10 redenen om geen baan te willen

Een van de meest gehoorde reacties op mijn lezingen is de verbazing van mensen dat ik geen baan heb, en eigenlijk ook nog nooit gehad heb(wat vakantiewerk her en der daargelaten).Ik heb ook nog nooit een uitkering gehad. (en dat wilde ik graag zo houden). Door een “andere” manier van naar werk kijken is me een hoop opgevallen, over het fenomeen werk en baan.

Ontplooing

Ik voorspel dat er de komende tijd nieuwe hybride vormen gaan ontstaan tussen geen baan, een “half” bedrijf, en nieuwe vormen, waarbij het generen van meerdere inkomstenstromen de kern van de activiteiten gaan vormen van mensen. Ontplooing, het verkennen van je eigen talenten en de zoektocht naar de plekken waar je waarde kunt toevoegen op basis van die talenten zulen de kern gaan vormen van de dagelijkse activiteit van de ondernemende mens.

Werk moet leuk zijn

Ik las laatst in een van de vele onderzoeken over arbeidssatisfactie, dat de mensen die nu afstuderen zich vaak niet meer laten vangen voor geld, maar dat uitdaging, intellectuele bevrediging en het hebben van ruimte voor ontplooing veel belangrijker gevonden worden dan de financiele beloning. Engbert Breuker van Pentascope vertelde onlangs een verhaal over een “high-potential” die werke bij ABN-AMRO en er na een paar maanden de brui aan gaf. De HR-manager bleef verbijsterd achter da het antwoord op de vraag waarom dit talent er mee wilde stoppen. Het antwoord luidde namelijk” ik vind het hier gewoon niet leuk”.

Babyboomers met pensioen

Let maar op! Een van de grootste vraagstukken voor de arbeidsmarkt (met de aankomende pensionering van de baby-boomers in mijn achterhoofd) gaat worden hoe bedrijven aan personeel gaan komen. Mijn voorspelling is dat de echt goede talenten zich niet meer laten vangen voor geld, en zeker niet meer willen werken in achterhaalde organisatiemodellen die geen antwoord meer hebben op de organisatievraagstukken van deze dynamische tijd. Deze mensen gaan zich organiseren in “zwermen”, tijdelijke projectteams rondom een vraagstuk, om vervolgens weer op te gaan in een andere zwerm of om even tussendoor te genieten van het verdiende geld. Seth Godin schreef onlangs een boek getiteld: “Small is the new big” waarin hij uitlegd dat de menselijke maat en het creeren van klantwaarde de crux gaan vormen voor de bedrijven van morgen. En daarin passen de post-industriele, op schaarste gebaseerde mastodonten niet meer in.

De ondernemende mens

Deze tijd voorziet meer dan ooit in het faciliteren van de talenten en de behoeften van de lerende en spelende mens. Ik moet altijd erg lachen om de sceptici die hun neus ophalen bij het woord spelen. Spelen is niet hetzelfde als vrijheid blijheid. Of als lui nietsdoen. Spelen gaat over doen! Over ontdekken, leuke dingen doen met leuke mensen, en proberen te ontdekken wat er op deze planeet zoal te doen is, en of je iets kunt betekenen voor een ander. Wellicht wel op zo’n manier dat je er nog wat voor terugkrijgt ook. Ik voel me zelf niet echt een ondernemer, maar ben zeker wel ondernemend!

Oceaan aan kansen

Internet en communicatietechnologie maakt meer dan ooit mogelijk dat we niet meer afhankelijk zijn van traditionele bedrijfvormen voor onze informatie en netwerken. Iedereen kan met iedereen praten en waarde uitwisselen. Een oceaan aan kansen wacht op jullie! Lees Steve Pavlina er maar eens op na in het artikel “10 Reasons not to get a job” een uitstekend artikel waarin hij alle voordelen van nieuwe verdienmodellen en alternatieven voor een baan eens op een rijtje zet. Drink eens koffie met Ritzo van “de Ondernemers“hij schrijft en spreekt veel over ondernemerschap.
Lifehacking gaat wat mij betreft vooral over bewust naar je leven kijken, en dat zo modelleren dat je je leven kunt leven zoals je zelf het liefste wilt.  Met gebruikmaking van alle kansen die de tijd van nu ons biedt.

Tot ziens in de speeltuin!

