Productiviteit Thuis

De beste tips voor de was

Geschreven door Chwhynny Overbeeke

Een kind kan de was doen – of toch niet? Kleding wassen is niet moeilijk, zeker niet als je een wasmachine hebt. Maar om het echt goed te doen, zijn er een aantal trucs die je kunt toepassen zodat je kleding langer meegaat, niet te veel kreukt en heel goed schoon wordt.

6 handige lifehacks voor in huis

Kleur behouden

Om ervoor te zorgen dat je kledingstukken mooi hun kleur behouden, is het van belang dat je het juiste wasmiddel gebruikt. Kies een wasmiddel dat speciaal bedoeld is voor de gekleurde was, in plaats van een gewoon wasmiddel dat overal voor geschikt is. Bovendien vervaagt de kleur minder snel als je kleding op een lagere temperatuur wast.

Grijzige witte was

Als je niet genoeg wasmiddel gebruikt, kan je witte was er grijs of crèmekleurig uit komen te zien. Dat komt doordat het achtergebleven vuil zich over de hele lading wasgoed verspreidt. Als je witte was er niet fris wit uitziet, was het dan opnieuw op een zo hoog mogelijke temperatuur (kijk naar de labels in alle kledingstukken en handdoeken die je gaat wassen) en met extra veel wasmiddel. Zorg tevens dat de wasmachine niet te vol is.

Gekreukte kleding

Als je kleding gekreukt is, zie je er al gauw onverzorgd uit. En waarschijnlijk heb je weinig zin of tijd om alles te gaan staan strijken. Je kunt ervoor zorgen dat je kleding minder gekreukt uit de was komt door het juiste wasprogramma voor het soort stof te kiezen. Je kunt tevens het centrifugeren lager instellen, zodat de kleding minder hard tegen de wanden van de wasmachine geperst wordt. Hang je kledingstukken meteen op nadat je ze uit de wasmachine of droger haalt, liefst wanneer ze nog een beetje vochtig zijn. Licht vochtige kleding is tevens makkelijker te strijken omdat de vezels in het textiel dan minder hard zijn.

Het wassen van je spijkerbroek

Hard aanvoelen

Als je wasgoed hard aanvoelt, heb je het waarschijnlijk te lang en/of op een te hoge temperatuur in de droger gedaan, of met te veel of juist te weinig wasmiddel gewassen en niet genoeg laten spoelen waardoor mineralen zich ophopen in het textiel. Dit laatste probleem kun je oplossen door het wasgoed in een oplossing van 500 ml azijn op 4 liter water te laten weken. Was het vervolgens opnieuw in de wasmachine, deze keer zonder wasmiddel en op een zo hoog mogelijke temperatuur.

over de auteur

Chwhynny Overbeeke

Reageer