20 handige sneltoetsen voor Mac

Als je een Mac-gebruiker bent, weet je waarschijnlijk dat Command+P printen betekent, Command+C kopiëren en Command+V plakken. Dat is geweldig – het laat zien dat je al weet dat sneltoetsen je tijd kunnen besparen. Je kunt echter nog veel meer doen met handige sneltoetsen voor Mac. Lees ook: 23 WhatsApp-trucs die je niet kent.

Er zijn sneltoetsen voor vrijwel alles wat je met een muis kunt doen. Maar sneltoetsen kunnen intimiderend zijn. Ze zijn niet altijd intuïtief en het kan veel tijd en oefening vergen om alle toetsen te onthouden.

Als je slechts een paar sneltoetsen aan je repertoire toevoegt, kan het pijnloos en eenvoudig zijn. En pijnloos op meer dan één manier, aangezien sneltoetsen betekenen dat je minder tijd met de muis doorbrengt, dus een kleiner risico op aandoeningen als RSI.

Laten we kijken naar drie plekken op je Mac waar je waarschijnlijk de meeste tijd doorbrengt om te zien hoe sneltoetsen je efficiënter kunnen maken.

Finder

Je ziet het misschien helemaal niet als een applicatie, maar de Finder is de lijm die de rest van je Mac-ervaring bijeenhoudt, en je brengt er waarschijnlijk meer tijd mee door dan je je realiseert.

Als je bij de Finder terecht wilt komen (of als je desktop, als je het liever zo ziet) maar deze bijna niet kunt zien vanwege alle openstaande applicatievensters, is er een manier om de boel in één keer op te schonen. Houd Command+Option ingedrukt en klik ergens op je desktop. Deze toetsencombinatie brengt je bij de Finder, terwijl alle andere applicaties tegelijk verborgen worden. Als je je al in de Finder bevindt, kun je voor hetzelfde effect op Command+Option+H drukken. (Deze sneltoets is trouwens niet de enige voor de Finder – als je Command+Option ingedrukt houdt terwijl je op een applicatie klikt worden alle andere openstaande applicaties tegelijkertijd verborgen.)

Maar wat als het gaat om openstaande mappen, in plaats van apps die je desktop rommelig maken? Daar is ook een sneltoets voor: Command+W (voor Window) zal één venster sluiten, Command+Option+W sluit ze allemaal tegelijk.

86bd55fb988b748baf22ee81e933ad2e

Om je Applications-map uit de Finder te krijgen zonder dat je je harde schijf moet doorzoeken, hoef je alleen maar Command+Shift+A in te typen (voor Applications). Op dezelfde manier leidt Command+Shift+U je naar de Utilities-map.

Je weet misschien al dat Command+Spatie Spotlight aanroept. Typ, terwijl Spotlight open staat, de eerste paar letters van de applicatie, de map, of het bestand waar je naar op zoek bent, en Spotlight zal waarschijnlijk vinden wat je zoekt voordat je klaar bent met typen. Als je op Enter drukt, wordt het object van je zoekopdracht geopend.

Net als in Windows is er in OS X een sneltoets waarmee je door al je geopende applicaties heen kunt bladeren. Houd de Command-toets ingedrukt en druk op Tab. Je krijgt dan een grote balk te zien die al je openstaande apps weergeeft. Telkens wanneer je op de Tab-toets drukt wordt je naar de volgende applicatie geleid, van links naar rechts. Wil je de andere kant op? Gebruik Shift+Command+Tab om je apps in omgekeerde volgorde te doorlopen.

Er is een aantal andere handige trucs die Apple aan de Command+Tab sneltoets heeft toegevoegd: Terwijl een app gemarkeerd is kun je deze verbergen door op H te drukken, of sluiten door op Q te drukken. Als je last hebt van een rommelige desktop zullen deze sneltoetsen al gauw onmisbaar worden.

ce8643b6765a5f60138575b5a8379aab

Mail

Er zijn ook veel sneltoetsen voor de Mail-app, maar als je er slechts een aantal leert, kan dit al een grote invloed hebben op je e-mailgewoontes.

