10 tips om je uitstelgedrag te hacken!

“Morgen is vaak de drukste dag van de week”
– Spaans spreekwoord

Uitstelgedrag
Je kan nog zo’n prachtig Getting Things Done systeem hebben, als je last hebt van uitstelgedrag dan kan geen enkel takensysteem je redden. Om uitstelgedrag te lijf te gaan moet je bewust zijn van waar dat uitstelgedrag vandaan komt en wat je eraan kan doen. Uitstelgedrag is heel gecompliceerd en lastig te bestrijden. Toch zijn er wel een aantal tips, die het jou makkelijker maken om niet te snel in uitstelgedrag te vervallen:

Sta op tijd op

De meeste succesvolle mensen staan meestal al vroeg naast hun bed. Bedenk eens hoeveel meer je in een week kunt doen als je elke dag een uur eerder opstaat. Als je elke dag op een vast moment opstaat, dan gaat je biologische klok daar aan wennen en zul je gedurende de dag alerter zijn en meer energie hebben.

Werk met lijsten

Of je nu een fan bent van Getting Things Done of niet, werk met todo lijsten. Een todo lijst zorgt ervoor dat je weet wat je nog moet doen en heeft het bijkomende voordeel dat je kunt doorstrepen of afvinken wat je al gedaan hebt. Dat laatste houdt je gemotiveerd om je todo lijst verder af te werken.

Een kikker voor je ontbijt

Brian Tracy heeft een boek geschreven “Eat that Frog (bol.com link)”. Wat Tracy voorstaat is, dat je jouw belangrijkste en meest uitdagende taak meteen ‘s morgens aanpakt. Het idee erachter is als hoe je een olifant opeet: hapje voor hapje. Je eet de lelijkste kikker het eerste op, gevolgd door de volgende, totdat je alle kikkers hebt opgegeten. Op mijn persoonlijke blog staat hier een heel artikel over: Brian Tracy: “Eat that Frog!” – Je uitstelgedrag de baas!.

Neem kleine stapjes

Dit is het advies wat hierboven staat. Breek grote klussen op in kleine stappen. Soms stel je een bepaald klusje eindeloos uit en kom je er achter, dat het je maar 10 minuten kostte om het klusje te doen. Vaak lijkt een klusje veel omvangrijker dan het in werkelijkheid is.

Gebruik de Pomodoro techniek

Verdeel je werk in Pomodoro’s. Een Pomodoro is een periode van 25 minuten waarin je met volle aandacht en focus werkt. Wij schreven er op Lifehacking.nl al eerder over: Tijd voor de Pomodoro ‘tijd benuttings techniek’!. Als uitsteller is het veel eenvoudiger om 25 minuten achter elkaar gefocust te werken, dan uren achtereen te zwoegen.

Visualiseer je werk

Probeer eens voordat je aan een klus begint te visualiseren hoe het resultaat eruit komt te zien. Visualiseer ook welke stappen je moet zetten om dat resultaat te bereiken. Hou dat beeld steeds weer vast als je dreigt af te glijden richting uitstelgedrag.

Beperk de verleidingen

Uitstellers zijn meesters in het rationaliseren van verleidingen. Zo hebben ze altijd een excuus voor hun uitstelgedrag voorhanden. Om dit gedrag te veranderen is meer nodig dan dit artikel. Makkelijker is het om de verleidingen te beperken. Zet bijvoorbeeld het internet uit als je een rapport aan het schrijven bent. Of ga op zolder werken in plaats van in de huiskamer als je niet wilt dat de televisie je afleidt.

Doe de kleine klusjes meteen

Zet de vuilnisbak meteen buiten als je daar aan denkt. Haal de vaatwasser meteen leeg of stop de witte was in de wasmachine. De printer aanzetten en een rapport uitprinten kan ook meteen en hoeft niet op een takenlijst. De methode Getting Things Done legt uit, dat je zaken die je in minder dan 2 minuten kunt doen, ook meteen moet doen.

Ga gewoon beginnen

Onderzoek wijst uit dat jezelf overtuigen dat er meer planning of research nodig is, eigenlijk alleen maar weer een excuus is van de uitsteller om de klus te vermijden. Datzelfde onderzoek wijst ook uit dat klussen die eerst als “niet leuk” werden aangemerkt, uiteindelijk toch als “leuk” werden ervaren. Het is dus de moeite waard om de aanvankelijke aarzeling te negeren en dan toch verrassende resultaten te boeken.

