Geloof het of niet, maar de vaatwasser kan méér dan alleen borden wassen!

Soms komen we zo’n briljante lifehack tegen dat zelfs onze minds een beetje blown raken. Want geef nou toe: heb je er zelf ooit aan gedacht om een met olie besmeurde schroevendraaier gewoon in de vaatwasser te mikken? Of dat vet geworden lampenkapje in de keuken? Zelfs je favoriete All Stars, die na dat toffe festivalletje niet om aan te zien waren, krijg je weer als nieuw na een rondje in de vaatwasser! Net als al die andere dingen hieronder trouwens…

Roosters van de afzuigkap

Heb je er ook zo’n bloedhekel aan om die vettige en plakkerige roosters te boenen tijdens de voorjaarsschoonmaak? Check dit: een rondje in de vaatwasser doet wonderen, zeker als je ze om de zo veel tijd eventjes afspoelt.

Kaarsenhouders en kandelaars

Nope, je hoeft echt niet uren in de keuken te staan poetsen zodat de kandelaars er weer pico bello uitzien voor bij het kerstdiner of tijdens het bezoek van je schoonouders. Je dumpt ze gewoon in de vaatwasser en hoppa!

Vazen

Tja, waarom zou je die onhandelbaar grote dingen met de hand afwassen als ze ook in de vaatwasser kunnen?!

Gereedschap

Yep, je zou het niet zeggen, maar gereedschap met metalen of plastic handvatten kunnen gewoon in de vaatwasser. Droog de boel na afloop wel goed af om roest te voorkomen.

wat kan er in de vaatwasser? gereedschap!

Onderdelen van keukenapparatuur, zoals de frituurpan en de oven

Die smerige ovenroosters en plakkerige afneembare onderdelen van de frituurpan/airfryer worden ook weer brandschoon in de vaatwasser. Alles wat van plastic, aluminium of staal is, kan er gewoon in. Daar staat tegenover dat alles wat geëmailleerd, geverfd of verzilverd is er níet in mag!

Lampenkappen

Zolang ze niet antiek, geëmailleerd, beschilderd of gelakt zijn, kunnen lampenkappen ook in de vaatwasser. Zeker een simpele glazen bol wordt weer stralend schoon.

Schoeisel

Alle schoenen die tegen water kunnen, zoals slippers, canvasschoenen (All Stars en Vans, bijvoorbeeld), waterschoenen en rubberlaarzen, kunnen prima in de vaatwasser en worden brandschoon. Dat geldt dus niet voor leren schoenen! O, en gebruik om verkleuring te voorkomen geen wasmiddel en zet je schoenen vast met een wasknijper. Crocs schijnen er overigens niet ongeschonden uit te komen.

Speelgoed

Jazeker, ook plastic speelgoed is weer als nieuw na een rondje in de vaatwasser. Denk aan die afgelebberde stukken duplo en plastic action figures die op plekken komen die het daglicht niet kunnen verdragen.

Afwasborstel

Hoeveel er ook in de vaatwasser kan, er zijn altijd dingen die je met de hand afwast. Was de afwasborstel elke week een keertje mee met de vaat en hij blijft langer schoon!

Bril

Ja echt, er zijn mensen die zelfs hun bril in de vaatwasser doen! Als je hem in zijn eentje in een van de bestekvakjes zet, komt hij er ongeschonden en schoon weer uit. Denk wel tien keer na voordat je je dure Armani-montuur in de vaatwasser zet. Bovendien kunnen de glazen over het algemeen niet zo goed tegen agressieve schoonmaakmiddelen, dus pas op! Wij zouden dit zelf alleen doen met een goedkoop leesbrilletje of zo…

Blije man met schone bril

Lenzenbakjes

Een iets minder riskant zicht-gerelateerd item dat goed schoon wordt in de vaatwasser: lenzenbakjes! Ook in dit geval is het handig om deze in een bestekbakje te zetten om te voorkomen dat ze door de hele vaatwasser worden gespoten.

Prullenbakken

Prullenbakken worden onder in de randen toch altijd een beetje viezig, ook al doe je er vuilniszakken in. Als ze niet te groot zijn voor je vaatwasser (maar dat spreekt voor zich) kunnen ze heus een keer een rondje mee hoor…

Lamellen

Ben je bang uitgevallen als het op je lamellen aankomt, leg ze dan opgerold in de vaatwasser. Uiteraard moet je ze wel zo oprollen dat het water overal kan komen. Haal ze er snel na de vaatwasbeurt weer uit en hang ze op, zodat je ze niet gekruld voor je raam hoeft te hangen. Vergeten? Geen nood: draai gewoon nog een vaatwasbeurt, haal ze er dan wél op tijd uit en hang ze op. Dan worden ze weer mooi plat en lang.

Het zeepbakje van de wasmachine

Ideaal, want dat bakje is een crime om goed schoon te krijgen met een spons of doekje.

