Persoonlijk Thuis

Per ongeluk teveel zout gebruikt? Dit kun je doen

zout
Geschreven door Chwhynny Overbeeke

Het kan gebeuren dat je per ongeluk teveel zout door je eten doet. Gelukkig is het niet nodig om vies te zitten eten of de boel weg te gooien. Lees ook: 8 dingen in je keuken die waarschijnlijk veel te oud zijn.

Het kan gebeuren dat het dekseltje van je zoutvaatje valt, of dat je niet doorhad dat het vlees dat je gebruikt hebt al gezouten was. In zo’n geval lijkt je gerecht vaak verpest en gaat het in z’n geheel de vuilnisbak in. Gelukkig is dat niet altijd nodig.

Meer maken

Als je teveel zout gebruikt hebt, kun je – afhankelijk van wat je aan het maken bent – soms een grotere hoeveelheid maken en het gerecht minder zout krijgen door extra ongezouten ingrediënten toe te voegen.

Denk hierbij aan extra tomatenpuree en ongezouten gehakt door de pastasaus doen, extra bonen door je chilli con carne roeren, meer rijst door je nasi doen, enzovoorts. Je hebt dan natuurlijk veel meer eten, maar deze restjes kun je vaak prima invriezen.

Zuur of zoet toevoegen

Zuur nivelleert zout. Door een klein beetje azijn of citroensap toe te voegen kun je je gerecht in veel gevallen redden. Ook zoet nivelleert zout, dus als suiker of honing beter bij het gerecht past, kun je dat beter gebruiken. In donkere sauzen is bruine suiker ook prima te gebruiken. Tomatensaus kun je ook minder zout maken door een klein beetje room toe te voegen.

Proef uiteraard steeds terwijl je room, zuur of zoet toevoegt om ervoor te zorgen dat de smaak optimaal wordt.

over de auteur

Chwhynny Overbeeke

Reageer