Thuis

Hoe verander ik de naam en het wachtwoord van mijn wifi?

Redactie Lifehacking
Geschreven door Redactie Lifehacking

Ben jij het ook zo zat dat je je eigen wifi wachtwoord niet weet? Bezoek komt langs, vraagt om de code en je moet opzoek naar ‘dat ene’ formuliertje van je provider. “O ja”, eerst nog het juiste netwerk selecteren …. was het nou:‘providernaam183’, ‘providernaam463’ of toch ‘providernaam382’? Vervolgens sta je drie keer je wachtwoord op te noemen als je deze al kunt vinden…….. Ads63HY37jd12J, te lang, te moeilijk en niet te onthouden! Neem nu even 10 minuten de tijd en het scheelt je een hoop gedoe in de toekomst. Lees ook: 5 tips voor snel wifi tijdens je vakantie.

Stap 1: IP adres vinden

KPN, Ziggo, Telfort, TELE2 of een andere provider; het principe blijft hetzelfde. Wat je moet doen is het IP adres van je router intypen in je webbrowser (Internet Explorer, Google Chrome, Firefox, etc.). “Ho wat…IP adres…router?”
Dat doe je dus zo:
Let op: je computer moet aangesloten zijn op je netwerk (internet)

Open de startknop van Windows → typ bij de zoekbalk cmd in → druk op Enter:
cmd screenshot

Typ in dit venster: ipconfig en druk weer op Enter:
Uit deze data hebben we de getallen nodig die achter de: standaardgateway (Default Gateway) staan. Deze getallen met puntjes zien er ongeveer zo uit: 192.168.1.1

Typ deze code in je webbrowser in, inclusief alle puntjes en druk Enter.

Stap 2: Inloggen in je router

Nu moet je gaan inloggen in je router, er moet een gebruikersnaam en wachtwoord worden ingevuld. Het wachtwoord en de gebruikersnaam staan vaak op de onderkant van je router. Vaak zit er een stickertje opgeplakt of het staat op een formuliertje die meegeleverd was door je provider.
Kun je de gegevens nu niet vinden, zoek dan het type router op: http://www.routerpasswords.com/ Lifehacking heeft voor de grotere internet providers de gebruikersnaam en wachtwoorden opgezocht:

KPN: Gebruikersnaam = ADMIN of KPN
Wachtwoord = ………. (deze kun je leeg laten)

Ziggo: Gebruikersnaam = ziggo
Wachtwoord = draadloos

Telfort: Gebruikersnaam = admin
Wachtwoord = 1234

TELE2: Gebruikersnaam: user
Wachtwoord: user

loading

Stap 3: Je wachtwoord aanpassen

Als je vervolgens bent ingelogd is het ‘eindelijk’ tijd om je wachtwoord en netwerknaam aan te passen. Ga in het menu opzoek naar de sectie Wireless, Wi-Fi of Wireless Security vaak bovenin of in de zijkolom en klik hier op.
Ga op zoek naar het venster met de titel “Password“, “Passphrase” of “Pre-Shared Key“. Hier kun je een nieuw wachtwoord intypen. Vaak zal je het wachtwoord nogmaals moeten typen als bevestiging. Probeer altijd een sterk wachtwoord te verzinnen dat moeilijk of onmogelijk te raden is. Hoera! Je hebt je Wi-Fi wachtwoord aangepast, dat was achteraf niet zo moeilijk toch? Vergeet als je klaar bent met alle aanpassingen, niet om op “Opslaan”, “Save” of “Save Settings” te klikken.

Stap 4: Je netwerknaam aanpassen

Nu we toch bezig zijn kunnen we meteen de netwerknaam aanpassen naar iets herkenbaars. Zet hier uiteraard geen persoonlijke gegevens in of je wachtwoord…. want deze naam is zichtbaar voor iedereen binnen jouw wifi bereik.

Ga in het scherm opzoek naar “Network Name” of “SSID”. Hier zal nu waarschijnlijk je providersnaam staan met wat getallen erachter bijv. “Ziggo2342”. Pas deze aan naar wat jij maar wilt. Heb je inspiratie nodig voor een netwerknaam? Check dan even deze website.

Vergeet als je klaar bent met alle aanpassingen, niet om op “Opslaan”, “Save” of “Save Settings” te klikken. Dan kun je het scherm afsluiten en met je nieuwe wachtwoord inloggen op je vertrouwde netwerk met een flitsende nieuwe naam!

over de auteur

Redactie Lifehacking

Redactie Lifehacking

Lifehacking.nl gaat over slimmer werken en slimmer leven. Diverse auteurs schrijven over het snijvlak van kennismanagement, persoonlijke ontwikkeling, timemanagement en digitale innovaties. Lifehacking organiseert regelmatig activiteiten en we geven workshops, brainjams en lezingen over lifehacking-gerelateerde onderwerpen.

Reageer