10x broodnodige -gratis- applicaties voor je mac

Steeds als ik een ‘vreemde’ mac in mijn handen krijg, ben ik benieuwd naar de applicaties die erop staan. Vooral even in de Dock neuzen of ontdekken wat voor iconen er rechtsboven staan. Om jullie de gelegenheid te geven bij mij te neuzen, geef ik je hier 10 -gratis- applicaties die ik niet meer kan missen. Elke mac gebruiker met een gezonde interesse in internet moet hier toch even naar kijken. Als je niet minimaal één nieuwe uit de lijst haalt, ga ik de uitdaging aan voor een nieuwe top 10!


Caffeine

lifehackingnl_macapps_caffeine.pngOnmisbaar voor laptops. Het scherm van de Macbook springt na enkele seconden op een energiezuinige stand. Met als resultaat dat je tijdens een presentatie om de seconde met je muis moet bewegen om te voorkomen dat het beeld wegvalt. In het ergste geval klik je per ongeluk naar het volgende scherm en is je timing helemaal weg. Zet Caffeine in de lijst van applicaties die bij opstarten en in je menu balk rechtsboven verschijnt een icon met “Zzz”. Daarmee kun je de slaapstand van je monitor aan- en uitzetten. PS: ook handig bij het kijken van (online) video.

Paparazzi

lifehackingnl_macapps_paparazzi.pngScreendumps maken van een hele webpagina, eventueel met vertraging of op een specifiek formaat. Een onmisbare tool om inspiratie vast te leggen. Een ander alternatief kan een plug-in zijn voor Firefox (-achtigen, zelf gebruik ik namelijk Flock). Zoals Screengrab of FireShot.

Quicksilver

lifehackingnl_macapps_quicksilver.pngDit programma lijkt wat ingewikkeld voor de beginnende gebruiker. Quicksilver is een programma dat bij algemeen gebruik de Dock kan vervangen. Als je net als ik een overvolle Dock hekelt, moet je Quicksilver zeker een keer proberen. Met een programmeerbare toetscombinatie roep je het Quicksilver dialoog op en daarmee kun je alle programma’s uit je Programma-map openen. Dat is slechts het puntje van de ijsberg. Een tekst intikken of bestand selecteren dan een emailadres uit je contactpersonen uitzoeken en via Mail versturen? Een tekst intikken en als actiepunt aan je to-do lijst toevoegen? Nogmaals, dit is het puntje van de ijsberg. Quicksilver wordt veel gebruikt door productivity-geeks, lifehackers, maar wordt daardoor wellicht ondergewaardeerd door de ‘gewone’ gebruiker.

Sim Daltonism

lifehackingnl_macapps_simdaltonism.pngDeze tool simuleert de veel voorkomende vormen van kleurenblindheid. Sim Daltonism is een extra venster dat boven je andere programma’s een voorvertoning van het beeld rondom je muis toont, door de ogen van een kleurenblinde.

Cyberduck

lifehackingnl_macapps_cyberduck.pngFTP programma’s kunnen heel ingewikkeld zijn, maar gelukkig soms ook kinderlijk simpel. Cyberduck wordt heel actief bijgewerkt door het team van ontwikkelaars; soms lijken het wel wekelijkse updates. In gebruik blijkt Cyberduck erg stabiel. Er zijn overigens beslist FTP programma’s die overzichtelijker zijn, zeker als je veel FTP adressen moet beheren. Of wanneer je lokale documenten naast de online documenten wilt kunnen zien. Cyberduck’s eenvoud, stabiliteit en Growl ondersteuning hebben mijn voorkeur.

Growl

lifehackingnl_macapps_growl.pngDit is een notificatie programma, dat op in te stellen ‘events’, een boodschap kan laten zien. Mail dat binnenkomt bijvoorbeeld of up- en downloads die gereed zijn. Tweets van je vriendjes of contacten in msn die online komen (btw vergeet msn, check Adium, de mac client die alle chats ondersteund). Steeds meer ontwikkelaars bouwen een Growl ondersteuning in hun software. De Flickr uploader bijvoorbeeld, deze geeft de status van het uploaden door.

