Werk

(her)Gebruik je oude automatische stempels!

Het is zonde als dingen ergens in een hoekje blijven slingeren. Daarom ruim ik eens in de zoveel tijd m’n hele bureau uit en soms kom je dan heel erg interessante dingen tegen. Dingen die je eigenlijk nooit meer gebruikt maar waar wel een goede toepassing voor te vinden is.

Automatische stempels

Zo kan je van de oude automatische adres-stempels (die waar je de cijfertjes en lettertjes zelf met een pincet in moet schuiven) heel erg handige lifehack-stempels maken. automatische adresstempelStempels zijn over het algemeen een beetje ingehaald door pc’s en labelprinters in het digitale tijdperk.
Maar het kan natuurlijk wel handig zijn om snel even wat standaard gegevens die je (voor bijvoorbeeld de GTD-methode) nodig hebt op een document of map te stempelen.

De GTD stempel

Dit bracht mij op het idee beide dingen te combineren.
Twee oude automatische stempels heb ik met de beschikbare cijfers en letters omgetoverd tot GTD stempels.
Eigenlijk is het principe heel erg simpel, want je gebruikt de stempels, die op eigenlijk elk kantoor wel ergens rond slingeren, gewoon waarvoor ze gemaakt zijn.

De eerste stempel bevat de volgende regels:

ToDo
– –
Successful outcome:
Next action:
(telefoon logo):

De tweede stempel ziet er als volgt uit:

Naam:
(telefoon logo)
(mobiel logo)
(apenstaart)
Overig

Beide gebruik in nu sinds het weekend om simpele post-it’s, index-kaartjes en naslagwerk van tekst te voorzien. Ineens blijken deze stempels weer super handig te zijn terwijl ze al zeker een jaar in m’n bureau lagen te verstoffen, recycle je oude kantoorbenodigdheden dus.

gtd-stempels

Heb je zelf nog leuke tips of handige hacks voor alledaagse dingen die je net even handiger kan gebruiken post het in de comments, ik ben benieuwd!

over de auteur

Roel Willems

Roel Willems (1984) adviseert binnen Orangevalley als consultant ondernemingen op het gebied van rendementsverbetering op internet. Naast zijn voorliefde voor web analyse en optimalisatie van websites is Roel breed geïnteresseerd in Lifehacking, slimmer werken en GTD. Vanuit deze achtergrond schrijft hij dan ook voor lifehacking.nl.
Roel is ook actief op twitter en is bouwt met Conceptkings aan een netwerk van social media blogs waarvan Facebookblog inmiddels is gelanceerd.

Reageer

52 Reacties

 • NIET TE GELOVEN!!!

  Er staan hier tips m.b.t. Web 2.0 en papierloos huis en jawel …Lifehacking gaat terug naar de oertijd van het kantoor; we gaan weer stempelen…op papier want anders is het niet slecht voor het milieu.
  Handig wanneer je veel interne post krijgt (via postbakjes voor wie dat nog kent).

  TIP: Ga als redactie van lifehacking aardappelstempels maken en verder met breien. Verbeter de wereld, begin door je onzin voor je te houden.

 • Pfff Nietsje, voorlopig is een papierloos kantoor en huis een niet voor iedereen haalbaar ideaal. Ik persoonlijk schrijf nog steeds mijn aantekeningen bij vergaderingen op een blocnote, en voer deze pas op mijn werkplek in de computer in. Ik maak mijn aantekeningen van telefoongesprekken op post-its en ook deze verwerk ik zo snel mogelijk digitaal. Maar het is voor mij niet mogelijk om al deze dingen rechtstreeks digitaal in te voeren. Ik ga niet naar ieder overleg en iedere vergadering met een pc of laptop lopen slepen, nog afgezien van het feit dat mijn werkgever niet voldoende fondsen heeft om iedere werknemer van een laptop te voorzien.
  Daar komt nog bij dat een pen en papier nog steeds meer mogelijkheden hebben dan een toetsenbord en muis bij het maken van aantekeningen: je kan veel makkelijker zaken groeperen, pijlen zetten, schemaatjes maken, taken verdelen, etcetera.

