Thuis

Deze dingen moet je niet in de koelkast bewaren

koelkast
Isabeau Engelaar
Geschreven door Isabeau Engelaar

Een koelkast vind je in elk huishouden. We bewaren onze melk, yoghurt en andere producten die je niet buiten de koelkast kunt bewaren erin. Veel voedingsmiddelen blijven het langst goed als je ze in de koelkast legt, vanwege de lage temperatuur. Toch geldt dit lang niet voor alle producten. Jammer genoeg blijft niet alles vers in de koelkast en soms is het zelf gevaarlijk om bepaalde producten in de koelkast te zetten. Lees ook: De houdbaarheid van voedingsmiddelen.

Advies

Voor de koelkast gelden de volgende bewaaradviezen:

 • Bewaar producten die snel bederven, zoals rauw vlees of rauwe vis, op de koudste plaatsen. Plaats producten die niet per se gekoeld hoeven te zijn, bijvoorbeeld frisdrank en bier, op de minst koude plaatsen. Koelkasten met een *** of ****-vriesvak hebben een koeling in de achterwand. Deze koelkasten zijn het koudst achterin en onderin. Koelkasten met * of ** hebben bovenin een vriesvak met daaronder de koeling. Deze koelkasten zijn boven achterin het koudst.
 • Bewaar bereide gerechten altijd goed afgedekt en goed gescheiden van rauwe producten. Rauwe producten bevatten meer bacteriën dan bereide producten, daarom wil je niet dat deze met elkaar in aanraking komen.
 • De groentela kan voor ongesneden groenten en fruit gebruikt worden. Deze hoeven niet apart verpakt te worden.
 • Leg producten die kunnen lekken, zoals rauw vlees en rauwe vis, onder in de koelkast.

Het is belangrijk de koeling geregeld schoon te maken met een schoon vaatdoekje en een sopje, in elk geval eens per maand. Bij voorkeur op een moment dat er weinig in zit. Producten die snel bederven kun je zolang in een koeltas of koelbox bewaren.

De temperatuur

Het is heel belangrijk om de temperatuur van een koelkast goed in te stellen. Vaak is die namelijk te hoog. De ideale temperatuur is 4 °C, dan groeien bacteriën en schimmels het minst snel.

Bron: Voedingscentrum

Deze voedingsmiddelen kan je beter NIET in de koelkast bewaren

 • Aardappelen: De schil van de aardappelen wordt in de koelkast sneller slecht. Niet alleen de schil van de aardappel gaat er op achteruit, de aardappel wordt ook zanderig en zoeter van.
 • Avocado’s: Avocado’s hebben de meeste smaak als ze rijp zijn. Vaak als je ze koopt zijn ze nog niet helemaal rijp. Je legt ze in de koelkast zodat ze niet bederven maar wanneer je ze in de koelkast legt stopt het rijpingsproces. Als je een halve avocado wilt bewaren, doe dit dan wel in de koeling. Handige tip: laat de pit erin zitten, dan blijft hij langer goed.
 • Basilicum: Basilicum kan niet tegen de kou, het plantje verwelkt dan ook snel in de koelkast. Een kenmerk van basilicum is dat het geuren absorbeert, dit doet hij dus ook in de koeling. Basilicum kan je het beste bewaren in een glas met water, net als een bosje bloemen.
 • Brood: Door de kou in de koeling droogt het brood sneller uit. Mocht je een heel brood hebben gekocht maar het niet op krijgen, bewaar dan een aantal sneetjes in de vriezer. Als je een boterham nodig hebt, haal je hem eruit en laat hem ontdooien. Het brood blijft zo lekker zacht.
 • Honing: Als je honing in de kou bewaart gaat het zeer waarschijnlijk kristalliseren. De honing wordt dik en moeilijk smeerbaar, vrijwel onbruikbaar. Je kunt honing het beste bewaren op een donkere, droge ruimte op kamertemperatuur. De kwaliteit van honing gaat pas na ongeveer twee jaar achteruit maar bederft niet.
 • Knoflook: Knoflook beschimmelt niet alleen sneller in de koelkast maar ontkiemt ook heel snel in de koeling. Bewaar de knoflook op een koele, donkere plek.
 • Koffie: Verse koffiebonen nemen de aroma’s uit de koelkast op en gaan hierdoor ‘vreemd’ smaken. Niet alleen de koffiebonen gaan anders smaken maar ook andere producten in de koelkast verliezen hun smaak. Bewaar koffie in een donkere pot, zo verliest het zijn aroma niet.
 • Olijf en zonnebloemolie: Olijfolie blijft zo’n 18maanden goed mits je het goed bewaart. Zet olijf- of zonnebloemolie niet in de koelkast. De kou zorgt ervoor dat de olie dikker en ondoorzichtig wordt. Er ontstaan door stolling vlokjes in de olie. Bewaar de olijf- of zonnebloemolie in een donkere fles in de voorraadkast.
 • Sauzen: Sauzen blijven op hun best in het keukenkastje, dit komt doordat de meeste sauzen natuurlijke en kunstmatige conserveermiddelen bevatten.
 • Tomaten: De tomaat stopt net als de avocado met rijpen zodra deze in de kou wordt gelegd. Een tomaat verliest zijn zoete smaak en textuur.
 • Uien: Als uien koel, droge en in het donker bewaard worden kan je ze weken houdbaar houden. Net als de aardappel dus beter niet in de koelkast. Leg de uien vooral niet naast aardappelen. Door de gassen die aardappelen uitstoten schijnen uien sneller te rotten.

5cdbef08-ee31-488f-878f-3ce9d3e57bc3

over de auteur

Isabeau Engelaar

Isabeau Engelaar

Reageer

3 Reacties