Onderweg Persoonlijk

Zo kun je het beste bier bewaren

Lub Snoek
Geschreven door Lub Snoek

Net als alle andere voedingsmiddelen heeft bier een houdbaarheidsdatum, en een juiste manier om het te bewaren. Waar en hoe lang je bier laat staan kan veel invloed hebben op de smaak. Lees hier onze tips zodat je weet hoe je bier bewaren moet.

Hier is bier het goedkoopst

Kort gezegd kun je bier het beste bewaren in een koelkast, of in een donkere koele plek als een kast of kelder. De grote vijanden van de smaak van bier zijn warmte, licht en zuurstof. Hier leggen we uit waarom.

Warmte

Het is een misvatting om te denken dat bier altijd in de koelkast moet worden bewaard. Natuurlijk is een koud pilsje lekkerder, maar als je het vandaag niet drinkt hoeft het echt niet in de koelkast.

Je kunt bier een week of twee op kamertemperatuur bewaren zonder een merkbaar verschil te proeven. In sommige gevallen is dit op te rekken naar een maand, maar na zo’n lange periode op kamertemperatuur wordt de smaak van bier beduidend minder.

Idealiter bewaar je bier op een temperatuur tussen de 1 en 7 graden. Hoe warmer de opslagplek is, hoe sneller nare smaken ontstaan in het bier. Je moet bier nooit warmer dan kamertemperatuur laten worden. Wanneer je een krat een middag in de zon zet, kan het na een paar uur al niet meer lekker zijn.

Laat bier in zomerperiodes dus niet in de achterbak van je warme auto staan, terwijl jij nog even naar de winkel gaat. Drink je met wat kameraden een pilsje op het balkon? Zet het krat dan niet naast je neer.

Licht

Hetzelfde geldt voor licht. Wanneer je bier blootstelt aan zonlicht of fluorescerende lampen, kan de smaak drastisch op een negatieve manier veranderen. Ze pakken bier niet voor niets in met karton en het zit ook bewust in donkere flesjes. Toch moet je zelfs met donkere flesjes oppassen.

Donkerbruin glas houdt zo’n 98% van de schadelijke golflengten van de zon tegen. Groene flesjes houden zo’n 20% van deze straling tegen en kan de inhoud zo’n 5 minuten beschermen voordat het niet meer lekker wordt. Volledig transparant glas houdt logischerwijs helemaal geen straling tegen, waardoor het bier al binnen enkele minuten van smaak kan veranderen.

Zuurstof

We weten allemaal dat frisdrank zijn prik verliest als je de fles te lang open laat staan. Dit komt doordat er zuurstof bij het koolzuur kan komen. Zelfs als het dopje nog op je flesje bier zit, kan er zuurstof bij het bier komen – er is geen machine of superkroon die daar wat aan kan doen.

Hoeveel promille is in het buitenland toegestaan?

Zuurstof in je bier kan negatieve gevolgen met zich meebrengen. Er kunnen smaken ontstaan die de brouwerij niet zo bedoeld heeft en dus ook niet in het bier wil hebben. Na een tijdje wordt bier muf en proeft het simpelweg als karton.

Om die reden heeft bier een bijzondere houdbaarheidsdatum. Bier is na die datum nog wel drinkbaar, maar dan proeft het simpelweg niet meer zoals de brouwer wil dat het smaakt. Kun je geen houdbaarheidsdatum vinden? Tel dan zo’n 3 maanden op bij het moment dat het werd geflest. In de meeste gevallen is bier na 6 maanden niet meer te drinken.

Bewaren

Door bier op een koele en donkere plek te bewaren, blijft het dus het langst lekker. Let wel op de houdbaarheidsdatum, anders bestaat het risico dat je dat speciaalbiertje te lang hebt bewaard en het naar karton smaakt. Voorkom dat je (speciaal)bier te lang bewaard door het niet uit het zicht in je koelkast te plaatsen.

over de auteur

Lub Snoek

Lub Snoek

Dat kan makkelijker.

Reageer