  En ik wil op zich wel eens het (zuinig) gebruik van papier afzetten tegen de elektriciteit en chemicaliën die pc’s, servers, printers en (laptop)batterijen allemaal verbruiken.
  Ietsjes ruimer en realistischer denken a.u.b.

 • Nog een tip: raadpleeg voortaan eerst een woordenboek voor dat je gaat knutselen. Het is “successful” en niet “succesfull”.

 • @ Pieter: Bedankt voor de tip had het in de tekst wel goed geschreven maar in m’n enthousiasme tijdens het knutselen een “l” teveel in de stempel geplaatst. Ik heb het meteen aangepast.

  @ Telly: Ik heb er voor gekozen de tekst op de stempel in het Engels op te nemen, vandaar ‘succesful’. Maar welke taal je het liefst voor zoiets gebruikt is natuurlijk erg persoonlijk.

 • @Jaco,

  Goed dat jij deze tip wel kan gebruiken. V.w.b. het maken van notities met pen en papier heb je gelijk en dat herkent iedereen denk ik ook wel.
  Maar daar gaat het artikel hierboven niet over. In het artikel worden stempels gebruikt voor post-its en indexkaarten op een oubollige manier die niets met ‘Tag Cloud’ rechtsboven te maken heeft.

  Daarnaast zeggen de tips op lifehacking iets over hoe Nu.nl tegen haar lezerspubliek aankijkt. Met tips op het niveau basisschool vind ik dat je je publiek tekort doet. Maar ach …. wie ben ik.

 • Hoi Roel,

  Goed idee!

  Wij hebben een paar maanden geleden een automatische nummerstempel gekocht om daarmee alle binnenkomende facturen te stempelen. Die krijgen nu een duidelijk herkenbaar nummer, wat we dan ook weer gebruiken in onze boekhouding en vermelden bij de overschrijving.

  Daarmee besparen we aanzienlijk veel tijd, verwarring en ergernis. En dat met een simpele stempel…

  Groeten,
  Taco

 • @ Nietsje: Ik zou niet weten waarom het artikel over het op een oudbollige manier van indexkaarten en post-it’s gebruiken zou gaan. Het idee achter de stempels is dat je ze gebruikt om veel terugkerende teksten in een beweging op een document te zetten, in dit geval teksten voor de GTD methode.
  Hiermee voorkom je dat je 30 keer achter elkaar de zelfde regels op documenten aan het krabbelen bent (ik zet op alle documenten waar ik nog wat mee moet doen wat er van mij verwacht wordt, en dat gaat op een redelijke dag om een aardige stapel papier).

  Low-tech oplossingen zijn uiteraard niet per definitie oudbollig of minder effectief dan de high-tech varianten. Het proces is ondergeschikt aan het eindresultaat.

 • @Roel,
  Je zegt niet te weten waarom het artikel over oubollig zaken als indexkaarten en post it’s zou gaan. Tja….omdat het het artikel staat zou ik zeggen.

 • @Mees,

  Er vindt steeds minder redactie op uitingen plaats, terwijl we tegelijkertijd maatschappelijk steeds meer goed vinden en steeds meer moeite met kritiek krijgen. Ofwel iedere zichzelf tot guru uitgeroepen malloot kan wat roepen en vind ook steeds makkelijker publiek.

  Van een nieuwssite als nu.nl verwacht ik journalistieke kwaliteit en geen tips op basisschool-niveau.
  Vanuit dat basisschool-niveau zal ik een zuurpruim zijn. Vanuit dat journalistieke denk ik eerder kritisch. Kwestie van perspectief….

 • @nietsje lifehacking.nl is geen (zoals je wellicht al ontdekt had) journalistieke site. Noch hebben we pretenties die kant op.

  Wat we proberen te doen is voor iedereen, jong of oud, techneut of niet, onze kennis over dat wat wij lifehacking vinden te delen.

  Zolang we mails, telefoontjes en andere reacties binnenkrijgen van mensen die iets gehad hebben aan onze tips gaan we daar vrolijk mee verder.

  Sommige tips zijn wellicht op basis-schoolniveau, maar zolang mensen ook daar bij gebaat zijn, worden wij er blij van.