Beperk je perfectionisme

Soms stellen we zaken uit omdat we het gevoel hebben dat de klus perfect uitgevoerd moet worden. Dat je iets perfect wil doen is natuurlijk een goede eigenschap van je. Als dat echter tot uitstelgedrag leidt dan wordt het ineens iets waar je last van hebt. Accepteer van jezelf dat je niet perfect bent en dat goed genoeg ook OK is. En dat je niet afgewezen wordt als je het niet perfect gedaan hebt.

Zoals ik hierboven al aangaf is uitstelgedrag lastig te bestrijden. Uitstelgedrag heeft te maken met diepgewortelde, aangeleerde gewoontes die naar andere gewoontes omgevormd moeten worden. Ik hoop dat je als uitsteller baat hebt bij de bovenstaande 10 hacks.


Heb jij nog andere tips of uitstelgedrag hacks, dan hoor ik die graag.

Tell Us What You Think
5Te gek1Leuk1Serieus?1Meh...0Stom

About Author

20 Comments

 • Joraver
  Posted 21/06/2017 11:05 am 0Likes

  Hele prettige tips!
  Is er toevallig een printbare versie?
  Dan kan ik dit als stappenplan / reminder gebruiken!
  Of mag ik dit van de pagina knippen en plakken?

 • Tom
  Posted 20/06/2014 1:34 am 0Likes

  Ik was een vrij succesvol persoon tot 3 jaar terug, men hbo met 2 vingers in de neus, een toffe job…
  Alles ging volgens plan.

  Echter heb ik op een dag beslist om mijn master te gaan halen, met veel moed ging ik richting de universiteit.
  Mijn werk deed ik nu deels in het weekend(dit zag ik als een plus), echter merkte ik dat mijn slaappatroon moeilijker werd, en dat ik soms dingen niet goed zag zitten s’morgens.

  Of ik nu een keikop ben of niet, ik zit met een probleem, in de jaren dat ik nu al studeer heb ik 1/3e (3jaar bezig, 2 jarige opleiding) van mijn opleiding afgemaakt, ik slaap door al men wekkers heen, ik bereid me tijdens de lesperiode voor, maar tijdens de examens wacht ik tot de avond vooraf, elke keer als ik opsta denk ik “ik begin er zo aan”, en na een hele dag slenteren, zoeken naar onnuttige dingen en afgeleid worden door mezelf, heb ik niks volbracht.
  Nu heb ik weer 3 dagen verloren, morgenvroeg heb ik het examen en ik ga weer paniekerig over hoofdstukken heen en weer, hopend om nog iets te volbrengen.
  Ik weet dat ik stilsta, en telkens probeer ik moed te vinden om door te gaan, maar ik weerhoud mezelf ervan om op tijd te doen wat moet gebeuren.
  En daar kom ik dan ook altijd te laat achter, pas op het moment dat het allang te laat is.

  Ik merk ook dat ik nu op meerdere vlakken faal door uitstelgedrag, mijn rekeningen blijven te lang liggen, mijn vriendin is weg omdat ik te lang gewacht heb om samen te wonen, ik kom bij omdat ik sportieve activiteiten maand op maand, week op week uitstel.

  Ik weet absoluut niet wat te doen, ik heb een probleem.

 • Anoniem
  Posted 07/03/2014 4:51 pm 0Likes

  Ok, hier een handige tip tegen uitstelgedrag die bij mij vrijwel altijd werkt. Het is in ieder geval – voor mij – een goede oplossing tegen uitstelgedrag:

  Begin direct.

  (en dit geldt in alle situaties). Echt. Direct. Beginnen. Geen excuus, geen uitzonderingen.

  Het is met name van ‘s ochtends van belang om direct te beginnen. Dus:

  1. Je wordt wakker!
  2. Je staat op!
  3. Je gaat douchen!
  4. Je zet je computer aan!
  5. Zet de pomodoro extenstie/app aan!
  6. Je begint direct met werken / de taak van de vorige dag verder afronden

  Wat hier van extreem groot belang is, is om vooral nooit, echt nooit het internet eerst op te gaan en een website te bekijken of het nieuws te checken of mail. Blijf uit de buurt van het internet. En daarmee bedoel ik: niet doelloos gaan rondsurfen, ook niet 1 pagina. Want dat brengt je juist in de uitstelgedrag modus.