Onyx

lifehackingnl_macapps_onyx1.pngEen van de meest betrouwbare systeemonderhoud programma’s die er zijn, en nog gratis ook. Inmiddels is er ook een Leopard versie uit. Naast systeem permissies en onderhoudswerkzaakheden stelt het je ook in staat enkele ‘geheime’ instellingen van de Finder en de Dock in te stellen.

SuperEmptyTrash

lifehackingnl_macapps_superemptytrash.pngRegelmatig komen er bestanden in de prullenmand terecht die weigeren om te verdwijnen, zelfs als de rechten van het bestand voldoende zijn om voorgoed vernietigd te worden. SuperEmptyTrash heeft alleen je systeem wachtwoord nodig en trekt je motivaties niet in twijfel. Weg = weg, dus pas op!

Taco HTML Edit

lifehackingnl_macapps_taco.pngVeel html-puristen werken met een eenvoudig ‘textpad’ -programma. Zelf ben ik ‘opgevoed’ door Dreamweaver, maar sinds de komst van programma’s zoals CSSEdit (bijna gratis en mijn beste aanschaf van 2007) laat ook ik Dreamweaver links liggen. Zeker nu er Taco is. HTML en php editing tool; pure code! Geen fancy toevoegingen maar wél een programma dat binnen enkele seconden is opgestart.

Tomato

lifehackingnl_macapps_tomato.pngAls laatste voor wie nog een betrouwbare torrent-client zoekt: Tomato. Wederom een programma dat uitblinkt door eenvoud en stabiliteit. Het onthoudt de recentste urls en hervat downloads die zijn afgebroken wanneer je de url opnieuw opstart.

PS: écht weg van een gratis programma? Overweeg een donatie voor de ontwikkelaars!

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

37 Comments

 • Dani'el
  Posted 31/08/2008 10:51 pm 0Likes

  Tomato staat er nog steeds in? wauw….. Bij ons in huis is die hard van de mac’s gegaan met de intrede van Transmission…

 • Relatief
  Posted 19/03/2008 9:17 am 0Likes

  Taalfoutje bij het kopje Growl:
  (de mac client die alle chats ondersteund).

  ondersteunT natuurlijk….
  😉

 • Voldemort
  Posted 06/03/2008 10:20 am 0Likes

  Oh, en wat Caffeïne betreft: In Systeemvoorkeuren/Energiestand/instellingen voor batterij kun je onder ‘opties’ dat dimmen van het scherm alvorens het in de sluimerstand gaat gewoon uitzetten. Vervolgens ook de sluimerstand zelf op ‘nooit’ instellen en Caffeïne verwijderen. Scheelt weer ruimte! 😉

 • Voldemort
  Posted 06/03/2008 10:13 am 0Likes

  Wat betreft Quicksilver:

  Heb bij Leopard mijn programmamap naar het rechter gedeelte van het dock gesleept, naast het Documenten symbool. Blijkt Stacks hier ook gewoon te werken! Één klik erop en alle programma’s zijn direkt bereikbaar. Nadeel is dat Stacks indeelt op alfabet en het eerste file uit de onderliggende map in het dock-symbool vertoont. Is dat erg? Wel als je zoals ik hierdoor constant tegen het symbooltje van het AAngifteprogramma 2007 aankijkt 😉

 • Braggus
  Posted 19/02/2008 2:02 pm 0Likes

  Thanx,

  Als beginnend Mac gebuiker juig ik zo’n lijst met tips alleen maar toe.
  Ik ga er zeker een paar proberen.

  Ciao

 • Abraham A. Boone
  Posted 08/02/2008 5:15 pm 0Likes

  Allemachtig, wat moet een mens met al die troep???????????
  Met een Mac kun je niet perfect internetten, dat is waar, bv bep. onderdelen van mijn. postbank kun je niet raadplegen, enz. maar verder…pas de problème!
  Wat ben ik een gelukkig mens dat ik al dat spul niet nodig heb: eenvoud is het kenmerk van het ware 😉

