Werk

10 Tips voor een betere concentratie

Een nieuwe werkweek! Nieuwe kansen, nieuwe projecten. Je actielijst staat vol met enthousiaste nieuwe taken. Maar krijg je ook echt datgene gedaan wat je moet doen? Of staan je collega’s al weer aan je bureau met extra werk, nieuwe vragen en alle mogelijke manieren om je van je werk te houden? Hoe lekker is het niet om even een half uur of langer geconcentreerd verder te werken? We geven je een paar tips om je een betere concentratie te bezorgen.

 1. Weg met de omgevingsruis
  Voor veel webwerkers kan het soms wat lastig zijn. Maar echt, zet je email uit, geen Twitter, geen IM. Zet je telefoon uit.
 2. Zorg voor een goede werkomgeving
  Je werkplek kan wonderen doen voor je focus. Zorg dat je werkplek ook prettig om te werken. Uit de buurt van deuren of een trapgat waar (vaak) mensen langs komen.
 3. Weet wat je moet doen
  Een inkopper? Misschien. Maar hoe vaak ben je niet het eerste half uur van de dag bezig om uit te zoeken wat je eigenlijk die dag gaat doen? Zorg dat je dat op orde hebt, dan begin je met een kickstart!
 4. Ken je apparatuur
  Niets is vervelender dan vlak voor je werk er achter komen dat je net wat bestanden mist, een programma niet goed werkt of je op een flexplek zit waar de wifi niet goed is. Zorg dat je vooraf je spullen op orde hebt, onderhoud je laptop/PC/Mac en bereid je voor op een geconcentreerde werkdag. Dit geldt ook voor de randapparatuur zoals schrijfpapier, aantekeningen en printers/scanners.
 5. Kleinere subtaken zijn vaak makkelijker en sneller te doen!
  In plaats van één groot project zonder echt duidelijk einddoel, knip het op in kleine einddoelen die makkelijker zijn te bereiken.
 6. Zet een deadline voor jezelf
  Deadlines kunnen voor en tegen je werken. Ze kunnen je dwingen om keuzes te maken in het werkproces maar ook een verlammende werking hebben. Gebruik deadlines als je werk hebt wat echt in een specifieke tijdsperiode af moet zijn maar makkelijk langer kan duren. Daarmee dwing je jezelf om het onnodige weg te strepen en je met de essentie bezig te houden
 7. Gebruik een keukenwekker of een online versie!
  Focus je niet op de klok maar op je taak. Zet een wekker om jezelf uit een workflow te halen. Hiervoor zou je ook een online versie zoals e.ggtimer kunnen gebruiken
 8. Isoleer jezelf
  Scherm jezelf af van anderen en ga als een kluizenaar te werk. Praat met niemand voor je werk af is.
 9. Heb geduld
  Voor je begint met werken, neem gerust even 5 minuten de tijd om in een concentratie-mood te komen. Kijk voor je uit, kom in de flow en begin dan aan je werk.
 10. Zet de juiste muziek op
  Muziek opzetten werkt altijd goed om in de juiste stemming te komen voor je werk. Maar wat is de juiste muziek om geconcentreerd te kunnen werken? Lifehacker heeft een aantal mogelijkheden op een rij gezet. Ik ben zelf erg benieuwd naar de Custom Sounds of Nature voor de iPhone!

Meer tips zijn welkom in de reacties!

over de auteur

Frank Meeuwsen

Frank Meeuwsen is een onafhankelijk digitaal strateeg in zijn bedrijf The Incredible Adventure starts here... en oprichter van de website Lifehacking.nl. Tevens is hij voor Evernote de Nederlandse ambassadeur Zakelijk Gebruik.

Frank gelooft sterk in Getting Things Done. Nu nog het in de praktijk zien te houden. Je vindt hem vooral op Twitter en Google+.

Reageer

5 Reacties

 • Pfffff, je hebt helemaal gelijk en ik heb deze tips ook echt nodig vandaag… Maar muziek? Heel gek: daar kan ik dus echt niet tegen als ik moet nadenken. Dat was niet leuk voor mijn ex-collega’s die wél van muziek hielden, haha. Daarom zit ik nu ook heerlijk in mijn eigen kantoor (ben nu ondernemer) met mijn bureau voor een groot raam die uit kijkt op een wonder schone sneeuw landschap. Totale stilte …Goddelijk! Nu nog die concentratie…

 • Voor mij is een hele belangrijke de telefoon uit. Als je gestoord wordt tijdens het werken door bijvoorbeeld een vriend dan ben je zo weer een half uur kwijt en voordat je weer “in” je werk zit ben je 3 kwartier verder.

  Ook het checken van email hoeft niet zo vaak, max 2x per dag.

  Goede tips!

 • Goede tips en erg herkenbaar. Wellicht kan dit nog wat extra’s bieden, was voor mij een mooie ontdekking: “Brainwaves”. Ik heb er een app voor op mijn iPod Touch en zet het programma “concentration” op als ik niet gestoord wil worden. 2 vliegen in 1 klap, omdat ik dan omgevingsgeluid uitschakel met ruis en daarnaast mijn hoofd op de juiste frequentie laat rennen. Werkt voor mij erg goed! http://banzailabs.com/brainwave.html

 • De site brainstudio heeft echt een fantastische Brainradio webradio met lichte klassieke muziek, sinds een week gebruik ik deze zender als achtergrond voor studie en werk. Echt een aanrader….