Thuis

De 4 vieste plekken in huis en hoe je ze weer schoon krijgt

Partner redactie
Geschreven door Partner redactie

Vraag iemand wat de meest smerige plek in huis is, en het antwoord zal waarschijnlijk het toilet zijn. Niet dat de gemiddelde Nederlander zijn toilet niet schoonmaakt, maar de plek waar we onze behoeften doen zien we vaak automatisch als de plek waar waarschijnlijk de meeste bacteriën aanwezig zijn. Volledig onterecht, want er zijn plekken in huis die nog véél smeriger zijn. Wij laten je de vieste plekken zien én hoe je ze weer schoon krijgt.

BBQ weer: Zo maak je een barbecue schoon

1. Deuren

Wanneer we naar het toilet gaan in een openbare ruimte, aarzelen we vaak om de deurklink aan te raken. Heel begrijpelijk, maar die aarzeling zouden we beter altijd kunnen voelen. Wist je namelijk dat er op een gemiddelde deurklink zo’n 790 bacteriën per vierkante centimeter zitten. Dat klinkt niet veel als je het vergelijkt met de bacteriën in bad (zie 2), maar wél als je je bedenkt dat het net iets minder dan de helft is van het aantal bacteriën op een gemiddelde wc bril, je weet wel, de plek waar iedereen met z’n blote kont op zit en waar helaas niet altijd alles in de pot terechtkomt.

Deurklinken zitten vol met bacteriën en we pakken ze om de haverklap vast.

Deurklinken zitten vol met bacteriën en we pakken ze om de haverklap vast.

Het is vooral een zorgwekkende gedachte omdat een deurklink een voorwerp is dat je misschien wel twintig keer per dag in je handen hebt (slaapkamer, badkamer, huiskamer, buitendeur, auto, kantoor, enzovoort). Goor dus! Al willen we best geloven dat de deurklink van een openbaar toilet nóg viezer is.

2. Bad/douche/wasmachine

Het klinkt natuurlijk niet logisch dat de plek waar je naartoe gaat om jezelf schoon te maken nu juist één van de vieste plekken in huis is. Toch is dat het geval, want of het nu gaat om het bad of de douche, het zijn plekken waar veel water is en vaak ook water blijft liggen. Voeg hier een lekker warm temperatuurtje aan toe en je kunt het net zo goed een housewarming voor bacteriën noemen. Het gevaar schuilt daarnaast vooral in natte handdoeken die blijven liggen en die een ware broeiplek vormen voor allerlei schadelijke bacteriën.

 

Het bad is lang niet zo’n schone plek als je denkt.

Het bad is lang niet zo’n schone plek als je denkt.

In een gemiddelde badkuip zitten zo’n 780 duizend bacteriën per vierkante centimeter.  Hetzelfde geldt voor de wasmachine: als je de was niet direct verwijdert, creëer je een hele fijne omgeving voor bacteriën. We hebben het dan niet over uren; zelfs na een half uurtje kun je de was het beste opnieuw aanzetten. Dat doen we natuurlijk meestal niet, en met het natte wasgoed dat je eruit trekt, verspreid je de bacteriën vervolgens door de hele ruimte, zelfs al duw je het direct in de droger

3. De keuken

Het is eigenlijk best schokkend, maar de keuken, de plek waar we al ons eten bereiden staat met stip op de eerste plek van de vieste plekken. Met 3,7 miljoen bacteriën per vierkante centimeter is de keuken verreweg de meest vieze plek. Goed, er is nog één plek die erger is, en dat is de binnenkant van de toiletpot, maar daar kom je niet zo vaak met je handen, hopen we. Grote boosdoeners in deze ruimte zijn vieze doekjes en sponsjes die gebruikt worden om het aanrecht te reinigen, maar ook, wederom, het handvat van de kraan. Waar een kraan in de badkamer zo’n 40 duizend bacteriën per vierkante centimeter telt, vind je er op een kraan in de keuken maar liefst 86 duizend per vierkante centimeter. Zorgwekkend? Absoluut, aangezien dit de plek is waar je je broodje smeert.

Die plek waar je je eten bereidt? Daar stikt het van de bacteriën.

Die plek waar je je eten bereidt? Daar stikt het van de bacteriën.

