Onderweg Persoonlijk Thuis

Zo kom je van rode wijnvlekken af

Isabeau Engelaar
Geschreven door Isabeau Engelaar

Je hebt vast wel de horrorverhalen over het knoeien van rode wijn gehoord. Dat nieuwe leuke jurkje, kussentje op de bank of het tapijt, hup de prullenbak in. Heb je geknoeid? Ga dan niet gelijk over tot deze drastische maatregelen, maar lees eerst dit artikel en leer hoe je gemakkelijk van rode wijnvlekken af komt. Lees ook: De temperatuur van rode wijn

Huis-, tuin- en keukenmiddeltjes

  • Zout: Strooi wat zout op de rode wijnvlek en laat dit de wijn opnemen. Dep hierna met een droge doek het zout van de vlek af. Pas goed op dat je dept en niet wrijft, want zo maak je de vlek alleen maar erger. Hierna dep je de vlek net zo lang met een vochtige doek tot de vlek is verdwenen. Om het geheel weer lekker fris te laten ruiken gooi het kledingstuk als laatste nog in de wasmachine.
  • Witte wijn: Het lijkt misschien gek om nadat je een wijnvlek hebt gemaakt er ook nog eens witte wijn overheen te gooien, maar het schijnt te helpen. wine-splashDe witte wijn onttrekt de kleur van de rode wijn uit het bevlekte kledingstuk. Je houdt nog wel een vlek over, maar deze is gemakkelijk schoon te krijgen door het kledingstuk in de wasmachine te wassen.
  • Witte azijn: Mocht je het zonde vinden om witte wijn over de rode wijnvlekken te gooien, kan je ook altijd nog witte azijn gebruiken. Breng dit op dezelfde manier aan. Deppen niet wrijven!
  • Warme melk:  Met gekookte warme melk kan je ook proberen rode wijn uit katoenen stoffen te halen. Dep dit op de vlek en was het hierna uit in de wasmachine.

Wijnvlekken in meubelen

Een goede tip is om de vlek te behandelen is met groene zeep. Laat de zeep even lekker intrekken en neem het meubelstuk daarna af met een vochtige doek.
Wanneer de vlek niet diep doorgetrokken is in het meubelstuk, is het soms een oplossing om het licht op te schuren met een schuurpapiertje met fijne structuur. Je schuurt de vlek er dan gewoon af. Uiteraard is het dan wel oppassen dat er geen kleurverschil ontstaat.

Vermijd te allen tijde agressieve schoonmaakmiddelen als alcohol, terpentine of wasbenzine. Deze zullen het probleem niet oplossen en juist meer schade aanrichten aan het meubelstuk.

Overige tips om wijnvlekken te verwijderen

  • Behandel de wijnvlek zo snel mogelijk. Hoe sneller, hoe beter!
  • Deppen, niet wrijven!
  • Vlekverwijderaars zoals Vanish of Dasty. Hiermee behandel je heel gericht de vlek.

 

Heb jij nog ander tips of heb je enkele van bovenstaande tips weleens gebruikt, laat dan een reactie achter.

over de auteur

Isabeau Engelaar

Isabeau Engelaar

Reageer

2 Reacties