Wat vind je van deze hack?
1Te gek0Leuk1Serieus?0Meh...0Stom

About Author

10 Comments

  • hmm
    Posted 28/07/2010 6:58 pm 0Likes

    ja zo kun je het ook bekeijken

  • Adri Mathlener
    Posted 01/07/2010 1:23 pm 0Likes

    Ooit een training gedaan voor PLC programmeren bij het bedrijf waar ik toen werkte. Na afloop gaf de instructeur aan dat het een goede zaak zou zijn als het bedrijf een marklin treinset zou aanschaffen. Hiermee kon spelenderwijs de opgedane kennis in de praktijk worden uitgeprobeerd/verbeterd/verfijnd. Mannen zijn nu eenmaal gek op elektrische treinen.
    Het management vond dat niet nodig en er kwam geen treinset. Ik heb later begrepen dat het vele malen meer tijd heeft gekost om PLC-vaardig te worden. Kortom spelen is niet alleen fun en ontspannend, maar heeft een bijdrage in het leereffect.
    Onze maatschappij kijkt toch altijd ietwat vreemd aan tegen mensen die zich ‘speels’ gedragen.

  • Angelique Felix
    Posted 29/06/2010 9:57 pm 0Likes

    Hoi Martijn,
    Dank je wel voor je artikel over 10 redenen om geen baan te willen, of als ik het zou vertalen: doen waar je goed in bent en waar je je fijn bij voelt. Spelen is voor mij, net als het is voor jou, mijn werk. Ik speel met kinderen en grote mensen. I am play. De creativiteit en de voldoening die het opzetten van mijn eigen bedrijfje me geeft, kan nooit meer vervangen worden door een “Top”baan met een prachtig salaris. Of het moeilijk is? Jazeker, want het is dingen anders doen. Kun je ervan leven? Ja, het leert je heel goed boekhouden en je geld in de gaten houden. Trouwens ik geloof in een Flow, als je erin meegaat en je verbonden voelt met jezelf (en daardoor met vele vele verzamelingen mensen :)) dan komt financieel zeker iets terug naar je.
    Ik ga ook zeker je andere artikelen lezen en ik hoop in contact met je te blijven.
    “In 1 uur van spel leren we meer van elkaar dan in jaren van dicussie” (PLATO)

  • edgar neo
    Posted 16/09/2007 10:53 pm 0Likes

    voor mensen die interesse hebben in het hoe om te gaan met het ‘nieuwe’ waardenmodel waar steeds meer mensen naar kijken en naar handelen
    (dus niet alleen ruilen obv facturen en dus geld maar dingen met elkaar doen obv de mogelijkheden die ruilhandel/barteren bieden – ‘waar kunnen we ELKAAR blij mee maken?!’ ) heb ik een leestip: het boek ‘revolutionaire rijkdom’ van alvin en heidi toffler
    http://www.uitgeverijcontact.nl/index.php?id=465

  • Jos
    Posted 16/09/2007 9:34 pm 0Likes

    Bedankt voor de links Martijn, erg interessant. 🙂

  • Kaj
    Posted 16/09/2007 2:35 pm 0Likes

    Wat ik bij mezelf merk en dat zullen anderen ook hebben is dat werk en prive meer samen gaan. Daarin willen we dan een soort van vrijheid. Vrijheid hoeft niet vrij zijn te betekenen, maar vrijheid is dat je eigen keuzes maakt in wat je doet en gaat doen. We willen steeds minder gebonden zijn aan vaste plekken van werk.

  • Petra Moes
    Posted 16/09/2007 10:57 am 0Likes

    ken je het ‘play institute?’ ( http://www.nifplay.org/front_door.html ). staat ook waarom spelen zo leuk en belangrijk is!

  • Martijn Aslander
    Posted 16/09/2007 9:57 am 0Likes

    @Jos

    Ik kan me voorstellen dan deze kijk op werk nogal anders is dan mensen gewend zijn.
    Hoe ik voorzie in mijn behoeften, die breder zijn dan geld alleen, staat min of meer uitgelegd in deze blogposts:

    http://weblog.oomph.nl/2007/08/filosoferen-ove.html
    http://11knights.danalog.nl/martijnaslander/thought-leaderships/gewetensvraag-voor-adviseurs/

  • Jos
    Posted 15/09/2007 7:45 pm 0Likes

    Interessant artikel. Ik kan me helemaal vinden in de 10 redenen om geen baan te willen, maar als ik zo brutaal mag zijn: hoe kom je dan aan geld Martijn? Met freelance werk en lezingen?

    Ik bedoel dat niet flauw ofzo, maar voor mij als student is het nogal iets anders dan wat je altijd hoort wat je ‘moet’ doen in het leven. Ik bedoel, pensioengaten, hypotheken, zorgverzekeringen voor gezinnen, kinderen al uberhaupt..

Comments are closed.