20 keer productiever zijn (deel 1)

Je hebt het vast weleens meegemaakt: pas na een hele tijd dringt het tot je door dat je iets met de juiste aanpak veel efficiënter had kunnen doen. De freewaretooltjes uit dit artikel kunnen je helpen zulke frustraties te vermijden en maken je een stuk productiever. Elk op hun manier maken ze je werk makkelijker en helpen ze zo tijd te besparen.

Dit zijn de beste iPhone-apps van 2016

Vandaag bespreken we de eerste 10 gratis tooltjes. In deel 2 komen de laatste 10 tooltjes aan bod.

1. ShareByLink01-sharebylink

Wil je bestanden uitwisselen, dan kan dit via de klassieke weg (als bijlage in een mail), of via een dienst als WeTransfer. ShareByLink maakt het nóg iets eenvoudiger. Je installeert de tool op je computer (Windows, macOS of Linux) en je kunt meteen bestanden delen.

Open Verkenner, rechtsklik op een bestand of
map en selecteer Share file(s) online with IQ ShareByLink. De geselecteerde bestanden/mappen worden naar de servers van de producent geüpload en er verschijnt een venster met een unieke url, die je zelf kunt mailen/delen. De maximale grootte bedraagt 2 GB. ShareByLink werkt onversleuteld en is dus niet zo geschikt voor privacygevoelige data.

www.sharebylink.com

2. Dukto02-dukto

Wil je bestanden uitwisselen met collega’s die zich binnen hetzelfde netwerk bevinden? Dan blijf je beter binnen het eigen netwerk, dat doe je met Dukto. Je installeert de tool op alle systemen (Windows, macOS of Linux) waarmee je bestanden wilt uitwisselen.

Klik in het hoofdvenster van Dukto vervolgens op de beoogde computernaam, waarna je de gewenste bestanden of mappen naar het Dukto-venster versleept. Standaard belanden die op het bureaublad van de ontvanger, maar deze optie is aan te passen.

www.sourceforge.net/projects/dukto

3. Cryptomator

Vind je het niet zo comfortabel dat je data onversleuteld op de servers van een cloudaanbieder worden opgeslagen? Cryptomator (Windows, macOS, iOS) lost dat probleem voor je op. 03-cryptomatorMet behulp van Cryptomator maak je binnen je favoriete cloudopslagdienst – zoals Google Drive, Dropbox of OneDrive (voor bedrijven) – een aparte map: je digitale kluis. Deze kluis scherm je vervolgens met een goed wachtwoord af en de inhoud wordt met een stevig AES-256 versleuteld. Je kluis komt nu als een virtueel station beschikbaar, althans na het invoeren van het correcte wachtwoord.

www.cryptomator.org

4. Supremo04-supremo

Soms is het niet genoeg bestanden te kunnen uitwisselen, maar wil je je computer even door iemand anders laten overnemen of wil je je eigen pc op afstand kunnen bedienen. Daar bestaan verschillende oplossingen voor, maar weinige zo elegant als het portable Supremo.

Via een ID en bijbehorend wachtwoord kan jouw computer overgenomen worden, of neem jij een ander systeem over. Je kunt de software ook zo instellen dat die als een service actief blijft, ook wanneer je niet bij Windows bent aangemeld. Zo kun je vanaf een andere pc je eigen computer overnemen.

www.supremocontrol.com

5. StepsToReproduce

Wil je niet iemands systeem overnemen, maar wel een handje helpen? Dan verzamel je met StepsToReproduce snel alle nodige feedback in de vorm van een reeks screenshots.