 • Esses
  Posted 07/02/2008 1:09 pm 0Likes

  Dank Daan, ik heb nu een pen-tablet en dat scheelt al een hoop. Inderdaad ben ik bezig met de shortcuts. Een remap van m’n toetsenbord zou ik ook wel aardig vinden, ik werk namelijk ook met windows in een VMware venster en dan zijn zaken als CTRL en appeltje weer anders in gebruik. Lastig met copy paste enzo.
  Overigens zou dat wel een mooie hack zijn: keyboard switcher (mapping windows/mac/custom)

 • David
  Posted 07/02/2008 12:12 pm 0Likes

  Leuke tips!
  Mijn favorieten:
  Inquisitor – Vervangt je Safari-zoek-op-Google veld. “it’s like Spotlight for the web.” – http://www.inquisitorx.com/safari/
  Detour – Verander de geluidsoutput van applicaties. Bijvoorbeeld, zet Adium op 30%, iTunes op 100%, systeem biepjes op 20%, stuur iTunes output naar je digitale uitvoer, maar systeemgeluid naar je gewone speaker. Erg handig als je wat meer controle over je geluidsuitvoer wilt hebben – http://www.rogueamoeba.com/detour/
  Simlify Media – Deel je iTunes over internet. Nodig max 30 mensen uit die je data kunnen delen. Zo kan ik naar mijn iTunes verzameling op mijn thuismac luisteren op mijn werk-pc. – http://www.simplifymedia.com/

  Allemaal gratis applicaties!

  D.

 • Daan Kortenbach
  Posted 06/02/2008 11:29 pm 0Likes

  @esses: menu’s kunnen naar mijn weten niet zoals bij windows programma’s bovenin een window gezet worden ipv bovenin het scherm. Misschien even wennen maar uiteindelijk win je door de uniformiteit in effectiviteit. Ik gebruik zelf een trackball (anti-rsi, nooit mee last van) en daarmee is het bereiken van een menu linksboven slechts een zwieper weg 🙂 maar kan me voorstellen dat het met een muis wat meer werk oplevert. Tip: leer de shortcuts voor de programma’s waar je mee werkt, staan meestal in de dropdowns van eerder genoemde menu’s bovenin je scherm.

 • esses
  Posted 06/02/2008 10:19 pm 0Likes

  ohja: voor FTP gebruik ik FileZilla, vond m’n weg niet echt met cyberduck en kende FZ nog van vroegah.

  Open Source ook nog.

 • esses
  Posted 06/02/2008 10:16 pm 0Likes

  Dank voor de vele tips. Zoek er nog eentje: ik gebruik Leopard (m’n entree into mac world dus geen eerdere mac OS ervaringen) en door m’n enorme scherm (24″) muis ik me rot naar en van de menu’s linksbovenin m’n scherm. Is er iets dat de betreffende menu’s terugzet bovenin het venster van dat programma?

 • Jezzen
  Posted 06/02/2008 6:59 pm 0Likes

  Ben benieuwd of Paparazzi ook werkt met DVD Player, Grab werkt nl niet op DVD’s. Of je moet de media in bijv VLC openen…
  Ben zelf meer een fan van Azureus dan van Tomato. Azureus is stabiel en heeft meer functies dan Tomato.
  MPEG Streamclip is handig om MPG te converteren naar iets werkbaars, vooral prettig voor video editors die er met Quicktime Pro niet komen. FFmpegX is daar ook handig voor, maar die heeft wel weer erg veel functies die je misschien niet eens nodig hebt. Wat minder recht toe recht aan dus.
  Thnx voor de tips, ik ga eens kijken wat ik zoal heb gemist.

 • Double_UK
  Posted 06/02/2008 4:13 pm 0Likes

  Grappig, ik heb geen enkele van de apps uit het lijstje. Misschien dat ik ze een keer ga checken.

  Ik gebruik zelf veel ‘light’ (en dus gratis) versies van bepaalde applicaties.

  Voor mij onmisbaar:
  – VoodooPad : wat Teksteditor had moeten zijn. Creëer je eigen wiki. Notities voorzien van links waar je weer naar een andere notitie kan verwijzen. Ook handig om even een (kleine) website te ontwerpen.
  – SuperDuper. Perfecte ‘bootable’ kopie van je HD. Sinds deze week ook voor Leopard. Scheelt je een hartverzakking als je eigen HD het ineens begeeft.