Je kunt nu in de instellingen kiezen hoe vaak Mail op nieuwe berichten moet controleren, maar je hebt altijd de optie om handmatig je mail binnen te halen. Om dit te doen zonder dat je het Mailbox-menu moet bezoeken, typ je Command+Shift+N. Met Command+N kun je een nieuw bericht aanmaken.

Een bijlage aan je bericht toevoegen kan veel sneller met een sneltoets. Als je een conceptbericht open hebt staan, typ je Command+Shift+A en je krijgt een dialoogvenster te zien waarmee je het bestand kunt opzoeken dat je wilt bijvoegen. (Een tip zonder sneltoetsen: als het bestand dat je wilt bijvoegen zichtbaar is in de Finder, kun je het naar het dialoogvenster slepen om het bij te voegen.)

Verder hoef je de muis niet eens aan te raken om je bericht te versturen. Gebruik Command+Shift+D om het bericht te verzenden.

Safari

We brengen tegenwoordig veel tijd door in onze webbrowsers, en zelfs een paar seconden die bespaard worden door het gebruik van sneltoetsen kunnen na verloop van tijd een groot verschil maken. Hier zijn een aantal favorieten die je misschien over het hoofd gezien hebt.

De snelste manier om een url in de adresbalk te typen, is Command+L (voor Location). Dit zet je cursor in de adresbalk zodat je meteen kunt beginnen met typen. Druk op Enter en klaar is Kees.

3bb42f7ffa0c697081f14d2b01668486

Als je tijdens het lezen bij de onderkant van het scherm terechtkomt, hoef je niet de muis te pakken om te scrollen. Druk in plaats daarvan op de Spatiebalk en Safari zal een schermlengte naar beneden springen (druk op Shift+Spatiebalk om weer omhoog te springen). Wil je wat verder navigeren? Fn+Pijltje naar links en Fn+Pijltje naar rechts brengen je respectievelijk naar de bovenkant en onderkant van de huidige pagina. (Let op: De Fn-toets op toetsenborden van derden werkt niet altijd met sneltoetsen als deze.)

Je kunt zelfs met sneltoetsen tussen pagina’s navigeren. Druk op Command+Pijltje naar links om naar de vorige pagina te gaan, en Command+Pijltje naar rechts om weer vooruit te gaan.

Wat als je tussen verschillende tabbladen wilt navigeren? Dit kan ook met sneltoetsen. Gebruik Command+Shift+] om naar het volgende tabblad te springen, en Command+Shift+[ om naar het vorige tabblad te gaan. En als je meerdere tabbladen open hebt staan in je browser (of zowat elke andere applicatie), kun je er met Command+` doorheen bladeren.

Onthouden

De grootste hindernis bij het bekend raken met sneltoetsen is het feit dat ze je kunnen overweldigen. Zelfs deze sneltoetsen kunnen aanvankelijk moeilijk te onthouden zijn. Maar als je met een paar tegelijk begint – of misschien slechts één van de applicaties die hier genoemd zijn – zul je al snel zien dat ze ervoor zorgen dat je een efficiëntere Mac-gebruiker wordt.

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

3 Comments

 • Jerry
  Posted 18/08/2016 1:12 pm 0Likes

  Net als in Windows is er in OS X een sneltoets waarmee je door al je geopende applicaties heen kunt bladeren. Houd de Command-toets ingedrukt en druk op Tab. Je krijgt dan een grote balk te zien die al je openstaande apps weergeeft. Telkens wanneer je op de Tab-toets drukt wordt je naar de volgende applicatie geleid, van links naar rechts. Wil je de andere kant op?

  Gebruik Shift+Command+` om je apps in omgekeerde volgorde te doorlopen.

  Scheelt weer het gebruik van een extra vinger!

  • Jerry
   Posted 18/08/2016 1:14 pm 0Likes

   Foutje.

   Had moeten zijn:
   Gebruik Command+` om je apps in omgekeerde volgorde te doorlopen.

   Anders scheelt het nog geen vingers…

  • Henk van Bergen
   Posted 02/11/2016 1:01 am 0Likes

   … Tab-toets drukt WORD je naar de volgende …

Leave a comment

[wpterms id="3193"]