Persoonlijk Thuis

Zo krijg je kinderen aan de groente

Veel kinderen houden van snoep, frietjes en nog meer lekkers. Het is dan ook van belang dat ze ondanks de lekkernijen genoeg vitamine binnen krijgen. Helaas is niet ieder kind even gemakkelijk en kan het moeilijk zijn om ze iets “nieuws” te laten eten. Is het elke avond aan tafel een drama, eet je kind niets anders dan frietjes? Hieronder vind je wat tips zodat je kind misschien toch wat gezonds wilt eten. Lees ook: Activiteiten voor de donkere dagen.

Tips

  1. Geef niet alleen fruit als tussendoortje maar wissel het af met groente. Geef bijvoorbeeld wat stukjes komkommer, worteltjes of snoeptomaatjes.
  2. Voeg wat groente toe aan het ontbijt of aan de lunch. Smeer in plaats van chocolade pasta een sandwichspread of roomkaas met een komkommertje/ tomaatje op brood.
  3. Geef je kind opties. Kinderen vinden het leuk om te kiezen, het geeft ze een gevoel van zelfcontrole.
  4. Laat je kind je helpen met koken, dit creëert een gevoel van trots en zorgt ervoor dat er niks “vreemds” voor ze staat.
  5. Misschien wel te belangrijkste tip; Blijf proberen. Lust je kind een bepaalde groente niet? Probeer het dan de volgende keer weer. Een kind heeft namelijk ongeveer tien keer nodig om aan een smaak te wennen.

Vaak zegt een kind bij voorbaat al nee, ze zien een spruitje liggen en denken: “Nee, dat lust ik niet!” Een andere manier om kinderen met groente in aanraking te laten komen is het verstoppen van groente. Met verstoppen bedoelen we het in een leuke vorm verpakken. Er zijn genoeg recepten waarop je kind geen nee kan zeggen.

Recept 1. Groenten Muffins

Ingrediënten

  • 60 gram boter
  • 1/2 courgette
  • 4 wortels
  • 200 gram doperwten
    groenten-muffins_1

    Groentemuffins

  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • 120 gram (jong-belegen) geraspte kaas
  • 3 eieren
  • 50ml melk
  • peper & zout

Bereiding

  1. Smelt de boter zachtjes in een pannetje en laat afkoelen. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Vul een muffin bakvorm met papieren muffin bakjes en vet deze in. Dit werkt het handigste met bakspray.
  3. Rasp de courgette en wortels fijn in de keukenmachine en meng dit met de doperwten. Meng het bakmeel met de geraspte kaas en roer de groenten erdoor.
  4. Klop de eieren los met de melk en boter en breng goed op smaak met peper en zout. Schep het eiermengsel daarna door de rest. Goed mengen totdat je een wat plakkerig mengsel overhoudt.
  5. Schep ieder muffinbakje voor driekwart vol en schuif daarna de muffinvorm in de oven. Bak de muffins in 20-25 minuten gaar en ze een bruin korstje hebben.

Recept 2. Spi­na­zie-wor­tel­ca­ke

Ingrediënten

  • 200g boter
  • 4 eieren
  • 250g zelfrijzend bakmeel
  • 100g geraspte oude kaas
  • 400g winterpeen
  • 1/2 pak gesneden bladspinazie (450g)

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 175 °C. Knip het bakpapier zodat het in de breedte in de cakevorm past en aan weerszijde over de randen hangt. Vet de korte zijden, die niet met bakpapier bedekt zijn, in met boter. Klop met een mixer de eieren met de boter. Voeg het zelfrijzend bakmeel toe en mix door. Roer de kaas erdoor en voeg peper en zout naar smaak toe. Verdeel het beslag in twee gelijke helften.
  2. Schil en rasp de winterpeen. Meng de geraspte winterpeen met de ene helft van het beslag. Druk het vocht uit de spinazie en meng dit met de andere helft van het beslag. Schep het wortelmengsel in de vorm en schep het spinaziemengsel erop. Bak de cake 1 uur in de oven en laat daarna even afkoelen.
  3. Snijd de uiteinden los en haal met behulp van het bakpapier de cake uit de vorm. Snijd in plakken en serveer direct. Met een stukje vis of kipfilet maakt u van dit gerecht een complete maaltijd.

img_006186_445x297_jpg

Recept 3. Courgette frieten

Ingrediënten

  • 1 courgette
  • 120 gr panko
  • 50 gr parmezaanse kaas
  • 2 eieren
  • peper en zout
  • 50 gr bloem

Saus:

  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 1 teentje knoflook
  • snuf cayennepeper
  • 2 eetlepels zoete chilisaus
  • 1 theel suiker
  • scheutje water
  • ½ eetl olie

Bereiding

  1. Verwarm de oven op 200 graden. Bekleed een bakblik met een stuk bakpapier.
  2. Was de courgette en snijd hem doormidden en daarna in sticks van ongeveer 1 cm dik.
  3. Doe de bloem in een diep bord. Klop de eieren met een snufje peper en zout los in een tweede bord. Meng de kaas en panko in een derde bord.
  4. Haal de courgette sticks eerst door de bloem, dan door het ei en als laatste door het panko-mengsel. Druk de panko en kaas goed op de stukjes courgette vast. Leg de gepaneerde courgette’s op de bakplaat en bak ze in 20 minuten gaar en knapperig van buiten.
  5. Maak ondertussen de saus: hak de knoflook fijn en bak deze in de olie aan. Roer de tomatenpuree en bij en voeg daarna de suiker, chilisaus en cayennepeper er door. Maak de saus wat dunner met een scheutje water tot de gewenste dikt. Serveer de krokante courgette frieten met de pittige tomatensaus.courgette_frietjes

Drie heerlijke recepten die groente bevatten maar eruit zien als muffins, cake en frietjes. Natuurlijk worden niet gelijk alle kinderen enthousiast bij de gedachten groente te gaan eten, maar ik denk dat het met deze recepten wel goed moet komen.

 

Heb jij nog andere manieren of je kind aan de groente te krijgen of heb je toevallig een leuk receptie? Laat het ons weten in de reacties.

over de auteur

Isabeau Engelaar

Isabeau Engelaar

Reageer

2 Reacties

  • Dit werkt lang niet bij alle kinderen/leeftijden, maar het is de moeite waard om te proberen. Als een kind een bepaald soort vlees niet lust (bv rund), bied het dan eens aan onder een andere naam (bv varkensvlees). Als het kind het dan ineens wel eet, is het pure eigenwijzigheid…..

    • Hallo Noëlle,

      Daar heb je helemaal gelijk in, ieder kind is anders en wat bij de een werkt hoeft bij de ander niet te werken. Proberen kan je natuurlijk altijd. Het anders benamen is een goede tip om erachter te komen of het inderdaad eigenwijsheid is of niet.

      Bedankt!