  Mocht je ideeën hebben voor artikelen die beter aansluiten bij jouw behoeften, voel je vrij om die tips te mailen! Dan kijken we er naar en wellicht kunnen we samen meer mensen blij maken.

 • Sorry hoor, maar dit geze*k met nietsje gaat nergens over. Heeft niks met lifehacking te maken : ga eens wat nuttigs doen i.p.v. zeuren. Als je niks beters te doen hebt moet je hier niet zijn: ik ga weer wat nuttigs doen, i.p.v. mijn tijd hier te verdoen !!!!!

 • @Martijn, positieve insteek, maar dat neemt nog niet de verbazing weg waarom lifehacking aan nu.nl is geliëerd.

  V.w.b. tips en interessante onderwerpen zou ik zeggen zie: National Geograpic, Quest, Fotozoom, Computerbladen, Psychologie, Automatiserings Gids, Intermediair, etc..
  Als we het hebben over web 2.0 zijn er onderwerpen als modern relatienetwerken (linkedin, plaxo pulse), modern samenwerken (google groups).

  Een onderwerp als ‘maak stomme taken leuk’ is vanuit pedagogiek niet correct. Met iets meer werk valt daar wel wat van te maken.

 • Kunnen jullie geen lifehack verzinnen om trollen als die vervelende Nietsje die overal negatief op reageert in een groot nietsje te laten oplossen? Wat een vervelend persoon zeg.

 • @AntiTroll
  Jouw reactie is inderdaad veel positiever dan mijn bijdragen.
  Ook goed onderbouwd en je speelt de man niet de bal.
  Kan ik nog wat van leren.

 • @AntiTroll (en anderen die zich bij ons gemeld hebben inzake negatieve en niet-inhoudelijke reacties)

  lifehacking.nl is een relatief nieuw blog. Met voor ons onverwachts, maar welkom veel bezoekers. Zoals veel blogs waarop meerdere auteurs samen bloggen om hun kennis te delen, is het even zoeken naar de juiste aanpak. Van bijvoorbeeld advertenties, maar ook als het gaat om omgaan met reacties op posts.

  Bezoekers kunnen allerlei motieven hebben om bij te dragen, sommige van die motieven leveren helaas reacties op die we hier liever niet zien. Negatieve feedbak is prima, zolang die opbouwend is. Van teveel negativiteit raken niet alleen auteurs gedemotiveert, maar ook lezers van ons blog.

  Binnenkort publiceren we, geholpen door collega-blogs onze huis-en spelregels aangaande comments en moderatie op dit blog. Als niemand kan lezen wat wij wel en niet gepast vinden hier, kan ook niemand er rekening mee houden.

  Ik verwacht dat na het publiceren van deze regels het voor iedereen die nieuwsgierig is naar lifehacking en daarover mee wil denken via ons blog een stuk leuker wordt hier.

 • @Martijn, iets minder eenzijdige insteek kan ook hierin wel….
  Kritiek van mij vinden jullie duidelijk niet prettig, maar er zijn meer van dergelijke reacties te vinden (over bijvoorbeeld het ‘praten met water’-en het ‘opvoeden van je kind door worsten voor te houden’).

  Negatieve feedback zou moeten kunnen wanneer een artikel aperte onzin is. Enige uitzondering daarop is wanneer je geen kritiek op de kwaliteit wilt horen.

  En v.w.b. de reactie van antitroll, los van of dat wel eens een redactielid kon zijn (gaat makkelijk hier want registratie is niet nodig), is het gedogen van de man spelen i.p.v. de man niet hetzelfde als een klacht inzake een negatieve of niet inhoudelijke reactie.

 • Ik vind het een leuke tip. Het enige waar ik moeite mee heb, is dat het niet gewoon in het Nederlands is i.p.v. al die Engelse termen die op de stempels worden gebruikt.

 • Hoi marianne, dat is een persoonlijke keuze. Omdat ik vrij veel in het Engels werk heb ik er voor gekozen de tekst op de zwarte stempel ook in het Engels te plaatsen. Uiteraard zou je dit kunnen aanpassen naar Nederlands of een compleet andere tekst kunnen gebruiken, net wat het best bij jou situatie (en voorkeur) aansluit.