  Gelukkig zit het OS zelf ook vol met de onmisbare Voorvertoning, Time Machine en natuurlijk de onvolprezen iTunes!

 • Tanja de Bie
  Posted 06/02/2008 2:55 pm 0Likes

  @Thoams, CODA is zeker cool. Ik had inmiddels CSSEdit aangeschaft en ervoor gevallen, maar CODA is absoluut een aanrader.

 • Jasper
  Posted 06/02/2008 2:50 pm 0Likes

  TextWragler is ook een interessante multipurpose texst/code editor, vergelijkbaar met Vim en Emacs.

  Quicksilver is super, maar als je slechts programma’s wilt opstarten heb je vaak genoeg aan zoeken met Spotlight. ALT+SPATIE, ‘addr’, ENTER voor Address Book bijvoorbeeld.

 • Thoams
  Posted 06/02/2008 2:45 pm 0Likes

  Alternatief voor Taco is TextWrangler. Gratis versie van BBEdit. En voor een beetje geld is Coda een hele toffe editor!

 • Paul
  Posted 06/02/2008 9:37 am 0Likes

  @ Tanja

  “Het gaat omgekeerd, de energiestand helemaal uitzetten. Het scherm gaat bij mij altijd, ongeacht welke setting in de energy saver, een tint grijzer na een paar seconden. Caffeine is dus ‘m wakker te houden.”

  Bij die profielen zet je dit bij opties uit. (ik werk in een engelse versie, automatically reduce the brightness… die vink je dan uit http://www.royalz.nl/screen.png)

  “Dan nóg heb je alleen het scherm, alles wat zichtbaar is boven de fold.
  Paparazzi pakt hele websites, ongeacht hoe lang ze doorscrollen in één afbeelding.”

  Okay, you got me there.

  “Hoeveel meest gebruikte programma’s heb jij, én hoeveel programma’s gebruik je regelmatig, maar niet dagelijks. Waar je niet perse de programma map voor moet openen om het te starten. Hello Quicksilver!”

  Gemiddeld gebruik ik zo’n 15 programma’s.

 • Tanja de Bie
  Posted 06/02/2008 9:21 am 0Likes

  @Paul

  “Zo kan je zelf ook in je system preferences bij de energy saver een profiel aanmaken waardoor hij binnen enkelen seconden springt op de energiezuinige stand.”

  Het gaat omgekeerd, de energiestand helemaal uitzetten. Het scherm gaat bij mij altijd, ongeacht welke setting in de energy saver, een tint grijzer na een paar seconden. Caffeine is dus ‘m wakker te houden.

  “Appeltje+shift+3 voor een screenshot van het volledige scherm.
  Appeltje+shift+4 voor een zelf te selecteren gebied van een screenshot.
  Als de cursor voor het zelf te selecteren gebied actief is, en je drukt 1 maal op spatie zal hij de contouren van een window (bijv je browser) automatisch overnemen zodra je de muis erboven houdt.”

  Dan nóg heb je alleen het scherm, alles wat zichtbaar is boven de fold.
  Paparazzi pakt hele websites, ongeacht hoe lang ze doorscrollen in één afbeelding.

  “Zet alleen de meest gebruikte programma’s in je dock, zo voorkom je een hoop icoontjes.”

  Hoeveel meest gebruikte programma’s heb jij, én hoeveel programma’s gebruik je regelmatig, maar niet dagelijks. Waar je niet perse de programma map voor moet openen om het te starten. Hello Quicksilver!

  @Onyx: ik ben niet zo van het unix en sinds OSX ook helemaal niet meer van het systeem. Maw, ik vind dit wel lekker makkelijk. Er zijn trouwens meer programma’s die dezelfde functies voor dummies aanbieden, vind Onyx persoonlijk erg stabiel.

  @SuperEmptyTrash is eigelijk hetzelfde Secure Empty Trash: daar had ik nog niet aangedacht.

 • Paul
  Posted 06/02/2008 8:26 am 0Likes

  @ Daan

  Zo kan het inderdaad ook, maar via de interface van het OS zelf vind je ook een hoop 😉

 • Paul
  Posted 06/02/2008 8:25 am 0Likes

  @ Alwin

  De meeste van deze functies ZITTEN in het OS. Beetje vreemd dat hier 3rd party software bij wordt gehaald.

