Thuis

Wat kan allemaal in de vriezer?

Isabeau Engelaar
Geschreven door Isabeau Engelaar

Bijna iedereen heeft wel een vriezer in huis, maar wat zit er precies in die vriezer? Je bent snel geneigd er wat brood, pizza’s en andere ongezonde snacks in te gooien, maar wat kan je nog meer met je vriezer? Je kunt praktische alles in de vriezer bewaren. Wij vonden wat voorbeelden waar je misschien niet gelijk aan dacht.

Ontdooi je vriezer in 10 minuten

Bijna alles kan

  1. Restjes soep, saus of een ander gerecht zijn ideaal om in te vriezen. Niet alleen restjes kan je invriezen maar je kunt ook extra veel maken en invriezen voor een volgende keer. Zo heb je altijd een back-up maaltijd in huis. Tip: Leg het ingevroren portie in de ochtend voor het werk in de koelkast, zo hoef je het in de avond alleen nog maar op te warmen.
  2. Diepvriesgroenten zijn al schoongemaakt en gesneden. Ze zijn dus perfect voor het bereiden van een snelle en gezonde maaltijd. Ze bevatten net zoveel voedingsstoffen als verse groente doordat ze direct na het oogsten worden ingevroren. Bovendien bevatten diepvriesgroenten geen toegevoegd zout.
  3. Vlees & gevogelte kun je zonder problemen in de diepvries bewaren. Rauw rundvlees en kip kun je 9 maanden bewaren en rauw varkensvlees 4 maanden. Profiteer daarom van aanbiedingen in de supermarkt en neem een voorraadje mee. Het is wel van belang dat je het direct na aankoop in vriest.
  4. Vis en zeevruchten vind je tegenwoordig volop in de diepvriesafdeling van de supermarkt. Kies de pure variant; dus ongepaneerd en zonder saus. Ook garnalen en zeevruchten zijn goed vertegenwoordigd. Deze zitten vaak in handige afsluitbare zakken zodat je ze makkelijk kan portioneren. Wist je dat garnalen wel ongeveer een jaar bewaard kunnen worden in de vriezer? Het is dus helemaal niet erg om een klein voorraadje in te slaan. Bevroren garnalen kun je makkelijk gebruiken in een pasta, curry of salade.
  5. Snacks uit de diepvries zijn over het algemeen een ongezonde optie. Maar als je verder kijkt dan ijs, kroketten en loempia’s zijn er lijmhx7toch nog genoeg mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan diepvriesfruit. Voeg dit toe aan wat yoghurt of kwark, of maak er een snelle smoothie mee. Je kunt zo flink wat fruit en eventueel groenten inslaan en alles opsnijden en in zakjes in de vriezer bewaren. Als je dan een smoothie wilt, haal je het fruit uit de vriezer en gooit het in de blender.
  6. Kruiden en specerijen vind je ook steeds vaker in de diepvriesafdeling. Denk hierbij onder andere aan koriander, munt, gember en rode pepers. Ook verse kruiden die je zelf over hebt kun je invriezen. Zo hoef je niks meer te verspillen en heb je altijd een handje basilicum in huis om toe te voegen aan je favoriete pasta. Vries verschillende verse kruiden in wanneer je ze in huis hebt. Snijd ze in stukjes, stop ze in een ijsblokjesvorm, giet er wat olijfolie in en stop ze in de vriezer. Zo maak je die plantjes tenminste ook eens op. Dit kan ook prima met wijn, als je slechts een scheutje nodig hebt voor een gerecht!herbs

Bonustip: Als je brood smeert voor je lunch, pak dan bevroren plakjes brood. Zo blijft je beleg een stuk verser en is je brood niet droog tegen de tijd dat je aan lunch toe bent! Smeer je de avond ervoor je brood al? Veel beleg kan prima een nachtje in de vriezer.

Hoe lang blijft eten goed in de vriezer? (bij -18 C)

Groenten

  • Gesneden groenten – 3 maanden, eerst blancheren
  • Sperziebonen, wortelen, broccoli – 12 maanden, eerst blancheren
  • Witlof, bloemkool – 12 maanden, eerst blancheren
  • Aubergines, courgettes, paprika, winterwortel – 12 maanden, eerst blancheren
  • Sla, andijvie, spinazie (bladgroenten) – niet invriezen

Vlees en kip

  • Rauw rundvlees – 6 tot 12 maanden
  • Rauw varkensvlees – 4 maanden
  • Rauwe kip – 9 maanden
  • Rauw gehakt, hamburgers, slavink (gemalen vlees) – 2-3 maanden
  • Gebakken en gebraden vlees – 3 maanden
  • Overgebleven vlees van de barbecue – Niet bewaren

Vis

  • Rauwe magere vis (kabeljauw, schol, tonijn) – 6 maanden
  • Rauwe vette vis (zalm, makreel) – 3 maanden
  • Gerookte vis (zalm, makreel, paling, zoute haring) – 3 maanden
  • Gebakken vis (lekkerbek, kibbeling) – 3 maanden
  • Garnalen, gekookte mosselen – 3 maanden

Overig

  • Brood – 1 maand
  • Bereide soep – 3 maanden

over de auteur

Isabeau Engelaar

Isabeau Engelaar

Reageer