11 tips voor mobiel internet in het buitenland

Van jongs af aan krijgen we te horen dat internet gebruiken in het buitenland uit den boze is en vaak torenhoge rekeningen tot gevolg heeft. Gelukkig is dat niet meer van deze tijd en met deze 11 tips Whatsapp en Facebook je zorgeloos op het strand!

Wat is roaming precies?

Roaming is het gebruik van het mobiele netwerk van een andere provider. Dat speelt in Nederland nauwelijks omdat elke provider een landelijke dekking heeft en er dus geen reden is voor een omschakeling. Bovendien is roaming hier gratis. Anders wordt dat in het buitenland. De kosten voor gesprekken, sms’jes en mobiel internet in het buitenland vallen meestal buiten je normale bundel. Je betaalt apart voor de kosten op het gastnetwerk waarop je zit.

Voordat je begint

Het liefst blijf je ook na je vakantie zo lang mogelijk in de vakantiestemming. Deze kan echter als sneeuw voor de zon verdwijnen als er een fikse rekening op je mat valt. Om dit scenario te voorkomen geven we tips in drie categorieën: de voorbereiding, de dag van vertrek en je daadwerkelijke vakantie. Het geheim schuilt zoals altijd in de voorbereiding. Daar maak je het verschil voor veilig gebruik van mobiel internet in het buitenland.

Tip 1: Neem een buitenlandbundel

Vodafone Buitenlandbundel
Check voordat je op reis gaat of je provider een speciale bundel heeft voor het buitenland. Zo heeft Vodafone de Alles-in-1 Reis XL dagbundel waarmee je in 43 voordeellanden elke dag 125 minuten kunt bellen, 125 minuten gebeld worden, 125 sms’jes versturen en 125 MB mobiel internet gebruiken voor € 4 per dag. Ook andere providers bieden soortgelijke opties aan. Vier euro per dag is een schijntje in vergelijking met de kosten die je voor hetzelfde verbruik zou hebben zonder deze bundel. Altijd aanzetten. Ook omdat je alleen betaalt als je daadwerkelijk gebruik maakt van je telefoonverbinding. De bundel wordt geactiveerd als je data verbruikt, een sms verstuurt of een telefoontje pleegt. Ligt je telefoon uitgeschakeld(!) een dag in de kluis terwijl jij geniet van de zon op het strand? Dan worden geen kosten berekend.
Nu zegt 125 MB de meeste mensen niet zo heel veel. Want hoeveel is dat nu eigenlijk? In het onderstaande overzicht vind je het gebruik per toepassing. Dat is onderverdeeld in 3G en 4G. Met laatstgenoemde heb je weliswaar sneller mobiel internet, maar verbruik je ook meer data. Je kunt ook zelf een berekening maken. En in de My Vodafone App kun je realtime zien hoeveel data je verbruikt.

Dataverbruik per toepassing

Toepassing 3G 4G
Whatsapp-bericht (zonder foto) 1 KB / bericht 1 KB / bericht
E-mail 50 KB / e-mail 50 KB / e-mail
Browsen 400 KB / pagina 400 KB / pagina
NU.nl nieuwsbericht via App 100 KB / bericht 100 KB / bericht
Social media met fotos 2 MB / post 2 MB / post
Apps/games/muziek downloaden 7 MB / download 7 MB / download
Skype, Viber, Whatsapp bellen 500 KB / minuut 24 MB / minuut
Streaming muziek 1 MB / minuut 1 MB / minuut
Streaming Video’s (SD-kwaliteit) 5,8 MB / minuut 30 MB / minuut

Tip 2: Een belangrijke voorzorgsmaatregel

Vodafone Datalimiet
De ketting is zo sterk als de zwakste schakel. Ondanks alle databesparende tips moet je een belangrijke voorzorgsmaatregel treffen. Namelijk door te controleren welke datalimiet je hebt voor in het buitenland. De standaard limiet is €60,50 per maand. Deze limiet is ingesteld om je te beschermen tegen hoge kosten. Bij 80 procent en 100 procent verbruik van je bundel ontvang je een waarschuwing via sms. Maar soms is je limiet voor mobiel internet ingesteld op een hogere limiet of is die er zelfs helemaal vanaf. Belangrijk dus om even te controleren hoe jouw situatie eruit ziet. Dat voorkomt onaangename verrassingen.