 • Wat een onzinnig artikel. Het bewijst maar weer eens wat de gemiddelde nederlander doet op zijn werk; Niets. Ga eens werken stelletje prusters!

 • Dit begint wel heel erg een Getting Things Done commercial te worden eigenlijk. Om het andere artikel wordt er wel naar verwezen lijkt het.

 • Heel jammer inderdaad dat dat dan weer in het Engels moet. En dan steenkolenengels, met spelvoudten.

  Overigens heb ik zo’n vermoeden dat, hoewel het idee leuk is, er in de praktijk weinig van terechtkomt. Op een uitgeprint mailtje een stempel zetten en er dan o.a. het “gewenst resultaat” op kliederen.

  Stempels vlekken, inkt raakt op, etcetera. Het is niet alleen extra werk, maar op de wat langere termijn zal ongetwijfeld blijken dat het geen waarde toevoegt…

  Behalve dan dat het wel erg leuk is om te doen, zo heb ik ook een collega die al z’n kantoorartikelen (schaar, nietmachine, pennen) van een etiketje met z’n naam beplakt. Wordt-ie rustig van…

 • @kvaneuropa: Zoals in eerdere reacties ook aangegeven door reageerders: Voor de mensen die op kantoor zitten en vaak papieren moeten markeren met bepaalde teksten, steeds dezelfde nog wel, is dit wel handig. Je moet natuurlijk wel de teksten op de stempels zo maken dat ze voor jou of je collega’s gaan werken, als je er mee werkt. Op zich is dit helemaal zo’n gek idee nog niet. Zelf werk ik niet met terugkerende teksten op papier dus voor mij is deze niet van toepassing. Voor mensen die op kantoor zitten en veel papier voorbij zien komen kan dit wel en goed ding zijn.

 • Eenieder bepaald voor zich of hij/zij het leuk/interessant vindt om deze artikelen te lezen en om er uiteindelijk wel of niet iets mee te doen.

  Dat Nietsje zich telkenmale weer meldt met een (tegen)reaktie doet bij mij de indruk wekken dat het voor hem/haar toch interessant genoeg is deze moeite te nemen.

  Voor mij bevatten de meeste artikelen geen informatie waar ik in de praktijk iets mee zal doen, maar ik vind het gewoon leuk om te lezen en heeft het dus voor mij bestaansrecht.

  Ga vooral zo door zou ik dus zeggen.

 • @ Niestje,
  Je klink al even allergies als je wilt doen overkomen.

  Sommige blog’s en/of onderwerpen zijn nou eenmaal niet voor iedereen bedoeld, en zo wordt het ook niet gebracht.
  Het zijn slechts ideeen die men heeft en er zelf baat bij hebben gehad. Om niet te egoistisch over te komen willen ze dit delen met de rest.
  Als dat dus niet matcht met jouw behoeftes moet je vooral niet reageren.

  Ik hoop niet dat je dit met alles doet want er zijn nogal bijv. nogal wat vacatures waarop jij dan zou moeten reageren dat je geen intresse hebt. Een belacht doen bij een schrijver omdat zijn/haar boek niet aan jouw verwachtingen voldoet.

  Ik schat je in als persoon die zich ongenodigd in gesprekken mengt met vooral mensen die je niet kent.

  Affijn, ik vind het jammer voor je dat er informatie verstrekt wordt waar je nietsje mee kan. We zullen voortaan beter ons best doen om je door dit leven te begeleiden. Kijk jij ondertussen naar “how it’s made” ik heb altijd al willen weten hoe ze een houten schaal, wattestaafjes en chips maken.

 • @Sir James

  How its made is top.
  Beetje DNA, evolutiefoutjes…en zie: bloggen, blaten en lifehacking.
  Reverse evolution. Now you know how it’s made…

 • @Flotski

  Geen interesse in artikelen hoor….gewoon een kruistocht met don quichotten tegen vervlakking, vertrossing, degeneratie, dementie en andere kwalen.

 • PS

  Stel je een wereld voor waarin 5 miljard mensen hun jeuk pseudo literair uitbraken op het wereld wijde web. Waar ga je dan nog informatie vinden?
  Dat is een thema voor web 3.0.