4. Voorwerpen

We hebben de vieste plekken in je huis voor je op een rij gezet. Maar het allersmerigste? Dat zijn geen plekken, maar voorwerpen. Afstandsbedieningen, smartphones, tablets, oftewel, alle voorwerpen die we regelmatig in onze handen houden. In een ideale wereld zouden we na elke handeling onze handen wassen, maar in de realiteit gebeurt dat natuurlijk niet. We gebruiken onze smartphone bijna overal en altijd. Op het toilet, op tafels, banken, leuningen, en allerlei andere plekken waar het toestel fungeert als een intercity voor bacteriën (all aboard!).

Smartphones zijn werkelijk een broedplek voor bacteriën.

Smartphones zijn werkelijk een broedplek voor bacteriën.

Tel daar nog eens bij op dat we vaak niet de enige zijn die onze smartphone vasthouden (oh leuke foto’s, mag ik even swipen?) én het feit dat die handen tegenwoordig vaak ook afkomstig zijn van kinderen. Je kunt je voorstellen dat dit soort voorwerpen een gigantische bron van bacteriën zijn.  Twintig keer zoveel als op een gemiddelde deurknop, om precies te zijn.

De vieste plekken schoonmaken

De vieste plekken in huis zijn dus vaak de plekken die je juist niet zou verwachten. Toch is het vrij eenvoudig om het allemaal wat schoner te houden. Voorwerpen als smartphones en afstandsbedieningen kun je het beste regelmatig afnemen met hygiënische doekjes (en dus niet met je mouw en wat het adem). Natte handdoeken, theedoeken, kleding enzovoort nergens laten liggen, dat is vragen om bacteriën.

Met de Kärcher stoomreiniger SC 4 verwijder je 99,99 procent van alle bacteriën.

Met de Kärcher stoomreiniger SC 4 verwijder je 99,99 procent van alle bacteriën.

Oppervlakken als een aanrecht moet je simpelweg niet meer dan één keer afnemen met hetzelfde doekje. Anders ben je alleen maar bacteriën aan het uitsmeren. Wil je schoon, snel en efficiënt? Denk dan eens aan een stoomreiniger. Deze reinigers bestaan voor de meest uiteenlopende situaties, of je nu het toilet wilt reinigen, het aanrecht, de vloer of alle kranen en deurklinken in huis. Kärcher bijvoorbeeld, heeft als enige stoomreinigers die 99,99 procent van alle bacteriën verwijderen. Daarnaast zorgen deze reinigers ervoor dat je er geen extra schoonmaakmiddelen nodig hebt. Als klap op de vuurpijl verbruik je ook nog eens 80 procent minder water dan bij traditionele schoonmaakmethoden.


over de auteur

Partner redactie

Partner redactie

Onze Partner-redactie levert redactionele diensten aan commerciële partners van Reshift. Artikelen die door deze redactie geschreven zijn, herken je aan het lichtblauwe Partner-label. De Partner-redactie opereert gescheiden van de reguliere Reshift-redacties, zodat de redactionele onafhankelijkheid van deze laatste groep gegarandeerd blijft.

De Partner-redactie maakt artikelen die aansluiten bij de interesses van de lezers/bezoekers van de verschillende titels van Reshift. Daarbij wordt - onder meer - gebruikgemaakt van informatiebronnen bij de commerciële partners. De onderwerpkeuze en de inhoud van dergelijke artikelen komen tot stand in overleg met deze partners. Reshift vindt het belangrijk dat deze artikelen duidelijk herkenbaar voor u zijn. Inderdaad, vandaar het Partner-logo.

Reageer

7 Reacties

 • Nog een paar bacterietransporteurs. Buiten het boodschappenkarretje de boodschappen al dan niet verpakt, contant geld ( nog steeds in gebruik) , kledinghangers, handvatten van diepvrieskasten in de supermarkt. restauranttafeltjes en stoelen op een terras.
  Opmerking: de wasmachine is er voor om de was te reinigen, maar wat heeft het dan voor zin om bv. vaatdoeken, handdoeken ,washandjes en ondergoed met zeeppoeder te wassen als de natte (schone) was na de wasbeurt een bacteriekweekplaats blijkt te zijn?

 • Dat van die wasmachine klopt, als je alles niet heter wast dan 30 graden. Was je echter op 60 graden of hoger, dan zijn de meeste bacteriën toch echt naar de eeuwige jachtvelden…

 • Zonder bacteriën en virussen was het leven wat wij kennen niet mogelijk.
  Ja er zijn zeer schadelijke, maar veel meer nuttige. Met teveel smetvrees
  bescherm je jezelf dus niet, en dood je de nuttige ook in de schoonmaak woede.
  Terwijl de nuttige sterker zijn dan de schadelijke.
  Je weerstand verbeteren is een betere optie lijkt mij.