Tip 3: Offline kaarten in Google Maps

Google Maps kan je allergrootste vriend zijn tijdens de vakantie. Toch zijn we bang om juist hier de boot in te gaan. Omdat de gedachte is dat dit juist een dataslurper is. Met als gevolg dat op het moment dat wanneer je mobiel internet het hardst nodig hebt, je zonder internet zit. Is dat wel terecht? Het verbruik van online navigatiesoftware is lastig te berekenen. Het is enorm afhankelijk of je te voet of per auto bent. Lopend kost navigeren bijna niets aan data. Google Maps heeft slechts 150KB tot 200KB nodig per kaart. In de auto is dat natuurlijk een ander verhaal. Je haalt per minuut één nieuwe kaart op. In totaal dus 12 MB per uur. Zelfs dat valt nog enorm mee. Neem je nu als voorbeeld de Alles-in-1 Reis XL dagbundel dan kun je moeiteloos met je dagbundel tot ver in Frankrijk navigeren.
Vodafone Google Maps
Dataverbruik valt dus mee en roaming kan dus zonder zorgen worden geactiveerd. Het navigeren kost verder weinig data. GPS, waarmee je eigen positie wordt bepaald, gebruikt namelijk geen noemenswaardige data maar heeft wel een actieve verbinding nodig voor Google Maps. Toch kan het nog beter, door er een besparend schepje bovenop te gooien. Het best bewaarde geheim is dat je met een goede voorbereiding Google Maps kunt gebruiken zonder dat het je mobiel internet kost: door de kaarten van te voren op te slaan. De optie zit verstopt in de app, waar we gemakshalve vanuit gaan dat je die hebt geïnstalleerd. Kies het gebied dat je offline wilt halen in Google Maps. Je kunt grote selecties maken, bijvoorbeeld van Parijs. Links bovenaan naast de adresbalk klik je op het menu. Kies voor Mijn plaatsen en dan Dit kaartgebied offline beschikbaar maken. Wil je echt een reis maken dan moet je dit meerdere keren herhalen over de route heen. Dat is even werk, maar je kunt hierdoor wel overal tijdens je reis gewoon navigeren. Meer dan de moeite waard!
Lees ook: 5 tips voor snel wifi tijdens je vakantie

Eindelijk vertrekken

Is de grote dag eenmaal daar, dan moet je belangrijke aanpassingen doen binnen de instellingen van je telefoon, want nu wordt het spannend. In Nederland hoef je doorgaans geen zorgen te maken over mobiel internet en met deze tips hoeft dat op vakantie ook niet!
Vodafone vertrek

Tip 4: Beperk de updates

De belangrijkste instelling is de beperking van updates van al je apps via een mobiele verbinding. Tegenwoordig werken apps zichzelf in de achtergrond bij. Superhandig in Nederland, een echte no go bij mobiel internet in het buitenland, want het gaat vaak om vele, vele megabytes. Heb je een iPhone, haal de updates alleen via wifi binnen. Dat doe je door via Instellingen en daarna iTunes en App Store de optie Gebruik mobiele data uit te schakelen. Android heeft het beter voor elkaar. Hier staat het standaard uit, maar controleer voor de zekerheid of het echt uitstaat. Dat kan in de Play Store, te bereiken via Apps. Je vindt het onder het menu (drie liggende balkjes onder elkaar) bij Instellingen. Kijk of Apps alleen via wifi automatisch bijwerken is geselecteerd bij Apps automatisch bijwerken.

Tip 5: Beperk het afspelen van video’s op Facebook

IMG_9563Video is een echte grootverbruiker als het om data gaat. Wees voorzichtig met het kijken van YouTube-filmpjes in het buitenland, en ook op Facebook worden steeds meer video’s geplaatst. Filmpjes worden automatisch afgespeeld in je tijdslijn en dat wil je niet tijdens vakantie. Automatisch afspelen schakelen we dus lekker uit. In de app open je de Accountinstellingen en kies je voor Video’s en foto’s. Bij Automatisch afspelen heb je diverse mogelijkheden. De handigste is Alleen Wi-Fi gebruiken. Op die manier voorkom je ongewenst gebruik van mobiel internet.

Tip 6: Begrens je apps

IMG_9562Ook andere apps zijn geniepige datagebruikers. Geen nood, je kunt per app aangeven of ze wel of niet gebruik mogen maken van mobiele data. iPhone-bezitters navigeren naar de Instellingen en Mobiel netwerk. Swipe naar beneden totdat je bij de lijst Gebruik mobiele data voor komt. Afhankelijk van de hoeveelheid apps ben je hier kort of lang bezig. Per app moet je aangeven of ze wel of geen toestemming krijgen. Let wel: standaard heeft élke app toestemming. Voor Android navigeer je naar Apps, Instellingen, Gegevensgebruik/Datagebruik. Daar kies je voor het menu, te herkennen aan de drie liggende streepjes boven elkaar. Je hebt de keuze uit alle apps beperken of per app. Selecteer de app naar keuze en selecteer Achtergrondgegevens beperken. Achtergrondgegevens verlopen dan voor deze apps alleen via wifi.

Tip 7: Stop het automatisch binnenhalen van foto’s op WhatsApp

WhatsApp is typisch een app die je juist wél doorlopend wilt gebruiken. Ook via een mobiele dataverbinding. Dat is prima te doen zoals je in het eerdere schema hebt gezien. Een tekstbericht kost amper 1 KB. Met één uitzondering: foto’s! WhatsApp haalt deze automatisch binnen. Zo schakel de je de automatische download van foto’s uit in WhatsApp. Gebruik je een iPhone dan navigeer je in WhatsApp naar Instellingen en vervolgens Chatinstellingen. Bij Media auto. Downloaden kies je de gewenste optie. Je kunt foto’s, geluid en video afzonderlijk van elkaar instellen. Zet alle opties op Wi-Fi. Voor Android werkt het vergelijkbaar. Kies in de app voor Instellingen en Chatinstellingen. Hier heet de optie Media automatisch downloaden. Neem dezelfde stappen als bij iPhone.