Baseballcap

In de wasmachine willen baseballcaps nog weleens vervormen. Zet ze in de vaatwasser vast met een wasknijper en draai een wasje zonder afwasmiddel. Tadaaa!

jongen met baseball cap

Plastic kammen en borstels

Kammen en borstels zijn door de kleine ruimtes tussen de tanden verschrikkelijk om schoon te maken, dus dat die krengen ook gewoon in de vaatwasser kunnen is ideaal! Verwijder wel eerst handmatig zo veel mogelijk van haren. Let op: borstels van bijvoorbeeld hout of met echt haar kunnen er niet in!

Oorbellen en andere sieraden

Doe oorbellen, armbanden, ringen en je andere sieraden in een mini-waszakje en ze worden blinkend schoon!

Beeldjes en andere prullaria

Vergeet het afstoffen: verzamel alle porseleinen dansfiguurtjes en andere kitsch en zet ze boven in je vaatwasser.

Plastic ‘planten’

Want ja, wie vindt het nou écht leuk om al die blaadjes stuk voor stuk af te stoffen en te poetsen?

De bekerhouder uit de auto

We weten allemaal hoe smerig auto’s van binnen kunnen worden… Heb je een bekerhouder of ander plastic onderdeel in je auto dat je los kunt halen? Hup, in de vaatwasser!

Aardappelen!

Aardappelen worden prachtig schoon als je ze wast op de ‘alleen spoelen’-stand in het bovenste rek. Zonder afwasmiddel, natuurlijk. Overdreven? Niet als je voor veel mensen aardappelen maakt. Handig voor bij het kerstdiner!

Gezond verstand

Uiteraard geldt voor al het bovengenoemde: gebruik vooral je gezond verstand! Wees voorzichtig met dierbare spullen, verwijder vooraf het ergste vuil en draai in verband met hygiëne niet klakkeloos alle items mee met je reguliere vaat. Dan moet het goed komen…

 

 

Stop jij weleens bewust iets raars in de vaatwasser? We lezen het graag in de comments!

Tell Us What You Think
24Te gek23Leuk6Serieus?6Meh...16Stom

About Author

36 Comments

 • ryan
  Posted 24/02/2020 9:17 am 0Likes

  me fucking bril is kapot gegaan

  • Rutger
   Posted 13/07/2021 11:49 am 0Likes

   Miin boormachine vond het niet leuk en is stuk nu

  • lottemaaktcomments
   Posted 03/09/2021 9:15 am 0Likes

   wat een slimme comments dit weer
   wat is er allemaal gebeurd tegenwoordig. bril ook kapoet

 • GJ
  Posted 18/12/2019 12:17 am 0Likes

  Scheerkop van mijn elektrische Philips scheerapparaat. Normaal gesproken lastig schoon te maken, brandschoon uit de vaatwasser.

 • Sanne
  Posted 08/04/2019 10:27 am 0Likes

  Als opticien gaan mijn haren recht staan door wat hier staat.. een bril mag nooit in contact komen met warm water! Glazen zijn behandeld met een coating, een ontspiegeling en deze komt dan gewoon los.. als je ontspiegelijk los komt zie je gewoon niets meer.

 • Marij
  Posted 31/12/2017 4:01 pm 0Likes

  Vlees sous vide (voor)bereiden kan ook, zet hem dan wel op 60 graden, daarna doorgaren of, bijv. bij biefstuk, afbakken naar smaak of een crème brulée brandertje gebruiken. De etenswaren die je sous vide bereidt in goede vacuum zakjes verpakken en in het midden van de vaatwasser leggen.

 • NouMoe
  Posted 01/01/2017 4:53 pm 0Likes

  Tandenborstels!

 • Daisy
  Posted 21/09/2016 11:34 am 0Likes

  het opbergbakje van mijn (nacht) beugel kan er goed in, de beugel zelf uiteraard niet hahah.
  de afwasborstel ook idd, de losse onderdelen van de senseo en de waterkoker, bbq rek, telefoon hoesje, nog wel meer aparte dingen, maar kan t zo snel niet bedenken

 • Pepijn
  Posted 20/09/2016 8:14 pm 0Likes

  Elke week gaat mijn kat even een kwartiertje in de vaatwasser. Ze houdt er niet van om gewassen te worden, maar hiermee heb ik haar mooi tuk! Als ik even snel koud spoel, is ze zo weer fris.
  Daarnaast gebruik ik mijn vaatwasser ook voor o.a. de WC borstel, mijn ov-chipkaart, lichtbolletjes (let op; geen LED!) en de magnetron. Ik heb een kleine combimagnetron en als ik het borden-rek er uit haal past het precies.

  Succes met deze tips!

  • Ingrid
   Posted 31/12/2017 1:14 am 0Likes

   Kat? Dat vind ik zielig! En katten hoeven niet gewassen te worden. Hoop toch dat dit een geintje is…

 • NouMoe
  Posted 11/09/2016 2:22 am 0Likes

  De tandenborstels! Iedereen vindt het heel normaal om na gebruik glazen, bestek en alles wat je met je mond aanraakt goed schoon te maken. Maar de tandenborstels staan/liggen soms maandenlang rond in de badkamer (soms tegen elkaar aan), waar er ook nog eens van alles op spetteren kan. Vies, toch? Doe je ze regelmatig in de afwasmachine, dan worden ze weer lekker schoon.

