10 BBQ en voedsel tips voor een warme zomer

Eindelijk is het weer zomer, en dus kunnen we eindelijk weer heerlijk barbecueën! Er is natuurlijk niets mooier dan op een mooie zomerdag al je vrienden en buren uit te nodigen, en ze versteld te doen laten staan met jou verrassende barbecue gerechten. Maar ook natuurlijk je prachtige barbecue, je super sexy BBQ-schort, je heerlijke nagerecht en natuurlijk je zomerse cocktails. Met deze tips voor een warme zomer kan jouw zomer niet meer stuk! Lees ook: De beste barbecue-apps.

Om al deze dingen perfect te hebben zijn er een aantal tips die je kunnen helpen.large

Welke BBQ

De eerste stap die je moet zetten tot een geslaagd BBQ feest is natuurlijk een BBQ kopen. Maar welke is nu het meest geschikt? De keuze’s zijn eindeloos; wil je lekker old-skool of juist mega-hyper-modern? Wil je een pitje erbij of wil je puur alleen een BBQ. Is dit eenmalig of ga je in de warme zomer zeker 2 keer per week BBQ-en. Let ook op de mogelijkheden van het rooster (los of vast) want hoe lager hoe heter! Allemaal vragen die je kunnen helpen om jou perfecte BBQ te kiezen.

Voorbereiding

Begin zeker niet te laat met de inkopen voor je BBQ. Een BBQ is natuurlijk ten eerste vooral bedoeld om te ontspannen dus niemand wil haasten op het laatste moment. Dus zorg dat je weet hoeveel mensen er komen en koop dan vervolgens voor ongeveer 5 personen meer in (uitgaand van een BBQ met een deelnemers aantal van onder de 50).
Op deze manier heb je zeker genoeg vlees in huis. Zorg er ook voor dat je weet wat voor soort mensen er komen zodat je ook hier op kan in spelen. Zitten er bijvoorbeeld vegetariers bij? Zijn het vooral wijn of bier liefhebbers? Allemaal vragen die je je van te voren moet stellen.

Vlees

Op elke BBQ zijn er een aantal soorten vlees die gewoon niet kunnen ontbreken. Denk aan hamburgers, sate-spitzen, worsten, kipfilet etc. Maar denk ook eens aan spare-ribs, kippenpootjes of souvlaki. Elk soort vlees moet op een andere manier worden bereid. Zo kan je bij worstjes van te voren er even in prikken zodat ze niet open springen. Terwijl je bij het meeste andere vlees dit juist niet moet doen want dan lopen de vleessappen eruit.
Voeg ook eventueel zout pas toe na het bereiden van het vlees, want dit onttrekt vocht van het vlees.

Vis

Voor de niet-vlees liefhebbers (ja, ze bestaan) die toch willen BBQ-en is er een mooi alternatief. Wat dacht je van een lekkere zalm (even in aluminiumfolie met olie en kruiden en zo op de BBQ), een tonijnsteak (te koop bij de vishandel), of lekkere garnalen (pellen, maar de staartstukjes laten zitten, wat olijfolie en kruiden en hup aan de spies).

Bijgerechten

Naast een BBQ horen natuurlijk ook lekkere salades, stokbrood en patat. Maar probeer ook eens een lekkere gepofte aardappel (in de folie, schil laten zitten, 5 minuten in de magnetron en dan op de BBQ, daarna met kruidenboter en zout eten) of een maiskolf met boter, zout en peper. Zorg dat je meerdere soorten salades hebt zodat er voor iedereen wat is. Probeer ook eens een BBQ met een thema zoals Italiaans of Grieks.

Drank

Uiteraard is bier, DE drank voor bij de BBQ. Voor iets meer klasse kan je kiezen voor wijn, maar wil je echt lekker knallen dan kies je voor lekkere shakes en cocktails. Wat dacht je van een honing-watermeloen tonic, een aardbeiendaiquiri, of een bosbessen-champagnecrush. Doe eens even lekker gek en kies een echt lekker zomerse cocktail voor bij en na je BBQ.