Tip 8: Beperk Instagram

Laatste stap voordat je op reis kunt is een aanpassing in Instagram. Net als Facebook heeft deze populaire app de (in deze situatie vervelende) gewoonte om automatisch video’s af te spelen. Onder Android open je de app en kies je voor de instellingen (drie balkjes onder elkaar). Selecteer bij Video’s de optie Gegevensgebruik en kies voor Vooraf laden alleen via Wi-Fi. Voor de iPhone is de procedure gelijk, behalve dat het icoon van de instellingen er uitziet als een tandwiel.

Op vakantie

Ready, set, go! Je hebt de belangrijkste instellingen gewijzigd. Je telefoon update zich niet meer vanzelf en je hebt zelf bepaald welke apps toch mobiele data gebruiken. En zelfs daar zijn aanpassingen in gedaan. Je blijft nu zorgeloos bereikbaar. Maar… wees alert.
Vodafone op vakantie

Tip 9: Slim bellen

Dataverbruik staat of valt met slim gebruik. Een bundel zoals de eerder besproken Vodafone Alles-in-1 Reis XL dagbundel is groot, maar niet oneindig. Maak dus gebruik van een veilige wifi-hotspot als je toch nog even de Tripadvisor-app moet downloaden, Spotify-playlists offline beschikbaar wil maken of die YouTube-video met tips over je vakantiebestemming gaat bekijken. . Gratis wifi-netwerken vind je overal, maar zijn lang niet altijd veilig om te gebruiken. Mocht je hotel of camping geen eigen wifi-hotspot hebben, ga dan op zoek naar populaire hotspots zoals de McDonalds en Starbucks. Dit is ook het moment om lange telefoongesprekken te voeren, mocht je echt lang en ver van huis zijn. Tegenwoordig kun je bellen via WhatsApp en dat werkt redelijk goed, al zit er soms wat vertraging in het gesprek. Je belt in de app door op het telefoonicoontje te klikken als je in de chat zit met degene met wie je wilt bellen. Dit is vooral een interessant alternatief als je ergens ver weg zit. Bellen hoeft overigens niet altijd via wifi. Maak je gebruik van een buitenlandbundel (doen!) dan zitten daar talloze voordeellanden in waaruit je kunt bellen zonder dat je extra kosten betaalt, anders dan die voor je reisbundel. In de eerder genoemde Alles-in-1 Reis XLdagbundel kun je bijvoorbeeld 125 minuten per dag bellen en 125 minuten per dag gebeld worden in 43 voordeellanden.

Tip 10: Veilig internetbankieren

In tip 9 noemden we al dat gratis wifi-netwerken lang niet altijd veilig zijn om te gebruiken. Vooral niet voor mobiel bankieren. Wees slim, doe dit altijd via je veilige mobiele dataverbinding. Wat veel vakantiegangers niet beseffen is dat een eigenaar van een openbaar wifi-netwerk alle data kan opvangen die opgevraagd en verstuurd wordt. Geen probleem als dat goed versleuteld is. Maar dat is lang niet altijd het geval of nog vaker voorkomend: de vakantieganger is er niet mee bezig. Controleer altijd de website bij gevoelige transacties. Belangrijk is dat het webadres begint met https in plaats van http. De toegevoegde s houdt in dat het om een beveiligde verbinding gaat. Klik ook op het slotje om te controleren of je verbinding hebt met de juiste website. Als je gebruikt maakt van openbare wifi dan is mobiel bankieren via de app van je bank een veiliger alternatief voor internetbankieren via een browser op datzelfde wifi-netwerk. Toch adviseren we met klem om nooit mobiel te bankieren via een openbaar netwerk. Better safe than sorry…

Tip 11: Lees je in!

Providers als Vodafone hebben op hun website tarieven en informatie staan met betrekking tot sms’en, bellen en internetten in het buitenland.

Bonustip

Vergeet niet af en toe je telefoon aan de kant te leggen om te zwemmen, zonnen, uiteten, shoppen, feesten en dergelijke. Het is en blijft tenslotte vakantie en voor je het weet vergeet je te genieten!
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Vodafone.
Bekijk ook eens ons vakantieboek voor nog meer zomerse tips!


Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

1 Comment

  • j.wardenier
    Posted 04/10/2016 6:56 pm 0Likes

    U zou niet alleen mij maar ook een groot aantal medelezers een groot plezier doen door voor dergelijke artikelen de mogelijkheid te bieden een geschoonde tekstversie voor printafdruk beschikbaar te stellen. Nu krijg ik veel onnodige bladen rommel binnen met alle kosten van dien.

Comments are closed.