De 13 beste tips voor de prepper

Nu de financiële crisis weer is afgewend, krijgen we via het journaal vaak te horen dat onze economie langs de rand van de afgrond is gegaan. Of de economie er uiteindelijk beter op is geworden laten we in het midden, maar er zijn mensen die ware doemdenkers zijn geworden na de meest recente crisis. Het kan natuurlijk misgaan. Als we minister Melanie Shultz van Haegen mogen geloven en de Randstad zou bijvoorbeeld overstromen, kunnen we maar 15% van de mensen die er wonen op korte termijn evacueren. De overige 85% moet het – plat uitgedrukt – zelf zien te redden. Speciaal voor deze 85% heeft Lifehacking een aantal tips voor iedereen die zich op het einde van de wereld zou willen voorbereiden, de zogenaamde prepper.

https://lifehacking.nl/onderweg/30-handige-tips-voor-hickers/

1. Water

Water is de eerste prioriteit om te overleven en meestal wil je niet langer dan een dag zonder zitten. Naast het inslaan van wat flessen water, kan het voor een prepper heel handig zijn om een waterfilter in huis te hebben. Zo kun je veilig uit elke sloot of regenton water drinken.

2. Eten

Misschien niet zo belangrijk als water, maar zeker belangrijk als je langer dan een week of 8 wil blijven leven. Denk aan voedsel dat lang houdbaar blijft zoals rijst, droge pasta, bonen en andere peulvruchten (droog en/of in pot/blik), tomatenpuree in blik, vlees in blik en vis in blik. Als je prepper-budget wat toereikender is, kun je ook gaan voor noodrantsoen opties zoals NRG-5 repen, fruitkeks, hartkeks en lang houdbare maaltijden.

3. Warmte

Vuur is niet alleen handig om op te warmen, je kunt er ook een warme kop thee mee klaarmaken. De beste investering om je op noodsituaties voor te bereiden is een houtkachel in je huis. Zorg er wel voor dat de pijp aan de achterkant zit zodat de bovenkant vrij is om op te koken. Doordat een houtkachel een flinke investering kan zijn, kun je er als prepper ook voor kiezen om een rocketstove of kettle aan te schaffen. Mocht je na een overstroming vastzitten op je dak, dan kan een nooddeken ook handig zijn.

4. Een mes

Het is altijd handig om iets bij je te hebben dat snijdt. Afhankelijk van je budget kun je een mes kiezen op basis van kwaliteit en duurzaamheid. Hoewel een zakmes handzamer is, kan een vaststaand mes effectiever zijn. Voor het grovere werk kun je een machete kopen en voor het echte hakwerk gebruik je een bijl. Bedenk wel: hoe scherper het lemmet, hoe makkelijk en minder vermoeiend het snijden en hakken is. Mocht je niet kunnen omgaan met scherpe voorwerpen, ga dan door naar punt 5.

https://lifehacking.nl/persoonlijk-tips/hoe-onderhandel-je-met-iemand-die-meer-macht-heeft/

5. EHBO

In geval van nood is het belangrijk om een verwonding zo snel mogelijk te laten genezen. Van een infectie wordt niemand blij en een EHBO-kit is daardoor onmisbaar. Voor heftige verwondingen kunnen steriele medische hulpmiddelen het verschil maken tussen leven en dood.

6. Groene vingers

Als alle voorzieningen wegvallen is het belangrijk dat je jezelf kunt voeden. Een moestuin hoeft helemaal niet veel werk te zijn, je kunt al beginnen met een paar vierkante meter. Wat zaadjes is alles wat je nodig hebt om te beginnen.

7. Hygiëne

Door een gebrek aan hygiëne ben je eerder vatbaar voor ziektes. Een goed stuk zeep kan al wonderen doen en waar nodig kun je ook gebruik maken van nitril handschoenen. Mocht het risico op besmetting groot zijn, gebruik dan meerdere spullen voor bacterie/virus preventie.

8. Een zaklamp

Als de avond valt en er is geen elektriciteit zit je al snel zonder licht. Een zaklamp kan dan heel handig zijn. De populairste zaklampen zijn: op batterijen, oplaadbaar via het stopcontact of met een zonnepaneel. Een goede kleine zaklamp heeft zelfs maar 1 AAA-batterij nodig om uren aan te blijven.

9. Communicatie

Zonder telefoonmasten en -lijnen is er vaak weinig tot geen communicatie, terwijl dit levens kan redden. Een portofoon kan een handig alternatief zijn zolang een andere prepper ook een portofoon heeft.

10. Zonne-energie

De zon is gratis en als je de juiste apparatuur hebt kun je hier gebruik van maken. Naast zonnepanelen op je dak kun je het ook wat kleinschaliger aanpakken. Een zonnepaneel met pokerpack (AA-batterijen) kan een smartphone via USB opladen en tegelijk je oplaadbare batterijen opladen.

11. Lichaamsbescherming

Als de sociale spanningen groter worden in een ontwrichte maatschappij, kan het nog wel eens uit de hand lopen. In zulke situaties kan het handig zijn om wat lichaamsbescherming voor preppers te dragen.

12. Geld en andere waarde

In geval van financiële crisis kan er een moment aanbreken dat alle valuta’s totaal waardeloos worden. Onze Euro heeft alleen waarde door het vertrouwen dat meerder partijen erin hebben. Als dat vertrouwen wegvalt, wordt geld niet meer dan papier en een stapeltje staal, nikkel en ‘Noords goud’ (de euromunten van 10, 20 en 50 cent gemaakt van een legering van koper, aluminium, zink en tin, wat we ook wel Nordic gold noemen). Er zijn genoeg boeken over scenario’s als alle valuta’s waardeloos zouden worden.

Je kunt als prepper je vermogen beschermen door te investeren in stukken (vruchtbare) grond, zilver of goud.

13. Kennis

Zelfs in een post-apocalyptische wereld maakt kennis je vrij, flexibel en nuttig. Kleding repareren, het maken van meubels, het bouwen van een huis; allerlei dingen die je kunt leren en die je overlevingskansen ten goede komen in geval van nood. Boeken over voeding zijn handig, maar ook het SAS Survival Handboek mag niet ontbreken in je collectie!

Wat vind je van deze hack?
3Te gek5Leuk1Serieus?1Meh...0Stom

About Author