  Wat je nodig hebt is momentum en dat verkrijg je o.a. door direct te beginnen en in een goed gevoel/extreme productiviteit te blijven hangen. Een goede manier om dit te realiseren is de “pomodoro methode” gebruiken. Zodoende blijf je in de flow! Een periode van flow leidt tot momentum!

  Hier nog een hele nuttige link van de eigenaar van zenhabits.net: https://www.facebook.com/zenhabitsradio/posts/650234721694995

  • Jos v.d. Voort v.d. Kleij
   Posted 10/03/2014 11:23 am 0Likes

   Direct beginnen is voor een hoop mensen nog een hele uitdaging. Als je last hebt van uitstelgedrag dan heb je meestal een heel repertoire aan smoezen om juist niet te beginnen. Kijk maar eens naar deze serie artikelen: http://www.dagaz-coaching.nl/uitstelgedrag-wat-is-jouw-excuus/

   Overigens is de pomodoromethode super. Zoek op deze site maar eens naar pomodoro. Bij mij staat-ie nu ook aan…

 • Jelle Derckx
  Posted 12/05/2013 12:51 am 0Likes

  Goed artikel Jos, dank!

 • Jerre
  Posted 23/04/2013 1:58 pm 0Likes

  De uitdaging voor mij is om deze prima tips op een goede manier te integreren in mijn dagelijks werk. Hiervoor heb ik een dag en weekritme ‘richtlijn’ gemaakt. Dat kan je hier downloaden: http://www.academyofminds.com/home/downloads/

  Nog een tip is om het ‘standaardwerk’ op het gebied van uitstellen (procrastination) te lezen; The procrastinators Handbook van Rita Emmett. Mocht je geneigd zijn om het kopen van dit boek uit stellen dan tref je op de site van World of Minds een mindmap uittreksel aan wat je direct kan downloaden (in 2 minuten 😉 en kan gaan lezen: http://www.worldofminds.com/downloads

  • Jos v.d. Voort v.d. Kleij
   Posted 23/04/2013 2:07 pm 0Likes

   Dag Jerre,

   Ik heb dat boek van Rita Emmett zelf ook. Persoonlijk vind ik het boek “The Now Habit” van Neil Fiore ook heel goed. Overigens wordt het boek van Fiore links en rechts als het standaardwerk over uitstelgedrag gepromoot. Kwestie van smaak denk ik. De mind map had ik al gedownload en vind ik inhoudelijk wat te beperkt, maar anderen die minder inhoudelijk op zoek zijn zullen er ongetwijfeld wat aan hebben.

 • Maartje
  Posted 17/03/2013 2:29 pm 0Likes

  Bedankt voor het opfrissen. Het blijft inderdaad lastig. Vaak is beginnen het probleem. Ooit las ik een leuke techniek. Bedenk dat je 1 minuut gaat werken aan je volgende taak. 1 Minuut, dat is bijna niets! Dat verlaagt de drempel enorm en als je eenmaal bezig bent kun je gewoon verder gaan met deze taak.

  • Jos v.d. Voort v.d. kleij
   Posted 18/03/2013 9:54 am 0Likes

   Dat is inderdaad een nuttige techniek. Als uitsteller is het enorm belangrijk om gewoon aan de slag te gaan. Die klussen waar je enorm tegenop ziet, zijn vaak beduidend minder vervelend als je eenmaal die eerste stap gezet hebt. Breek een grote klus op in een aantal kleinere. Je zal merken dat de drempel om aan zo’n klein (opgebroken) klusje te beginnen veel lager is.

 • Anja
  Posted 13/03/2013 10:47 am 0Likes

  Ik kan dit niet vaak genoeg horen, dank je wel! Zucht… Zit ik weer uit te stellen door deze reactie te schrijven.
  … Blijf dus herhalen alsjeblieft dit soort tips. Het helpt me echt.

  • Jos v.d. Voort v.d. Kleij
   Posted 13/03/2013 10:54 am 0Likes

   Ik ben blij te horen dat je er wat aan hebt. Misschien is een abo op de serie uitstelgedrag op mijn eigen site iets voor jou? Schrijf je in op mijn site voor de columns per mail en neem een abo op de tips uitstelgedrag http://www.dagaz-coaching.nl (rechtsboven)

Leave a comment

[wpterms id="3193"]