Barbecue Lifehacking

Nagerecht

Een vaak vergeten onderdeel van een BBQ is het nagerecht. Even snel een ijsje halen is natuurlijk niet iets wat op jou BBQ zal gebeuren. Leg bijvoorbeeld als bijna iedereen klaar is, een banaan op de BBQ (met schil en al) als de ene kant zwart is draai je hem op tot die kant ook zwart is. Als je hem eraf haalt en de schil verwijdert heb je een heerlijke zoete banaan, een bolletje ijs en wat chocoladesaus erbij en tadaaa een home-made bananasplit.

De afwas

Zoals ik net al zei, is een BBQ vooral om van te genieten. Dus wil niemand de mega-afwas achteraf doen. Zorg dus dat je zoveel mogelijk gebruik maakt van wegwerp bordjes, bestek en bekertjes. Niemand zal dit erg vinden want dit hoort immers toch bij sfeer van een BBQ. Zorg bijvoorbeeld ook dat je de afwasmachine al vast leeg heb, zodat je na afloop de rest er direct in kan zetten.

Locatie

Je kan natuurlijk gewoon gaan BBQ-en in je achtertuin, maar je kan ook je hele buurt erbij betrekken en lekker met ze alle op een grasveld gaan zitten. Let vooral ook op de stand van de zon en de windrichting als je je BBQ plek aan het indelen bent.

Sfeer

Nogmaals, een BBQ is genieten. Dus doe dat dan ook. Ga niet de hele avond heen en weer rennen, om te zorgen dat iedereen het naar zijn zin heeft. Verdeel de taken een beetje, zo vindt je beste vriend het bijvoorbeeld ook wel even leuk om op het vlees te letten, vindt je moeder dat zij beter de salades kan maken en kan je vanaf het begin even iedereen aanwijzen waar het drinken staat zodat ze dat verder zelf kunnen regelen. Zo kan je zelf ook even lekker eten en genieten van de heerlijke zomerse avond.

Hebben jullie misschien nog meer leuke en vooral handige tips, laat het dan vooral even weten!

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

0 Comment

 • Karel B
  Posted 21/08/2017 4:32 pm 0Likes

  Ik zou persoonlijk voor een Weber Q gaan.

  In plaats van het wegwerpen, ook beter voor het milieu.

 • Maarten
  Posted 14/07/2011 10:42 am 0Likes

  Harm Jan de bbq man (bekend van tv) heeft een aantal (korte!) filmpjes geplaatst op youtube.
  Praktische en goede tips over oa schoonmaken van een bbq, indirect bbq’en en hoe bereid ik vis, vlees,groente etc.

  http://www.youtube.com/user/BBQTIPS

 • Eric
  Posted 11/07/2011 11:09 am 0Likes

  Ik ben bezig met de aanschaf van een nieuwe BBQ. Ik kwam deze site tegen, geen lay-out, wel info!

  http://selwerd.nl/~jeroen/

 • Jan
  Posted 11/07/2011 10:15 am 0Likes

  Lifehacking?
  http://www.easybbq.nl bestellen…klaar ook geen afwas!

 • ron
  Posted 11/07/2011 9:54 am 0Likes

  Leuk verhaaltje maar lifehacks zijn volgens mij slimmigheden dit is een gewoon een leuk verslagje hoe je zou kunnen bbq-en en heeft dus helemaal niets met lifehacking te maken. Iets in de gebiedende wjjs schrijven maakt het nog niet handig!

 • Roy Tomeij
  Posted 11/07/2011 8:31 am 0Likes

  Ik sluit me aan bij de andere commenters. Daarnaast heeft zo’n beetje iedere kok inmiddels wel afstand genomen van het fabeltje dat vooraf zouten voor droog vlees zorgt.

