10 tips voor verandering

pas op: veranderingJe hebt een idee voor het verbeteren van je werk en wilt je baas en je collega’s overtuigen om het op jouw manier te doen. Is dat verstandig? Wanneer doe je dat? Hoe ga je te werk?

Hoe afwijkender het idee, hoe groter de weerstand. De meeste mensen zijn van nature geneigd tot status quo. En als het idee echt nieuw is, dan kun je niet zeker weten of het gaat werken. Kun je dus beter alles bij het oude laten? Maar als er niets verandert, is er ook geen vooruitgang. We zullen af en toe de boel om moeten gooien. En sommige ideeën zijn belangrijker dan de andere. Welke ideeën zijn het waard om voor te knokken?
Daarom, 10 tips voor verandering
1.  Vertrouw je instinct
Je weet al welk idee het waard is om voor te knokken. Dat is het idee waar je sterk in gelooft. Het idee waarvan jij denkt dat het belangrijk is.

2.  Check je feiten
Ook als je vertrouwt op je instinct, vergeet dan nooit de feiten te checken. Spaarlampen lijken een goed idee. Maar feit is dat ze niet handig zijn als je vaak het licht aan en uit doet.

3.  Heb lef
Als je gelooft in je idee, duw dan door de weerstand heen. Je neemt risico. Maar er komt niets van waarde tot stand zonder tenminste een beetje risico.

4. Laat geen ruimte voor twijfel, wel voor discussie
In jouw ogen moet je idee boven iedere twijfel verheven zijn. Maar dat neemt niet weg dat je best kunt praten over de manier waarop e.e.a. moet gebeuren.

5. Denk niet te groot en niet te klein
Het vervangen van één gloeilamp door een spaarlamp is te klein. Het aanpakken van het wereldwijde klimaatprobleem is te groot. Maar het introduceren van elektrische auto’s in de organisatie is een realistisch doel.

6. Gedogen is fijn
Soms wordt een verandering niet goedgekeurd maar wel getolereerd. Dat is prima. Zie het als een stap op weg naar volledige acceptatie.

7. Richt je op de omstanders
Richt je niet op de voorstanders, want die heb je al. Richt je evenmin op je tegenstanders, want die graven zich alleen maar dieper in. (Joris Luyendijk)

8. Ga stap voor stap
Begin met het overtuigen van een kleine groep, werk dan naar groter. Knip het idee of de verandering in kleine stukjes om de weerstand kleiner te maken. Begin klein en laat het groeien, net zo lang totdat niemand er meer omheen kan.

9. Hou oog op de belangen
Hou de belangen in het oog van alle betrokkenen Praat over geld bij de financiële man, schets de organisatorische voordelen bij de manager, spreek over motivatie bij de personeelsmanager. Iedereen zal je idee bekijken met een eigen bril. Speel daar op in.

10. Visualiseer
Een plaatje zegt meer dan duizend woorden. Een grafiek zegt meer dan een verzameling cijfers.

Wie heeft nog meer tips om verandering mogelijk te maken? Laat het weten in de reacties.

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

4 Comments

  • Krispijn Beek
    Posted 09/06/2010 1:40 pm 0Likes

    Leuke tips, zelf werk ik veel met de 10 tips voor slimme sturing van Caroline van Leenderts:
    http://www.slimmesturing.nl/

    Praktisch en handzaam, zeker binnen grote organisaties.

  • Michel Brouwer
    Posted 09/06/2010 1:01 pm 0Likes

    Dank voor de goede tips! Denk dat een nuttige aanvulling is op ‘stap voor stap’ en ‘hou oog op belangen’ dat je het idee niet ‘koud’ in een vergadering inbrengt, maar van tevoren bij de koffieautomaat al je idee laat landen en draagkracht probeert te krijgen en ook erachter komt waar weerstanden zitten en bij wie je wel/niet even moet binnen lopen.

Comments are closed.