05-stepstoreproduce

Het programma blijkt flexibel; als je daarvoor kiest, voegt het bijvoorbeeld bij het indrukken van de muisknop telkens een nieuwe schermafdruk aan je chronologische collectie toe. De volgorde van de screenshots is via een eenvoudige versleepbeweging nog aan te passen en er staan ook allerlei tools tot je beschikking om te annoteren. Na afloop bewaar je de beelden in een pdf-document of je deelt het resultaat via e-mail of Dropbox.

www.stepstoreproduce.net

6. ActivePresenter

Voldoet een tool als StepsToReproduce (tip 5) niet, dan heb je met ActivePresenter veel meer creatieve en interactieve mogelijkheden. Je bepaalt zelf welk schermdeel je precies wilt opnemen en of je daar audio bij wilt, de muiscursor (al dan niet met klikgeluid) wilt zien of zelfs een automatische zoom&pan-functie wilt activeren.

06-activepresenter

Na het vastleggen kom je in het uitgebreide bewerkingsvenster, inclusief een tijdlijn met video- en audiosporen. Het resultaat leg je vast in bijvoorbeeld mp4, flv, avi of mkv.

www.atomisystems.com/activepresenter/free-edition

7. Stream What You Hear

Wil je muziek van je pc naar een ander apparaat in je woning streamen? Dat kan eenvoudig met Stream What You Hear. Meteen na de installatie kun je aan de slag. Als je een audiofragment op je pc beluistert (zoals een YouTube-clip), vind je Stream What You Hear automatisch terug op elk UPnP/DLNA-apparaat dat met je lokale netwerk is verbonden.

07-streamwhatyouhearNa een beperkte buffering kun je dan langs deze weg de audio op je pc beluisteren. Standaard stuurt de tool de audiostream als mp3 (48.000 Hz, 192 Kbit/s) door, maar ook het PCM/L16-formaat is mogelijk. Het programma komt nog met twee extra’s: HTTP live streaming dat de audio van een url afspeelt, en Record What You Hear dat de audio van je lokale pc opneemt en als mp3 opslaat.

www.streamwhatyouhear.com

8. Veeam Endpoint Backup

Een back-uptool in een lijstje productiviteitstools? Ja, omdat je bij een tool als Veeam Endpoint Backup zo min mogelijk tijd hieraan verspilt. Dankzij de ingebouwde taakplanner stel je alles één keer in en hoef je je daarna niet om je back-ups te bekommeren.08-veeamendpointbackup

De tool zelf adviseert je volledige systeem te laten back-uppen, maar je kunt ook specifieke volumes, mappen of bestanden veiligstellen. Je kunt gegevens selectief terugzetten, maar je systeemback-up naar een ‘naakte’ computer herstellen is ook mogelijk.

www.veeam.com/nl/endpoint-backup-free.html

9. Efficient Diary

Wie grip wil krijgen op z’n dagelijkse taken en beslommeringen, kan Efficient Diary eens proberen. De interface lijkt wel wat op Outlook. Je teksten kun je mooi opmaken en bij elke dag aangeven wat jouw stemming die dag is.

09-efficientdiaryVoor wie zich zorgen maakt over de privacy van zijn persoonlijke dagboek: Efficient Diary kun je met een wachtwoord versleutelen. Een flink aantal functies is alleen beschikbaar in de betaalde versie: zie voor de exacte verschillen de site van de makers.

www.efficientdiary.com/freeedition.htm

10. Office Mix

Met recente versies van PowerPoint kun je een diapresentatie als een video bewaren. De plug-in Office Mix bied nog wat meer (interactieve) handigheden. Na de installatie tref je een nieuw tabblad in PowerPoint aan. Van hieruit kun je jezelf dan bijvoorbeeld als een ‘talking head’ toevoegen, zodat je met behulp van microfoon en webcam commentaar kunt geven.

10-officemix

Je kunt ook annotaties op je dia’s aanbrengen die tijdens het afspelen verschijnen. Ook het invoegen van screencasts, videoclips en audiofragmenten kan probleemloos.

www.mix.office.com

In deel 2 behandelen we de 10 andere tooltjes waarmee je een stuk productiever kan werken!

Dit is een artikel uit het maandblad van Computer!Totaal.

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

0 Comment

  • Avatar
    Gustavo Woltmann
    Posted 29/12/2016 4:04 pm 0Likes

    Handige tips 🙂

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: