Werk

Tijdens een presentatie stemmen via smartphone

Geschreven door Freerk Terpstra

Voor mijn werk geef ik regelmatig trainingen en workshops. Bij sommige workshops is het belangrijk om informatie uit de groep te halen. Hiervoor gebruik ik het programma Participoll. Hiermee maak je binnen 1 minuut een poll waarop deelnemers kunnen stemmen via hun smartphone, tablet of laptop, zonder iets te hoeven downloaden.

Installatie

Participoll is een klein programma dat wordt toegevoegd aan PowerPoint. Helaas op dit moment alleen voor Windows beschikbaar. Aan een versie voor Mac wordt gewerkt. De installatie is erg eenvoudig. Ga naar de website van Participoll en maak een account aan. Daarna krijg je een link te zien die je stap voor stap door het installatieproces meeneemt.

In PowerPoint

Na de installatie is er in PowerPoint een tabblad bijgekomen, namelijk Participoll. Maak nu een nieuwe slide en zet daar de vraag of stelling met de mogelijke antwoorden. Ga naar het tabblad Participoll en klik op ‘Insert Poll’. Herhaal deze stappen totdat je alle vragen en stellingen gemaakt hebt. Zorg ervoor dat je op de eerste pagina een QR-code invoegt, of de url waar je vragen staan (gebruikersnaam.participoll.com). Bezoekers kunnen naar deze site gaan om de poll in te vullen. Zolang een slide ‘open’ staat, is de poll open. Door op volgende te klikken krijg je direct de resultaten te zien.

Participoll ppt

Punten van aandacht

De gratis versie van de tool geeft genoeg mogelijkheden om lekker mee te kunnen werken. Er zijn geen limieten aan het aantal poll’s of aantal gebruikers. De betaalde versie biedt natuurlijk extra opties, zoals het kunnen opslaan van alle resultaten. Daarnaast kunnen er bij de betaalde versie ook opmerkingen verstuurd worden vanuit het publiek.

Een ander belangrijk punt om te weten: zodra je vanuit een ‘resultatenpagina’ terug gaat naar de vraag, worden de resultaten gewist en begint de poll weer opnieuw. Houd daar dus rekening mee.

over de auteur

Freerk Terpstra

Na mijn hbo bachelor communicatie (Inholland) heb ik communicatiewetenschap aan de UvA gestudeerd. Mijn bachelorscriptie bij Inholland ging over Het Nieuwe Werken en de mogelijkheid om online samen te werken in een virtuele organisatie. Bij de UvA ging mijn thesis over sociale media en de kansen voor bedrijven om dit goed in te zetten. Inmiddels werk ik als consultant bij Rapid Circle. Ik geef advies op het gebied van interne communicatie, met voornamelijk op het inzetten van online tools om de interne communicatie te verbeteren. Wij gebruiken daar Office 365 voor, met een belangrijke rol Sharepoint Online en Yammer.

De vrije tijd wordt gevuld met hardlopen, basketballen en het kijken van documentaires.

Volg me op Twitter en Google+.
Ik kan één kaarttruc

Reageer

1 reactie