10 tekenen dat jij een top wereldreiziger bent

Het lijkt erop dat steeds meer mensen besluiten om een wereldreis te maken. Of je nou voor 2 weken, 2 maanden of zelfs een jaar op reis gaat, dit betekent niet direct dat je ook een goed voorbereide reiziger bent. Sommige slecht voorbereide reizigers zijn gemakkelijk te herkennen aan hun reis-skills. Ze lijken minder geïnteresseerd, hangen een beetje rond hun verblijfplaats en ogen ongemakkelijk in hun nieuwe omgeving.

Het contrast is duidelijk wanneer je de twee type reizigers naast elkaar plaatst. Een ervaren top reiziger, past zich namelijk moeiteloos aan in een nieuwe omgeving en is erg flexibel. De vraag is nu natuurlijk of jij die ervaren top reiziger bent? We zetten de tien kenmerken op een rij en horen graag of jij je herkent in de gegeven kenmerken. Maak van je reis een geweldig avontuur! Lees ook: 10 tips voor slimmer reizen met het vliegtuig.

Je pakt je backpack slim in

Een belangrijk kenmerk van een slimme reiziger is het niet overpakken van je backpack. Neem alleen mee wat je echt nodig hebt. Toen ik met mijn backpack door Azië en Australië reisde, had ik alleen de hoog noodzakelijke bagage bij me toen ik vertrok van het vliegveld (shirt, broek, paspoort en geld). De rest kocht ik gedurende mijn reis.

Je plant vooruit (maar niet te veel!)

Een beetje onderzoek doen naar het land waar je heen gaat is altijd goed. Het is namelijk erg nuttig (en soms noodzakelijk) om inzicht te krijgen in de plaats, het klimaat, de toelatingseisen, wetten en de do’s and don’ts van het land. Voordat je aankomt ben je goed op de hoogte. Vanaf dat moment gebruik je de reisgids als referentie en niet als checklist. Laat je beslist verrassen!

Je leert een paar woorden van de lokale taal

Je neemt de tijd en moeite om een aantal fundamentele woorden te leren. Belangrijke woorden in een taal zijn: ‘dank je wel’, ‘hallo’, ‘tot ziens’ en ‘alsjeblieft’. Dit leidt vaak tot een sterkere band met de lokale bevolking en maakt je trip nog leuker.

Je zet je telefoon, tablet en laptop uit

Er zijn bepaalde apps die je reiservaring kunnen verbeteren. Denk hierbij aan het opslaan van je foto’s, digitale reisgidsen, vertaal apps en zelfs apps die je helpen bij het ontmoeten van mensen. Heel handig allemaal, maar kijk niet alleen op je scherm. Durf daadwerkelijk rond te kijken en echt aanwezig te zijn. Dan geniet je optimaal. Gebruik je de apparaten niet? Zorg er dan voor dat je ze goed opbergt.

Je neemt deel aan de lokale tradities

Kijken vanaf de zijlijn is minder leuk dan daadwerkelijk mee doen en onderdeel uitmaken van de lokale tradities. Die ervaringen neem je mee naar huis en blijven je je hele leven bij. De lokale bevolking is vaak erg open in het verwelkomen van toeristen in hun tradities of evenementen. Vind je het gênant? Eén troost, je ziet de mensen daarna waarschijnlijk nooit meer.

Je respecteert andere culturen

Het kunnen reizen is een uniek cadeau. Tijdens je reis wordt je waarschijnlijk meerdere malen blootgesteld aan dingen die je anders nooit zou hebben gezien, laat staan waaraan je gewend bent. Of dit nou nieuwe religies, rituelen of gedrag zijn, respecteer altijd de mensen, het leven en de gewoontes van de lokale gemeenschap.

Je blijft altijd positief

Waarschijnlijk vaker dan je lief is, kan het tijdens je reis gebeuren dat je te maken krijgt met tegenslagen. Misschien komt je terecht in een storm, mis je de laatste bus, word je door een tuk-tuk-chauffeur opgelicht of slaap je slecht door een snurkende kamergenoot. Houd er rekening mee dat deze dingen kunnen gebeuren. Loop je hier toch tegenaan? Accepteer dit, ga door met een glimlach, want de zon gaat uiteindelijk weer schijnen.

Je durft uit je comfortzone te stappen

Een belangrijk aspect van reizen (vooral in het buitenland) is het feit dat je uit je comfortzone wordt getrokken. Je kan geen gebruikmaken van de gebruikelijke luxe en handvatten, en leert daardoor wie je werkelijk bent als persoon. Als top reiziger omarm je dit met gemak en maakt dit deel uit van het avontuur.

Je laat je graag verrassen

Elke reis die je maakt is een avontuur vol met onverwachte gebeurtenissen. Je staat hier volledig voor open en pakt elke uitnodiging met beide handen aan. Je krijgt bijvoorbeeld een uitnodiging van een lokale inwoner om mee te eten in Cambodja, deel te nemen aan een voetbalwedstrijd in Brazilië of een jungle tour te doen in Costa Rica. Doe het, want dit zorgt voor hoogtepunten tijdens je reis.

Je maakt nieuwe vrienden

Als individuele reiziger is dit uiteraard nog belangrijker, maar eigenlijk geldt dit voor iedereen die op reis gaat naar een vreemd land. Reizen zorgt voor verbinding en geeft je de ultieme mogelijkheid om nieuwe vriendschappen te sluiten. Kies jij voor een eenzame vakantie of zoek jij de mensen op en sluit je vriendschappen? Dit is een belangrijke en typische kenmerk van een top wereldreiziger.

De top wereld reiziger moet naar mijn mening minimaal in het bezit zijn van bovenstaande kwaliteiten om optimaal te genieten van zijn of haar reis. Vaak zijn dit eigenschappen waarvan je niet eens wist dat je ze in je had. Staan er eigenschappen tussen waarvan je denkt dat het nog wel iets beter kan? Omarm ze en neem ze gerust mee in je nieuwe avontuur. Je zal merken dat je (en je medereizigers is er ook blij mee) echt een leukere reis maakt.

Heb jij nog slimme reistips of mis je tips? Laat ze dan achter in een reactie!

 

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

0 Comment

 • Raffy
  Posted 23/11/2015 10:14 am 0Likes

  Veel van de punten herken ik wel, maar ik laat me liever verrassen dan verassen!!

  • Merijn Contant
   Posted 23/11/2015 1:07 pm 0Likes

   🙂 is aangepast! dank je wel.

Leave a comment

[wpterms id="3193"]