 • Pjotr NL
  Posted 11/07/2011 12:06 am 0Likes

  nog wat handige tips:
  – gaar je kipfilet en satestokjes van te voren in water (of nog beter in bouillon) daarna marineren en dan hopla de BBQ op. Zo weet je zeker dat je vlees gaar is en dat voorkomt een hoop gedoe.
  – koop bij de supermarkt wat van die aluminium schaaltjes en doe daar ananas, mango, perzik of ander hard tot redelijk hard fruit in. 10-15 minuutjes op de BBQ bolletje vanille-ijs of sorbet erbij en je hebt een heerlijk BBQ-style dessert.

 • Bas
  Posted 10/07/2011 10:11 pm 0Likes

  @Erik: Onverstandig om spiritus 5 minuten in te laten trekken, je kunt het beter direct aansteken. Als je het in laat trekken geef je het de tijd om te gaan gassen, en deze gaswolk verspreid zich over de hele tuin. Als je dan een lucifer aansteekt kan dat een mooie knal geven…

 • Erik
  Posted 10/07/2011 3:26 pm 0Likes

  Leuk verhaal dat niet zou misstaan op een kooksite, en ik krijg er zin van om te barbequeen.
  Maar wat is hier nu lifehacking aan?

  Tips als de brikettenstarter (dank je wel Rogier), chocoladebanaan (dank FF) zijn dingen die ik op lifehacking.nl verwacht te vinden: slimme hacks om je leven te verbeteren en/of er meer van te genieten.

  Mijn mini-hacks:
  – Ik kreeg nooit mijn grill goed schoon bij bbq, tot iemand me de tip gaf om een prop zilverpapier als spons te gebruiken. Werkt prima bij aangekoekte grills!
  – manier om de bbq aan te steken als je geen brikettenstarter hebt: prop alle houtskool/briketten in een vuilniszak, doe er een halve liter spirtus bij, en schud het 1 minuut goed door elkaar. 5 minuten laten trekken, en dan op de bbq gooien. Gooi er van ruime afstand een lucifer in, en WOEF! Gloeiend hete bbq in 4 minuten.
  – goedkope koelbox voor strand: koop voor 50 cent zo’n zilveren diepvrieszak bij de Appie. Ik vul oude plastic colaflesjes met water en limonade, vries ze in, en gebruik ze als koelelementen. Aan het eind van de dag drink ik de “koelelementen” leeg, scheelt weer gewicht op de terugtocht.

 • Rogier
  Posted 10/07/2011 2:25 pm 0Likes

  Verder mis ik Echt goede tips. Bijvoorbeeld de brikettenstarter. Dat maakt het aansteken van de bbq een peuleschil. Niet die van weber kopen (+25 euro), maar beter een no-name van bijv de welkoop (paar euro).

 • Sophie
  Posted 10/07/2011 1:20 pm 0Likes

  Eens met Menno en Erik.

  Buiten dat: een aardappel met aluminiumfolie in de magnetron? Als je van vonkenregens houdt misschien. Eerst in de magnetron dus en pas daarna in folie en op de bbq.

 • Erik
  Posted 10/07/2011 12:42 pm 0Likes

  @menno, I second that.

  Je kunt beter zeggen ga uit van 3 of 4 stukjes vlees per persoon; de ene eet wat meer dan de ander. Ik had juist hier ook verwacht dat er iets praktisch zou komen, maar ook zeker duurzaam.

  Daarnaast vind ik het artikel niet eens lifehacking waardig, maar goed…

 • Menno Squared
  Posted 10/07/2011 11:18 am 0Likes

  Ja, tuurlijk ga ik voor 7 mensen vlees kopen als we samen bbq-en… Enneh, zoals je het nu beschrijft is niet echt duurzaam of zo: veel vlees, wegwerp borden en bestek, tsss…

 • FF
  Posted 10/07/2011 11:12 am 0Likes

  Aanvullend toetje:
  Neem een banaan in de schil.
  Snij de banaan in de binnenbocht in.
  Stop in de snede 1 of zelfs 2 koetjesrepen.
  Pak de banaan goed in de aluminiumfolie in.
  Leg de banaan of op het rooster of in de nog warme kooltjes.
  Na enige tijd eruit halen en voorzichtig het folie openmaken.
  Opeten moet meestal met een lepeltje.

Leave a comment

[wpterms id="3193"]