2011 volgens onze auteurs – Frank Meeuwsen

Het gros van onze auteurs heeft de afgelopen dagen zijn of haar lifehack van 2011 met jullie gedeeld. Vooral waaróm  het een lifehack is, wat het ze heeft gebracht. Want dat moet altijd een drijfveer zijn om iets anders te doen. Omdat het je een voordeel geeft in tijd, energie, geld, gemak, snelheid, noem het maar op. Als Chief Opperhoofd van deze club kan ik natuurlijk niet achterblijven met mijn meest belangrijke lifehack voor 2011. En een kijkje vooruit naar 2012. Dus in deze post: Frank Meeuwsen


 

Een van mijn belangrijkste lifehacks van 2011 is toch wel het gebruik van mijn iPad2. Ik sloeg de eerste versie van de iPad over, als zelfstandige kun je nu eenmaal niet alle gadgets kopen. Eind 2010 kreeg ik een Samsung Galaxy Tab die ik dagelijks gebruikte. Maar toen ik in augustus van dit jaar een iPad2 kocht, heb ik de Tab niet meer aangeraakt. En ik ben er nog steeds niet achter wat het nu precies is wat die iPad zoveel beter maakt dan de Tab. Het formaat is onhandig om mee te nemen, de Tab past in mijn jaszak. De apps die ik geregeld gebruik op iOS zijn eveneens op Android verkrijgbaar (want cloudbased en ik heb nog wel een Android telefoon) maar toch zit er in de iOS apps net een stukje extra. Net dat beetje wat het prettiger maakt om mee te werken. Ik begin langzaam volledig op de iPad over te schakelen nu ik het briljante NoteShelf heb ontdekt voor geschreven aantekeningen. Ik ben al Backer bij een Kickstart project voor de LunaTik Touch Pen, een stylus die zowel op tablet als papier werkt.
Ik zie mezelf in 2012 steeds meer overstappen op de iPad. Het gemak die ik ondervind in de dagelijkse praktijk is voor mij zo enorm. Ik zoek nog naar de juiste manier om als freelance docent goed over te stappen van een redelijke Windows/Mac-based omgeving naar een tablet omgeving. Met name waar het gaat om het geven van colleges met Keynote vanaf de iPad. Die omschakeling werkt nog niet ideaal. Maar ik denk dat ik daar wel uit ga komen.
Aan de andere kant gaat Lifehacking over meer dan alleen gadgets en (te?) dure hardware. Lifehacking gaat over slimmer werken en slimmer leven. Eén van mijn meest recente openbaringen is toch wel dat GTD echt niet heilig is 🙂 Na jaren proberen heel religieus aan het systeem vast te houden begin ik steeds vaker in te zien dat het nu eenmaal niet altijd werkt op een manier zoals ik zou willen. GTD is ideaal om wat verder te tweaken en naar eigen inzicht verder te personaliseren. Dat hoeft niet alleen met apps en gadgets, maar kan tevens in je manier van denken zitten. Moet die inbox echt elke dag leeg zijn of kan het ook anders? Ik denk onderhand dat het voor mij (!!!!) anders kan. Omdat het alternatief, alles uit je inbox in een takenlijst, ook niet de gewenste resultaten geeft. Namelijk meer overhead om de lijstjes bij te houden. Daarover op een later moment meer.
Wat ik verder vooral zie voor 2012 is een verdere ontwikkeling en groei op het gebied van Open Source Hardware en DIY Electronics. Met alle ontwikkelingen rondom het Quantified Self zien we dat mensen zelf producten gaan maken, upgraden en koppelen om zo zelf meer data te verzamelen en daar iets mee te doen. Leg daarnaast de ontwikkelingen op het gebied van 3D printing (porcelein printen!) en ik voorzie 2012 als een mooi en rollercoaster jaar op het gebied van Lifehacking en DIY. Zin in! 
Namens het hele team van Lifehacking wensen we jou, onze lezer, een hele fijne jaarwisseling met de mensen om je heen die je lief hebt. Doe voorzichtig met vuurwerk, don’t drink and drive en tot in 2012!

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

2 Comments

 • Kurt
  Posted 31/12/2011 11:39 am 0Likes

  Yes! Ben ik effe blij dat er nog iemand durft zeggen dat GTD voor hem niet werkt. Na 3 leesbeurten en 4 jaar struggelen (en vorige maand nog een extra tool gekocht te hebben in zijn web winkel) heb ik twee weken geleden ook besloten om GTD los te laten. Bij mij is de klik gekomen toen ik in november nog es probeerde om een Mindmap (wat voor mij wel perfect werkt) om te zetten in een Gantt chart. Ik had er 1,5 uur van mijn werk tijd voor gereserveerd en alle afleidingen afgezet. Maar na 60 minuten frustraties heb ik officieel besloten dat Gantt charts voor mij niet werken.

  En dat wordt voor mij een uitdaging in 2012 en dat is het “over-plannen” nog meer loslaten en nog meer op mijn buikgevoel actie ondernemen. Ik noem het geen doel want ik kan het nog niet concreet genoeg zien, maar misschien is dit wel een les die ik er ga uit leren en dat is dat er in onze nieuwe wereld van werken misschien geen plaats meer is voor “over-plannen”.

  Bedankt Franck, ik heb dit jaar je blog ontdekt en hij is als 1 van de weinige overgebleven in mijn review van RSS feeds die er ook bij zullen zijn op de 1e dag van 2012. Prettige feesten en tot volgend jaar!

 • Henri Koppen
  Posted 31/12/2011 10:17 am 0Likes

  Mooie referentie voor de iPad2 heb je daar geschreven 🙂 Hier gaat naar gelinkt worden.

  De eerste tab van Samsung was geen groot succesnummer. Vraag: denk je dat de nieuwe tabs van Samsung jou hetzelfde kunnen bieden als de iPad2? Of zit er een stukje IOS magie in iPad2 wat zorgt voor het verschil?

  Ik heb veel IOS devices, maar mijn macbook pro (met SSD) draait Windows7. Mijn keuze voor de iPhone4S was simpel, het had nu eenmaal veel voordelen, o.a. de Apps die ik al had aangeschaft op andere devices en de iets betere camera dan de Galaxy SII. Nu mis je wel iets van de integratie tussen je smartphone en ipad.

Leave a comment

[wpterms id="3193"]