10 Handige bookmarklets in je browser

Easy ButtonAls je een groot deel van de dag in je browser werkt is het gebruik van een bookmarklet erg makkelijk. Simpel gezegd, een bookmarklet is een link in je bookmarks of favorieten die een (nuttige) functie uitvoeren als je er op klikt. Zo kunnen ze gegevens van een website halen en voor je verwerken in een formulier, zoekmachines aanroepen of het uiterlijk van de webpagina veranderen.

Hoe werken bookmarklets?

Bookmarklets werken over het algemeen als volgt: Op een website vind je een link met de bookmarklet, dit staat vaak duidelijk aangegeven. Deze link sleep je naar je favorietenbalk in je browser of in de gewenste map in je favorieten. Nu kun je hem gewoon gebruiken als elke andere favoriet, maar je zult zien dat je niet naar een website gaat, maar dat er een functionaliteit wordt uitgevoerd. We kijken in dit artikel naar tien interessante bookmarklets.

Tweetburner

Van Hollandse bodem en vooral populair onder Twitter-gebruikers. De Tweetburner bookmarklet maakt van de URL die je wilt posten een korter adres (een Twurl) zodat je meer karakters in je Twitterbericht overhoudt voor je boodschap. Een extra functionaliteit die Tweetburner tegenover bijvoorbeeld TinyURL heeft zijn de statistieken. Je kunt exact bijhouden hoevaak er op je Twurl is geklikt! Ik vind de functionaliteit ook handig in emails waarin een lange URL nog eens afgebroken wordt.

http://tweetburner.com/

Tumblr

Tumblr noem ik het “luie weblog” systeem. Het is een weblog in zijn meest pure vorm en biedt vaak niet meer dan links naar andere sites, quotes en multimedia-materiaal. Dit komt door de bookmarklet die automatisch herkent of je een foto of video wil posten en alles al kant-en-klaar in de blogpost zet. Geselecteerde tekst wordt herkend als een quote en simpel klikken op de bookmarklet maakt een link klaar.

http://www.tumblr.com/

WordPress

Elk blogplatform heeft een bookmarklet om geselecteerde tekst en de link van de pagina die je wilt bloggen klaar te zetten in een post. Maar WordPress gaat met versie 2.6 op de Tumblr-toer en herkent automatisch of je op bv Youtube zit en zal automatisch de embed-code voor de video in de blogpost zetten. Als je WordPress 2.6 hebt geïnstalleerd vind je het rechts op de “New Post” pagina.

Delicious

Delicious is de social bookmarking site waar je je favorieten in kunt opslaan en kunt delen met anderen. Ze hebben een aantal handige bookmarklets en een Firefox extensie die wat robuuster is en meer zoekmogelijkheden en synchronisatie biedt. Maar zit je Firefox al bomvol extensies, dan kan de bookmarklet voldoende voor je zijn.

http://delicious.com/help/tools

Twine

Twine gaat verder waar Delicious ophoudt. In Twine kun je ook favorieten opslaan maar ze leggen hier nog een laag aan intelligentie overheen. Twine probeert aan de ene kant geautomatiseerd metadata aan informatie te ontlenen en aan de andere kant persoonlijkheid en groepen een rol te laten spelen bij het ordenen van kennis en kunde. Lees er meer over op de weblog van Erwin Blom.Ook Twine biedt een bookmarklet aan om snel links op te slaan en deze extra informatie en een reactie mee te geven.

http://www.twine.com/tools

Thumbalize

Thumbalizr maakt het je makkelijk om met één druk op de knop een screenshot van een website als thumbnail te krijgen. Handig voor presentaties, blogposts of gewoon voor de heb…

http://www.thumbalizr.com/

Evernote

Evernote is snel de favoriete tool van de Lifehacking-redactie aan het worden. Recent hebben we een uitgebreid artikel over deze applicatie geschreven en de bookmarklet kwam hier al even aan de orde. Met deze bookmarklet kun je heel snel stukken tekst inclusief de link bewaren in je Evernote-archief. Een aanrader als je veel online informatie verzamelt!

http://www.evernote.com/about/download/#a-webclipper

Google Reader

De nieuwslezer van Google heeft een handige Subscribe-bookmarklet (hier al eerder beschreven). Hiermee kun je je direct abonneren op een RSS feed zonder langs alle extra pagina’s van de website en Google te gaan. In de Goodies-tab van de settings vind je ook nog een bookmarklet om snel door de posts van een specifieke tag te gaan.

http://www.google.com/reader/

Friendfeed

Friendfeed is nog niet heel bekend in Nederland, maar wellicht komt daar nog verandering in. Zie het als één aggregator van al je online publicaties. Blogposts, foto’s, Twitter, Amazon Wishlist, je hebt zelf de keuze wat je wel en niet bij elkaar brengt op Friendfeed. De site biedt ook Twitter-achtige functionaliteit waarbij deze bookmarklet handig is. Je kunt snel een website onder de aandacht brengen via een klik op de link.

http://friendfeed.com/share/bookmarklet

Gmail This

De makkelijkste manier om even een link naar iemand te sturen via Gmail. Klik op de bookmarklet en een nieuwe email opent in Gmail met als onderwerp de titel van de bezochte pagina en de link kant en klaar in het tekstveld. Lifehacker.com heeft een fraaie handleiding geschreven over een bookmarksysteem in Gmail waarmee je deze bookmarklet goed kunt gebruiken

http://contrapants.org/blog/2005/07/gmailthis.html

Cybernews heeft nog een fraaie lijst met programmeurs- en designerbookmarklets.

Welke zou je zelf toe willen voegen? Welke gebruik je zelf?

(Foto: Jason Gulledge)

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

2 Comments

 • Zantingh-Bozic
  Posted 26/11/2008 3:37 pm 0Likes

  @Frank mooie lijst! Wel een vraag voor je… waar is de bookmarklet voor Thumbalizer te vinden? Op de site lijkt deze meer dan goed verstopt. Als jij hem hebt gevonden, wil je reageren via twitter, @zantinghbozic?

  Zelf gebruik ik:

  Sinds kort heb ik Fleck Tweet, http://www.fleck.com, om urls te tweeten voorzien van uitleg. Erg handig. Hoeveel mensen klikken op de link wordt ook keurig bijgehouden.

  Startpix, http://www.startpix.com, van de makers van Mobypicture. Maak je eigen visuele startpagina op basis van iconen.

  En Quotedbyme, http://www.quotedby.me om stukken tekst te tweeten, met bronlink erbij.

 • Lode Broekman
  Posted 06/08/2008 9:33 am 0Likes

  Dank, handig overzicht. Heb TinyUrl bookmarklet vervangen door Twurl. Gebruik zelf nog de Remember The Milk bookmarklet voor GTD en SecondBrain (als meta social bookmarking-tool).

Leave a comment

[wpterms id="3193"]