Thuis

De 10 beste tips om energie te besparen tijdens koude dagen

Lub Snoek
Geschreven door Lub Snoek

Vooral tijdens koude periodes als deze week kan het flink wat energie kosten om jezelf of het huis warm te houden. Speciaal voor deze week geeft Lifehacking 10 tips om jezelf warm te houden zonder teveel energie te gebruiken!

Deze klusjes kun je beter in de winter doen!

De beste tips

1. Heb je een plafondventilator? Zet deze dan op een lage stand en laat deze met de klok meedraaien. Warme lucht stijgt op en door de ventilator in de tegenovergestelde richting te laten draaien wordt de warme lucht bij het plafond weer naar beneden gewaaid.

2. Elektrische dekens gebruiken maar weinig energie. Als je de hele avond op de bank blijft zitten, is het veel energiezuiniger om onder een elektrische deken te kruipen dan om je hele woonkamer te verwarmen.

3. Gebruik de zon om het huis op te warmen door de gordijnen open te zetten als de zon op het raam schijn. Vooral wanneer je ramen op het Zuiden hebt kun je een deel van je huis eenvoudig op deze manier verwarmen, zelfs als het buiten rond het vriespunt is.

4. Steek een paar kaarsjes aan. Niet alleen is je huis sneller warm door al die kleine warmtebronnen, het is ook nog gezelliger!

5. Gebruik dikke gordijnen om de warmte binnen te houden als de zon onder is. Als je niet je gordijnen wil vervangen, bevestig dan een stuk fleece of douchegordijn aan de bovenkant van je gordijnen. Je verliest de meeste warmte via je ramen en deuren, waardoor je de warme lucht die bovenin de ruimte zit niet wil laten ontsnappen. Je kunt zelfs een dik gordijn aan je deur bevestigen om de kieren langs de rand af te dekken!

6. Isoleer je garagedeuren. Vooral garagedeuren die uit twee delen bestaan zijn ontworpen om helemaal open te kunnen staan, waardoor er veel kieren zijn waar warmte uit kan ontsnappen.

7. Zet een kleine koelkast buiten. Zolang het ook overdag koud is, kun je voedsel of drinken koud houden zonder energie te gebruiken.

8. Gebruik een fles met warm water om je bed op te warmen voordat je erin gaat liggen. Leg tegelijkertijd je pyjama op deze fles, zodat deze warm is op het moment dat je ‘m aantrekt!

9. Probeer meer gerechten met je oven te maken. Je kunt de oven open laten staan tijdens het afkoelen, waardoor je de keuken langer warm kunt houden zonder dat dit veel energie kost!

10. Zet je thermostaat een paar graden lager en trek een warme trui aan. Je zal het verschil nauwelijks merken en vooral in koude periodes kan een paar graden een enorm verschil maken.

over de auteur

Lub Snoek

Lub Snoek

Dat kan makkelijker.

Reageer