  Zo kan je zelf ook in je system preferences bij de energy saver een profiel aanmaken waardoor hij binnen enkelen seconden springt op de energiezuinige stand.

  Caffeine hebben we dus niet nodig.

  Appeltje+shift+3 voor een screenshot van het volledige scherm.
  Appeltje+shift+4 voor een zelf te selecteren gebied van een screenshot.
  Als de cursor voor het zelf te selecteren gebied actief is, en je drukt 1 maal op spatie zal hij de contouren van een window (bijv je browser) automatisch overnemen zodra je de muis erboven houdt.

  Paparazzi mag dus ook weg.

  Zet alleen de meest gebruikte programma’s in je dock, zo voorkom je een hoop icoontjes.

  Dag Quicksilver.

  Over Sim Daltonism kan ik weinig zeggen, ik ben zelf kleurenblind dus dat heb ik niet nodig ;).

  Cyberduck gebruik ik zelf niet, ik gebruik Transmit. Overigens ook aan te raden, alleen wel een betaald programma.

  Growl vind ik niet fijn, maar daarover zullen de meningen verschillen.

  Onyx is denk ik handig voor mensen die minder bekend zijn met OSX, zelf kan ik al deze functies terugvinden in het OS zelf. (het enige wat onyx dan ook doet is deze functies bundelen in 1 programma, ze zitten eigelijk al in het OS)

  SuperEmptyTrash is eigelijk hetzelfde Secure Empty Trash, wat je bovenaan in je finder menu terug kunt vinden.

  Taco, toppie!

  Tomato ook.

 • Jeroen
  Posted 01/02/2008 2:58 pm 0Likes

  erg leuk lijstje, ik ga er zeker een aantal van checken!
  En Adium is echt een aanrader, die gebruik ik al en tijdje en is helemaal goed!

 • Daan Kortenbach
  Posted 01/02/2008 12:19 pm 0Likes

  @Alwin de meeste zitten ook al in het OS, als je bekend bent met Unix commando’s kom je al een heel eind (ftp, notificatie, systeemonderhoud, superleeg trash (rm), html editor (welke text editor dan ook trouwens). Maar dat kan vrij zware kost zijn en een hoop tijd kosten wat weer niet zo efficiënt is. Bovendien zien bovenstaande apps er veel leuker uit dan een terminal scherm en het oog wil ook wat toch?

 • Alwin
  Posted 01/02/2008 8:04 am 0Likes

  Ik moet zeggen dat ik niet zo enthousiast ben met dit lijstje. De meeste functionaliteiten van deze apps hadden in het os moeten zitten.

 • Tim
  Posted 31/01/2008 8:25 pm 0Likes

  erg mooi die tips, wat hebben wij allen in het “dashboard” staan? Bij mij:
  – Rss newsfeed
  – BBC news(world)
  -memo’s
  – google images/videos/mapsblogs (in een zoekbrowser)
  – dictionary thesaurus
  – wiki
  – Gmail

  verder vind ik naast tomato torrent ook Azureus een goede torrent client, hij is wat zwaarder maar (bij mij) liggen de downloadsnelheden veel hoger.

  ps. voor torrents kijk eens op scrapetorrent.com deze browser zoekt 15 verschillende andere torrentsites af.. erg handig!

 • Michael
  Posted 31/01/2008 4:58 pm 0Likes

  “Een echte lifehacker heeft een mac…, dat ding is namelijk 1 grote lifehack vergeleken met een windhoos.”
  Omgedraaid: Windows is dus een anti-lifehack. Daar ben ik het wel mee eens. Toch zal ik niet zo snel een mac aanschaffen: de hardware is veel duurder en ik heb maar een beperkt budget. Dus blijft er Linux over. En al die kritiek over die vermeende complexiteit van linux ten spijt, heb ik met linux minder problemen. Voorbeeld: ik heb een all-in-one. Op Windows wordt alleen het printergedeelte herkend en kan ik niet printen over het netwerk, op Ubuntu linux kan ik scannen, printers én faxen (hoewel dat laatste voor mij niet zo urgent is, eerlijk is eerlijk). Verder werd een losse flatbedscanner ook zo herkend, en hetzelfde gold voor mijn webcam die onder Windows domweg weigerde te installeren.