 • @Nietsje:

  Inderdaad is een groot deel van het www gevuld met onzin, waarvan je zou kunnen zeggen dat geen mens daarop zit te wachten. Dat is nu eenmaal een effect van het feit dat het open staat voor iedereen om er (des)informatie te plaatsen.
  Echter dit nadeel valt in het niet bij het grote voordeel, dat ondanks de grote hoeveelheid meuk, er ook veel interessants “te halen” is (let wel: wat voor de een meuk is is voor de ander wellicht bijzonder interessant).

  Als je weet wat je zoekt en een lichtelijk idee hebt van de hoek waarin je het moet zoeken, zul je het vinden (als het er is).

  Het www is als televisie; je zapt verder bij kanalen die niet boeien en blijft hangen bij kanalen die wel boeien. Of anders zit er ook nog de knop op, waarmee je jezelf in het geheel kunt vrijwaren van hetgeen je zo tegen staat.

  Met de manier waarop jij je manifesteerd lever je mijns inziens een evengrote bijdrage aan vervlakking als al diegenen tegen wie jij je heilige kruistocht voert.

  Een kruistocht tegen vervlakking etc. is ook eigenlijk een zinloze bezigheid, althans als het daadwerkelijke doel is om de vervlakking uit te bannen. Waarschijnlijk is het voor jou een vorm van zelfbevrediging en in die zin voor jou dus niet zinloos.

  Mijn zegen heb je, zolang je anders denkenden maar in hun waarde laat.

 • @ Nietsje

  Welk deel van jouw “beïng” is dan niet juist geevolueerd dat dit het resultaat is? Ik noem het onbetwist een dwangneurose, maar als jezelf dominant een betere verwoording vind heb ik daar vrede mee.
  Je heb helaas niet de juiste lengetemaat om de wereld om jouw te laten draaien, dus “get back in line”.

  Om even op het vlak stempelen terug te komen. Ik zit in de boekhouding en daar worden alleen op basis van een stempel bepaalde acties uitgevoerd. Erger nog zou ik graag wat meer stempels zien, de stempels die nu in mijn bezit zijn kan ik echter niet ‘modden’ omdat dit of vaste bedrijfsstempels zijn of de bekende datum/tekst stempels die je manueel draaien moet.

 • @Sir James en Flotski.

  Jammer.
  Proberen jullie een punt te maken en dan komen er kreten als ‘zelfbevrediging’ en ‘dwangneurose’.

  Dat zijn waardeoordelen waarop je zelf kritiek hebt.

  Lange weg te gaan….

  @Sir James…
  Goed toch dat je van je baan en vooral het coderen zo geniet?

 • http://en.wikipedia.org/wiki/Flamebait

  Flamebait is a message posted to a public Internet discussion group, such as a forum, newsgroup or mailing list, with the intent of provoking an angry response (a “flame”) or argument over a topic the troll often has no real interest in.

  The most popular motive is the desire for attention and the entertainment that is derived at the expense of others.

 • – public Internet discussion group, such as …
  Ik ervaar deze aan nu.nl gekoppelde blog niet zo en daarin schuilt een stuk motivatie de postings te bekritiseren.

  – the intent of provoking an angry response (a “flame”)
  Dat is niet de inzet, maar kan een gevolg zijn.

  – over a topic the troll often has no real interest in
  Onderwerpen zijn interessant. Ik vind de postings daar niet bij aansluiten…

  – The most popular motive is the desire for attention and the entertainment that is derived at the expense of others. Beetje eenzijdige conclusie (maar ja wikipedia is ook geen winkler prins).

  Wanneer dit los zou staan van Nu.nl zou ik niet reageren.
  Het is juist het meeliften op een nieuwssite met losse flodders die met een klein beetje onderzoek en redactie wel interessant zouden kunnen zijn.

  Interessant bijproduct is hoe kritiek beleeft wordt in de web 2.0 wereld. Dat is geen impuls meer om de kwaliteit te verbeteren, maar iets wat zielig gevonden wordt voor de auteur of lezers.

