Persoonlijk Productiviteit

Zo kun je zien of je uitgedroogd bent

Geschreven door Chwhynny Overbeeke

Als het warm is of als je een drukke dag gehad hebt, loop je het risico om uitgedroogd te raken. Je vergeet namelijk snel om genoeg te drinken, wat slecht voor je lichaam en je productiviteit is. Hier zijn een aantal dingen waaraan je kunt merken dat je uitgedroogd bent. Lees ook: Water drinken op een lege maag is goed voor je.

Slechte adem

Speeksel heeft antibacteriële eigenschappen die slechte adem tegen helpen gaan. Als je niet genoeg vocht binnenkrijgt, maakt je lichaam veel minder speeksel aan, waardoor er meer bacteriën zich vermenigvuldigen in je mond. Het resultaat: een slechte adem.

Verstopping

Je darmen hebben vocht nodig om de darminhoud goed vooruit te duwen. Met te weinig vocht wordt de stoelgang harder en lastiger te verplaatsen, wat voor verstopping zocht.

Trek in zoetigheid

Als je uitgedroogd bent, begint je lichaam de voorraad glycogeen te verbruiken. Dat wil zeggen, de koolhydraten die in je lichaam zijn opgeslagen. Met zoetigheid kun je deze voorraad snel aanvullen, maar het is natuurlijk beter om water te drinken of wat fruit te eten. Fruit bevat namelijk veel vocht, en uiteraard suikers.

Duizeligheid

Je bloeddruk kan dalen als je uitgedroogd bent, omdat je bloed minder vocht bevat. Een lage bloeddruk veroorzaakt vaak duizeligheid. Dit kan al gebeuren als je niet al te erg bent uitgedroogd.

Droge huid

Als het volume van je bloed draagt tevens bij aan de hydratering van je huidcellen. Als je uitgedroogd bent, wordt je bloed dikker en krijg je te maken met een droge huid.

Koude rillingen

Als je uitgedroogd bent is je lichaam minder goed in staat om zichzelf warm te houden, en kun je zelfs op een warme dag het gevoel hebben dat je het koud hebt.

Hoofdpijn

Je hersenen zitten in een soort zak gevuld met vocht, die voorkomt dat je hersenen tegen de wanden van je schedel botsen wanneer je beweegt. Wanneer deze laag met vocht dunner wordt, wat gebeurt als je bent uitgedroogd, krijg je sneller hoofdpijn.

over de auteur

Chwhynny Overbeeke

Reageer