  Ik moet dus wel toegeven dat ik geen ervaring heb met de mac, maar ik vind in mijn geval Ubuntu ook lifehack. En om het nog een beetje on-topic te houden, die programma’tjes lijken me wel handig. Maar iets als SuperEmptyTrash heb ik op mijn ubuntu niet nodig, evenals Caffeine.

  Mijn conclusie is nu eigenlijk dat een mac niet 100% lifehack is, als je de twee bovenstaande programma’s nodig hebt. Maar daar zijn mac-fetisjisten het vast niet mee eens. In ieder geval heeft elk OS zijn pro’s en contra’s.

 • Albert-Jan
  Posted 31/01/2008 12:07 pm 0Likes

  Een echte lifehacker heeft een mac…, dat ding is namelijk 1 grote lifehack vergeleken met een windhoos.
  🙂

  Verder goede lijst. Enkele andere goede gratis apps voor de mac die op mijn favorietenlijst staan zijn:
  – mori (outliner)
  – MagiCal (kalender bovenin je scherm)
  – Grandperspective (toont grafische weergave van je HardDisk: ontdek waar die grote overbodige files zitten!)
  – Galerie (maakt html van albums in iPhoto)
  – Google Earth (duh)
  – iBackup
  – Skype
  – Finale Notepad (maak simpele bladmuziek)
  – highlight (teken op je scherm – handig i.c.m. schermafbeeldingen)

  Voor de astronomen onder ons, check ook deze gratis sky-browsers:
  – Stellarium
  – Celestia

  Quicksilver (noemde jij ook al) is zeker mijn favoriet!

 • martijn aslander
  Posted 31/01/2008 11:27 am 0Likes

  @lyanna kijk eens rechtsbovenin, bij de categorieen? Ik zie 16 mac tips en 32 windows-tips.. Wat bedoel je met een Mac-hype?

 • Lyanna
  Posted 30/01/2008 11:17 pm 0Likes

  Weet je, ik word af en toe wel moe van de overduidelijke apple hype op Lifehacking.com. Niet iedereen heeft een Mac, weet je.

 • Annedien Hoen
  Posted 30/01/2008 10:46 pm 0Likes

  Ik ga ze meteen uitproberen, thanks a million!

 • Tanja de Bie
  Posted 30/01/2008 8:53 pm 0Likes

  @Daan
  Goede toevoeging, ik kon niet kiezen voor één video applicatie, maar als je het zo op een rijtje zet: allemaal broodnodig!

 • Julius
  Posted 30/01/2008 7:24 pm 0Likes

  Hmm.. “btw vergeet msn” ik vraag me af hoe professioneel ik dat zinnetje vind. Ik zit hier toch wel op een professionele blog right? Niet een waar de breezer-afkortingen me om de oren vliegen zoals op geenstijl of flabber.

 • Daan Kortenbach
  Posted 30/01/2008 7:02 pm 0Likes

  Ik gebruik zelf TextMate als editor (niet gratis maar wel beter, 30 trial) en Transmission voor torrents (wel gratis en wordt heel actief ontwikkeld).

  Waar ik ook niet zonder kan als filmfanaat:
  VLC (video player die zowat alle codecs aankan)
  Perian (een codec pack voor Quicktime, speelt ook SRT ondertitels af)
  Flip4Mac (Windows Media bestanden afspelen in Quicktime)
  Handbrake (rip je dvd’s direct naar iTunes)
  iSquint (converteer allerlei video naar iTunes/iPod formaat)

 • Martijn Engler
  Posted 30/01/2008 5:28 pm 0Likes

  Je hebt geluk, Sim Daltonism kende ik nog niet ! 😉
  Zitten goeie apps tussen inderdaad, hoewel ik ze persoonlijk niet allemaal broodnodig zou noemen.
  QS natuurlijk wel, maar Caffeine bijvoorbeeld zou ik best kunnen missen persoonlijk.

 • joost
  Posted 30/01/2008 4:58 pm 0Likes

  Mooi die broodnodige, wanneer komt de top 30 uit?

  Top!

Leave a comment

[wpterms id="3193"]