus niet in de achterbak van je warme auto staan, terwijl jij nog even naar de winkel gaat. Drink je met wat kameraden een biertje op het balkon? Zet het krat dan niet naast je neer.

Licht

Hetzelfde geldt voor licht. Wanneer je bier blootstelt aan zonlicht of fluorescerende lampen, kan de smaak drastisch op een negatieve manier veranderen. Ze pakken bier niet voor niets in met karton en het zit ook bewust in donkere flesjes. Toch moet je zelfs met donkere flesjes oppassen.

Donkerbruin glas houdt zo’n 98% van de schadelijke golflengten van de zon tegen. Groene flesjes houden zo’n 20% van deze straling tegen en kan de inhoud zo’n 5 minuten beschermen voordat het niet meer lekker wordt. Volledig transparant glas houdt logischerwijs helemaal geen straling tegen, waardoor het bier al binnen enkele minuten van smaak kan veranderen.

Zuurstof

We weten allemaal dat frisdrank zijn prik verliest als je de fles te lang open laat staan. Dit komt doordat er zuurstof bij het koolzuur kan komen. Zelfs als het dopje nog op je flesje bier zit, kan er zuurstof bij het bier komen – er is geen machine of superkroon die daar wat aan kan doen.

Hoeveel promille is in het buitenland toegestaan?

Zuurstof in je bier kan negatieve gevolgen met zich meebrengen. Er kunnen smaken ontstaan die de brouwerij niet zo bedoeld heeft en dus ook niet in het bier wil hebben. Na een tijdje wordt bier muf en proeft het simpelweg als karton.

Om die reden heeft bier een bijzondere houdbaarheidsdatum. Bier is na die datum nog wel drinkbaar, maar dan proeft het simpelweg niet meer zoals de brouwer wil dat het smaakt. Kun je geen houdbaarheidsdatum vinden? Tel dan zo’n 3 maanden op bij het moment dat het werd geflest. In de meeste gevallen is bier na 6 maanden niet meer te drinken.

Bewaren

Door bier op een koele en donkere plek te bewaren, blijft het dus het langst lekker. Let wel op de houdbaarheidsdatum, anders bestaat het risico dat je dat speciaalbiertje te lang hebt bewaard en het naar karton smaakt. Voorkom dat je (speciaal)bier te lang bewaard door het niet uit het zicht in je koelkast te plaatsen.

over de auteur

Lub Snoek

Lub Snoek

Dat kan makkelijker.

Reageer

2 Reacties

  • Ik neem aan dat je in dit artikel enkel over pils praat? Bij vele bieren is de beste bewaartemperatuur 12 graden (het donkere spul, de porters, RIS, en andere donkere bieren) Daarnaast ligt de drinktemperatuur van sommige bieren rond de 14 graden. Dus om die bij 1-7 graden te bewaren lijkt mij niet heel slim omdat ze dan weet ik hoe lang moeten opwarmen voor ze hun aroma en smaak mooi bloot geven. Daarnaast zou een kroonkurk het flesje gewoon helemaal moeten afsluiten en zou er dus geen extra zuurstof bij je bier moeten komen. Er staat tevens een overdruk op een flesje door de hoeveelheid co2 in het flesje. zolang dat er nog in zit zal er geen zuurstof in het flesje komen. bier na 6 maanden niet meer te drinken??? als je alleen een bottle datum kan vinden kan je het betreffende bier meestal wel langer bewaren dan 6 maanden voor het niet meer te drinken is. Ik noem ff een voorbeeldje Orval is op fles dus langer te bewaren dan die paar maanden die je beschrijft, je kan hem zelfs zonder problemen over de houdbaarheidsdatum bewaren en daar word hij (mits donker en op keldertemp) zelfs nog beter van ook. Neem daarnaast bijv Grand Prestige, die gaat pas over zn top na een jaar of 6-8. Dan praten we nog niet eens over de zure bieren die soms 10 tot 20 jaar houdbaar zijn op fles.

    Dus het is leuk dat je beschreven heb hoe jeje heineken moet bewaren maar noem het artikel aub niet hoe bewaar ik bier.