Onderweg Persoonlijk

Zo maak je de autoruit snel ijsvrij

Isabeau Engelaar
Geschreven door Isabeau Engelaar

Er wordt steeds een beetje kouder en langzaam bereiden we ons voor op de winter. Zo nu en dan zitten we in de nacht tegen het vriespunt aan, maar echt gevroren heeft het nog niet. Het ijsvrij maken van je autoruiten blijft een vervelend klusje maar wel noodzakelijk! Het is gevaarlijk te rijden met slecht zicht en er staat ook nog eens een boete op. Dit wil je natuurlijk niet en met deze tips hopen we het je iets gemakkelijker te maken.

Maak je huis klaar voor de koude maanden

Voorkomen

Het is altijd beter om te voorkomen dan te genezen en zo ook bij het ijsvrij maken van je autoruit. Verklein de kans dat je ruit bevriest door het weerbericht in de gaten te houden. Als er een kans is dat het gaat vriezen neem dan maatregelen.

Bedek je autoruit404836
 • Anti-ijsdeken/ voorruitfolie
 • Autohoes
 • Vuilniszakken: Mocht je zo 1,2,3 geen anti-ijsdeken/ voorruitfolie hebben dan zijn vuilniszakken een goede oplossing.
 • Karton: Let er hier wel bij op dat je ruiten droog en schoon zijn. Je wilt niet dat het karton aan je ruit blijft plakken.

Als je denkt dat het gaat regenen/ vriezen zorg dan dat je ruiten schoon zijn! Vocht hecht zich namelijk aan vuil.

Is je autoruit toch bevroren?

Het kan dat de kou je overvalt en je geen maatregelen hebt genomen. Je bent klaar om de deur uit te gaan en ziet dan dat je autoruit bevroren is. Je hebt natuurlijk geen zin om in die kou je ruit schoon te krabben.

Tip: Gebruik het juiste gereedschap. Dit maakt het niet alleen makkelijker maar je voorkomt zo ook beschadiging aan je autoruit. Gebruik bij voorkeur een plastic ijskrabber in combinatie met ruitontdooier.

Warm je auto eerst op

Hoewel het niet goed is voor het milieu, laten veel autorijders hun auto stationair draaien om de ruit te ontdooien. Ons advies is om de auto te starten terwijl je de ruiten ijsvrij krabt. Naarmate je rondom de auto de ruiten ijsvrij maakt, ontdooit een deel van het ijs dat je nog laat zitten en is je auto snel ijsvrij.

Zet de verwarming op de ruitstand, maar pas op dat je de verwarming niet te hoog zet. Plotselinge temperatuurverschillen op glas kan barsten veroorzaken.

auto_krabben

Ontdooispray

Gebruik ontdooispray of de-icer. Dit hoef je alleen op je autoruit de sprayen en het ijs verdwijnt als sneeuw voor de zon.

 • Vervang als je toch bezig bent je normale ruitenwissersvloeistof voor antivriesvloeistof.
DIY

Benodigdheden

 • Spuitfles
 • Alcohol (drogist)
 • Water
 • Afwasmiddel

Het is heel simpel en schijnt ook nog eens goed te werken. Vul de spuitfles voor 2/3 met alcohol en voor 1/3 met water. Voeg er dan ook nog een eetlepel afwasmiddel bij en schudden maar! Je hebt nu een goedkoop zelfgemaakt middeltje waarmee je de autoruit snel ijsvrij kunt maken.

Niet doen!

 • Warm/ heet water:  Het is misschien een makkelijke en snelle oplossing maar niet de beste. Door het warmte verschil kan het namelijk zo zijn dat je autoruit barst. Je kunt de eerste paar keer geluk hebben en niets aan je ruit zien, maar vaak komen er meerdere kleine barstjes door de warmte en barst je autoruit uiteindelijk.
 • Ruitenwissers: Gebruik je ruitenwissers niet om je autoruit sneeuw-/ijsvrij te maken. Het harde ijs op je ruit kan de rubbers van je ruitenwissers beschadigen. De kans dat je ruitenwissermoter op deze manier kapot gaat is erg groot.

over de auteur

Isabeau Engelaar

Isabeau Engelaar

Reageer

6 Reacties

 • Warm of, nog erger, heet water is natuurlijk uit den boze, maar gewoon lauw kraanwater of water op kamertemperatuur werkt méér dan prima: start de auto, giet een literfles water vanaf de bovenrand van de ruit uit en zet de ruitenwisser aan. Et voila! Zorg wel dat de ruitenwissers niet aan het raam vastgevroren zijn, dus giet hier eerst even wat water op en trek ze eventueel los.