  Uit dezelfde wikipedia

  Kritiek ( Oud-Grieks: κριτής, krités: hij die beargumenteerd beoordeelt, analyseert, interpreteert of observeert) is het beoordelen van daden, werken, uitspraken, theorieën enzovoort. In de engere betekenis (zoals in “kritiek geven”) bedoelt men er een afkeuring mee , hoewel kritiek in het algemeen zeker niet negatief hoeft te zijn. Wie aan kritiek doet is een criticus.
  Kritiek bestaat in heel wat domeinen van de menselijke activiteit, zoals kunst, wetenschap, literatuur, politiek, filosofie…
  Als bijvoeglijk naamwoord staat kritiek voor beslissend of hachelijk (zoals in “een kritieke toestand”). Een kritische houding betekent dan weer dat men niet zonder meer iets zonder meer aanvaardt of gelooft, het tegenovergestelde van een naïeve of lichtgelovige houding.

  En dat laatste is precies waar het om gaat: Naief en lichtgelovig passen niet met objectieve berichtgeving.

  Dan zijn er twee opties waar ik gelukkig van wordt:
  1. De artikelen krijgen iets meer diepgang (voorkeur; want het idee is prima).
  2. Het wordt losgekoppeld van Nu.nl.
  3. Ik haak af als lezer (want ik blijf niet als criticus me hiermee vermoeien).

  Voor de lichtgelovigen is 3. ongetwijfeld prettig.

 • Daar wil ik graag aan toevoegen dat er nog een onderscheid te maken valt tussen kritiek die wel, of juist niet opbouwend is.

  Een opmerking als

  ‘Ga als redactie van lifehacking aardappelstempels maken en verder met breien. Verbeter de wereld, begin door je onzin voor je te houden.’

  Roept toch bij bijna iedereen een averse reactie op? Als je jezelf werkelijk tot doel stelt om de kwaliteit van weblogs te verbeteren, overweeg dan eens of een andere benadering meer effect zou kunnen hebben.

  Ik persoonlijk stoor me minder aan oninteressante artikelen op’t internet dan aan de agressieve manier waarop mensen erop reageren. Dat levert zelden of nooit een relevante en inhoudelijke discussie op.

 • @Isandro,

  Er is een stroming in de categorie: ‘Het is altijd goed en er zijn wellicht verbeterpunten’.
  Ik ben meer van de stroming: Wanneer mensen domme dingen roepen mag je dat best zo benoemen.

  ‘Stempelen’ is net zo actueel als een 78-toeren grammofoonplaat.
  Eerder was er het ‘praten met water’-artikel op deze site en dat is best zielig wanneer mensen dat geloven.

  Je illustreert overigens een heel bijzonder en intrigerend effect.
  De vorm van de kritiek raakt je meer dan de domheid van de inhoud van het artikel waarop de kritiek geleverd wordt.

  Ofwel. Deze reactievorm betekent dat in de hersenen de amygdala het wint van de frontale hersenen.

  Houd me bezig is heel intrigerend.

 • @Nietsje: Medewerkers van lifehacking.nl plaatsen geen artikelen of reacties daar op onder een pseudoniem.
  Uiteraard staat het bezoekers wel vrij om te reageren onder een pseudoniem (einige vereiste is dat het pseudoniem binnen de grenzen van de redelijkheid valt).



 • @Nietsje, Het is ons inmiddels duidelijk dat je niet geinteresseerd bent in de artikelen op lifehacking.nl. Het lijkt er dus op dat je alleen op deze website komt om kritiek te leveren op de website en zijn bezoekers. Is dit niet een verspilling van je tijd? Ik begrijp dat je de nutteloze invulling van het internet tegen wil gaan. Een nobel streven, ik vind ook niet alles even interessant wat er op internet te vinden is. Maar mijn conclusie is dat het onmogenlijk is om het internet op te schonen van alle onzin en besteed daarom mijn tijd met dingen die mij wel interesseren. Ik raad je aan om dat ook te doen. Ik heb in je reacties geen positief woord teruggevonden. Ik raad je aan mijn advies eens op te volgen en niet op elk artikel wat op internet te vinden is en u niet interesseerd te reageren. U houd meer tijd over voor de zaken die u werkelijk interesseren en wordt mischien wat positiever.

  Succes…