Persoonlijk Thuis

Welke olie is het meest geschikt voor welke toepassing?

Geschreven door Chwhynny Overbeeke

Niet elke olie is even geschikt voor elke toepassing in de keuken. Hier bespreken we een aantal oliën en waar ze het beste voor gebruikt kunnen worden. Lees ook: Voedingsmiddelen die je niet in de koelkast moet bewaren.

Koolzaadolie

Sommige oliën zijn voor vrijwel alles geschikt. Koolzaadolie is daar één van. Je kunt er op hoge temperatuur vlees of groenten in bakken, het is lekker koud in salades, en je kunt er eigenlijk weinig verkeerd mee doen. Koolzaadolie heeft een rijke, nootachtige smaak. Vanwege zijn veelzijdigheid is dit een goede olie om altijd in je voorraadkast te hebben.

Zonnebloemolie

Zonnebloemolie is perfect voor cakes of roerbakgerechten. Als de temperatuur boven de 190 graden Celsius uitkomt, kun je echter beter een andere olie gebruiken. Deze olie smaakt koud niet erg lekker, dus voor een dressing of als dip kun je ook beter een andere soort kiezen.

Olijfolie

Olijfolie wordt door veel mensen voor bijna elke toepassing gebruikt. Wat men zich echter vaak niet realiseert, is dat olijfolie beter niet te sterk verhit kan worden. Het is uitermate geschikt als dip, dressing, in cake en andere deegwaren, en gerechten die niet op een al te hoge temperatuur bereid moeten worden. Het is daarom niet geschikt om in te frituren.

Avocado olie

Avocado heeft een boterachtige, zachte smaak. Het is bovendien een gezonde olie vanwege de omega vetzuren. Deze olie is geschikt om koud of op redelijk lage temperatuur te gebruiken. Het is erg lekker om er pesto mee te maken.

Kokosolie

Kokosolie zorgt ervoor dat je gerechten een klein beetje naar kokos gaan smaken. Daarom past het niet bij alles. Kokosolie is tevens op kamertemperatuur hard, waardoor het niet geschikt is voor salades of als dip. Het is wel erg lekker door een smoothie heen, en je kunt er heerlijk pannenkoeken in bakken. Ook worden frietjes van zoete aardappel erg lekker als je ze met kokosolie in de oven bakt.

Pindaolie

Pindaolie kan tot een zeer hoge temperatuur verhit worden zonder dat het gaat walmen. Het heeft een zachte smaak. Deze olie is erg geschikt voor cakes en in Aziatische gerechten, maar niet zozeer als dip of dressing.

Geroosterde sesamolie

Deze olie is zeer apart van smaak en daarom is het niet in alles lekker. Het is vooral geschikt voor Aziatische gerechten, in roerbakschotels en als dressing. Alleen is het beter om deze olie pas toe te voegen als je bijna klaar bent met koken, omdat het bij zeer hoge temperaturen minder lekker wordt.

over de auteur

Chwhynny Overbeeke

Reageer

1 reactie

  • ter info:

    Er bestaat ook ontgeurde kokosolie, die smaakt dus weer niet naar kokos. ontgeurd of niet ontgeurd, beide zijn bij de betere biowinkel wel te verkrijgen.

    wij bakken thuis al een paar jaar zo ongeveer alles in ontgeurde kokosolie.