 • Heb je deze DIY anti-vries vloeistof zelf getest? Werkt dit echt? Wat is het verschil/voordeel ten opzichte van gewoon gekochte ontdooispray? En kan die ook ter vervanging van de ruitenwisservloeistof?

 • Alcohol is niet goed voor de rubbers van je autoruiten. De de-icer uit de winkel ook niet.
  Daar komt nog bij dat zodra je gaat rijden er onmiddellijk weer een dun laagje ijs op de voorruit ontstaat, welke niet makkelijk weg te wissen is. Je moet dan dus blijven sproeien en wissen gedurende de eerste paar honderd meter om zicht te houden, totdat de auto warm is. Niet veilig. Zaak is dus om de ruiten DROOG te houden. Mijn beste zelfbedachte tip is; neem een grote katoenen dekbedovertrek en vouw deze een keer dubbel. Je hebt nu 4 laagjes stof. Leg hem dwars over de voorruit van de auto, de ruitenwissers bedekt. Pas het formaat met vouwen eventueel zo aan dat je de zijruiten ook (gedeeltelijk) kunt bedekken. De stof bedekt tevens de spiegels, doe een elastiek om de spiegels zodat de dekbedovertrek strak gespannen blijft, ook bij wat wind. Eventueel kun je ook de ruitenwissers gebruiken om de dekbedovertrek op de voorruit op zijn plaats te houden. Voordat je gaat rijden elastieken van de spiegels halen, dekbedovertrek van de auto afhalen, eventueel opvouwen en buiten opbergen. Ik doe dat altijd in de papier-kliko.
  Het wordt dan geen natte boel en hij blijft in vorm, want hij blijft een beetje bevroren. ’s Avonds kun je de dekbedovertrek zo weer op de auto leggen, de vorm van de spiegels is dan nog in de dekbedovertrek zichtbaar:-) Ook handig bij veel sneeuwval. Auto ’s avonds inparkeren langs de rand van de tuin aan passagierszijde, s’morgens voor vertrek de elastieken van de spiegels verwijderen, dekbedovertrek oprollen van bestuurderskant naar passagierskant, even uitschudden in de tuin, instappen en wegrijden. Er is ook niks irritanter dan wanneer je de autodeur open doet, er sneeuw op je bestuurdersstoel valt. Dat is nu ook verleden tijd! De achter-ruitenwisser zet ik altijd rechtop zodat deze niet vastvriest aan de achterruit. ’s Morgens voor vertrek even de achterruitverwarming aanzetten, even wissen en je kunt met goed zicht direct gaan rijden. Na de winterperiode dekbedovertrek in de wasmachine en klaar voor het volgende jaar. Succes gegarandeerd!!

 • Wow… wat een boel advies.. ik denk dat de tip die mijn vader me gaf (wanneer je je auto max 10 meter van je huis kunt parkeren natuurlijk (of van je garage, schuur, andere plek met wandcontactdoos/ “stroomvoorziening”)) ’n tip is die alle bovenstaande adviezen oplost:
  “Neem een straalkacheltje, een kabelsnoer (10m) of kabelbox (10 meter of meer),
  Plaatst het straalkacheltje (kost ca €15/20 bij witgoedzaken) op een plank midden op de achterbank. Verbind met kabel aan de wandcontactdoos en zet een warme stand aan. De kabel door ’n raampje, raampje zo ver mogelijk dicht.. er blijft nu een kiertjes waardoor warme en vochtige lucht kan ontsnappen 🙂
  Ga verder met ontbijten… na ca 30/40 min is je auto: ontdooit, opgewarmd (minder ongelukken met warme auto’s) en drive safe! 🙂

 • Wow… wat een boel advies.. ik denk dat de tip die mijn vader me gaf (wanneer je je auto maximaal 10/15 meter van je huis kunt parkeren natuurlijk (of van je garage, schuur, andere plek met wandcontactdoos/ “stroomvoorziening”)) ’n tip is die alle bovenstaande adviezen oplost: Voordat je gaat ontbijten:
  “Neem een straalkacheltje, een kabelsnoer (10 meter) of kabelrol (10 meter of meer),
  Plaatst het straalkacheltje (kost ca €15/20 bij witgoedzaken) op een plank midden op de achterbank. Ver genoeg van de bank vandaan, je wil geen geschroeide bekleding daar) Verbind het kacheltje met de kabel aan de wandcontactdoos en zet een warme stand (niet te heet!) aan. De kabel door ’n raampje, raampje zo ver mogelijk terug dicht.. er blijft nu een kiertje waardoor warme en vochtige lucht kan ontsnappen 🙂 En doe je auto weer op slot.
  Ga verder met ontbijten… na ca 30/40 min is je auto: ontdooit, opgewarmd (minder ongelukken met warme auto’s) en drive safe! 🙂