Thuis

Huishoudhacks uit den ouden doosch

Redactie Lifehacking
Geschreven door Redactie Lifehacking

HuishoudhacksMijn moeder heeft mij een bijzonder boek nagelaten: Het “Kook- en Huishoudboek” door Wilma Munch. Het is een 2e druk uit 1932. Wat is daar nou zo bijzonder aan zou je zeggen? Lees ook: 10 handige trucs voor je magnetron.

Boek

Toen ik opgroeide was dit boek bij ons thuis haar steun en toeverlaat bij het huishouden. Ze kookte eruit, sloeg het na als ze bijzondere huishoudtaken moest doen, maar vooral was het haar vlekken ABC. Achter in het boek zit een uitgebreide tabel met oplossingen voor het verwijderen van de meest exotische vlekken. Een paar “vergeten vlekken hacks” vindt je hieronder:

 • Roestvlekken: met citroensap of azijn
 • Schoensmeer of Teervlekken: insmeren met ongezouten boter. Enkele uren laten intrekken, de boter eraf schrapen, daarna wassen.
 • Inktvlekken: weken in melk of citroensap, daarna wassen.
 • Bloedvlekken: weken in koud water met zout, daarna wassen.
 • Grasvlekken: met alcohol deppen.
 • Bierkring in hout: schuren met een kurk en een mengsel van sigarenas en slaolie.

Vlekken

In het boek staan nog veel meer vlekkentips, de meeste zijn echter niet meer van deze tijd. Verder staan er ook nog wat slimme onderhoudstips in het boek, onder andere:

 • Flessen of vazen: Doe er een beetje zilverzand of fijngemaakte eierschalen in. Flink schudden tot de fles of vaas van binnen helemaal schoon is. Naspoelen met schoon water. Het zand of de fijngemaakt eierschalen niet weggooien, maar bewaren in een oude fles voor een volgende keer.
 • Zilver: Dat kun je natuurlijk poetsen met zilverpoets. Makkelijker is om het zilver zachtjes te koken (tegen de kook aanhouden) in een pan met aluminiumfolie en soda. Wel in een RVS of geemailleerde pan!
 • Vitrage: Wassen met Reckitts blauw (Hier te koop) en daarna een beetje opstijven in water met wat gelatine. Misschien nog leuk om te vermelden: Voor de tijd van latex verf werden plafonds gewit. Mijn vader deed altijd een zakje Reckitts Blauw door het witsel en kreeg daarmee een spierwit en duurzaam resultaat.

En dan dit prachtige motto van dit boek, dat ook voor ons lifehackers opgaat:

Practijk en theorie, zij gaan niet altijd samen,

Moge Uw practijk althans de theorie beschamen!

Mocht je belangstelling hebben voor dit mooie boek van ongeveer 350 pagina’s, heel af en toe staat er nog wel eens een exemplaar op Marktplaats. Je kunt er heerlijk ouderwets uit koken en het boek heeft een uitgebreid gedeelte over het menselijk lichaam, waar het vlees wat je koopt bij het dier vandaan komt, huishouding, inrichting, etc. Een heerlijk boek om een verdwaalde zondag in weg te dromen….


Heb je ook nog slimme huishoudhacks? Ik wil ze graag van je horen! Je kunt ze hieronder in de reacties achterlaten.

over de auteur

Redactie Lifehacking

Redactie Lifehacking

Lifehacking.nl gaat over slimmer werken en slimmer leven. Diverse auteurs schrijven over het snijvlak van kennismanagement, persoonlijke ontwikkeling, timemanagement en digitale innovaties. Lifehacking organiseert regelmatig activiteiten en we geven workshops, brainjams en lezingen over lifehacking-gerelateerde onderwerpen.

Reageer

7 Reacties

  • Heb je dit boek ook? Nooit weggooien! Ik vind het nog steeds prachtig en zelfs mijn kinderen komen het af en toe lenen om iets ouderwets uit te koken (of te bakken). Recepten uit de tijd dat appeltaart niet kant en klaar in een doosje van de super zit. En mijn oma … Ik heb haar persoonlijk nooit gekend. Ze is al vroeg overleden. Maar als ik de overlevering mag geloven was Klazien oet Zalk er niks bij!

 • Ik ging de keuken van mijn 94 jarige oma opruimen en toen kwam ik dit bijzondere boek tegen, wat een geweldige kaft ook, en ik kreeg het boek gelijk in mijn handen geduwd “kind misschien staat er nog een lekker recept voor je in”
  Ook ik zal het boek dus nooit meer wegdoen, ook al valt hij bijna uitelkaar, gelukkig leeft mijn omaatje nog, ik ga haar er zeker nog naar vragen, of ze nog een paar tips voor me heeft.

  Ik heb trouwens de 9de druk dus die zal wel van net na de oorlog zijn gok ik, ik kon het jaartal van uitgave nergens terug vinden jammergenoeg

  • ik heb druk IV uit 1943. Van een tante op Kostschool in Noord Brabant. Jam maken met Opekta… Even opgezocht wat Opekta is – plaatst het boek wel even meteen in de tijd……