 • Mark
  Posted 08/06/2016 8:01 am 0Likes

  Ik heb mijn toetsenbord eens gewassen omdat er wijn overheen was gegaan.

  • Addy
   Posted 16/06/2016 2:23 pm 0Likes

   inderdaad, toetsenborden gaan prima

  • Jess
   Posted 23/08/2018 1:38 pm 0Likes

   Deed die het daarna nog? Omdat het electronica is

 • Yvette
  Posted 08/09/2014 9:14 am 0Likes

  Fruit en groente wecken blijkt ook heel goed te kunnen in de vaatwasser……

  • Janine Sterenborg
   Posted 08/09/2014 4:24 pm 0Likes

   Interessant! Hoe werkt dat?

 • Else
  Posted 07/09/2014 9:18 pm 0Likes

  ‘Zalm uit de vaatwasser’ schijnt serieus een delicatesse te zijn :-). Zie bijvoorbeeld http://forum.fok.nl/topic/1277841 voor een recept. Je verpakt de zalm dan wel netjes in aluminiumfolie.

  • Janine Sterenborg
   Posted 08/09/2014 4:23 pm 0Likes

   Heb ik inderdaad vaker over gelezen! Grappige toepassing van de vaatwasser. Nooit geprobeerd, in de oven gaat het sneller 🙂

 • Rob Dijkstra
  Posted 07/09/2014 5:49 pm 0Likes

  Aluminium in een vaatwasser is tricky omdat de ‘eigen coating’ van aluminium er af gehaald kan worden. Daardoor verdwijnt de zelfbescherming.

  Houd er ook rekening mee dat wat smelt in de afwasmachine elders weer kan stollen wat tot verstoppingen kan leiden.
  Denk aan jus, kaarsvet e.d.

  • Janine Sterenborg
   Posted 08/09/2014 4:22 pm 0Likes

   Dank voor de tip mbt aluminium!
   Wat vet betreft heb je gelijk.

 • XanderV
  Posted 02/09/2014 8:33 am 0Likes

  Het (lek)bakje waarin je opzetborstels hangen van de elektrische tandenborstel. Hup de vaatwasser in!

 • Theo Meijer
  Posted 01/09/2014 6:51 pm 0Likes

  ook de toiletborstel gaat in de vaatwasser

  • Janine Sterenborg
   Posted 08/09/2014 4:20 pm 0Likes

   De toiletborstel?? Lijkt me niet echt hygiënisch eigenlijk.

   • Anoniemerd
    Posted 20/05/2016 3:29 pm 0Likes

    Alles wat de vaatwasser in gaat is niet hygiënisch meer

 • Paul
  Posted 01/09/2014 3:35 pm 0Likes

  Ik deed wel eens het bekende witte kinderstoeltje van Ikea (Antilop) in de vaatwasser.
  Uiteraard zonder de poten, en wij kunnen de bovenste lade van de vaatwasser verstellen.

  Hij kwam er dan weer heerlijk brandschoon uit!

 • Dineke
  Posted 01/09/2014 1:25 pm 0Likes

  Komt er ook een vervolgpost met spullen die in de wasmachine kunnen? Daar ben ik nu ook wel benieuwd naar. Het plastic speelgoed (m.n. lego en kralen) stop ik n.l. vastgebonden in een kussensloop in de wasmachine.

 • Miep en Truus
  Posted 01/09/2014 11:56 am 0Likes

  gasfornuis pitten
  frituurpan

 • Annemiek
  Posted 01/09/2014 11:42 am 0Likes

  Ik heb mijn twijfels bij de kaarsenstandaards, kaarsvet in je vaatwasser lijkt me niet goed, net zo min als kaarsvet in de afvoer van de gootsteen.

  • Maria
   Posted 01/09/2014 2:35 pm 0Likes

   Kaarsenstandaards op de kop op een dikke krant in een toch al afkoelende oven!

   • annemiek
    Posted 02/09/2014 1:28 pm 0Likes

    Da’s een goeie!

   • Janine Sterenborg
    Posted 08/09/2014 4:18 pm 0Likes

    Inderdaad een goeie!

 • Sandra
  Posted 01/09/2014 10:40 am 0Likes

  Handige tips! Ik gooi mijn vaatdoekjes ook regelmatig in de vaatwasser, ideaal!

  • Patrick Ahles
   Posted 02/09/2014 9:52 pm 0Likes

   Wat is er mis met de wasmachine?

   • Emiel
    Posted 19/09/2016 4:27 pm 0Likes

    Meerdere redenen:
    1. De vaatwasser gaat bij ons dagelijks aan
    2. Het vaatdoekje is dicht in de buurt, dus makkelijk
    3. Vaatwasser wast heter (op die enkele kookwas na)
    4. Vaatwasmiddel (blokjes) zijn veeeeeeel agressiever dan gewoon wasmiddel, dus wassen in de vaatwasser is ook hygiënischer.

    Bij ons gaat het vaatdoekje dus dagelijks in de vaatwasser.

 • Sietse
  Posted 01/09/2014 9:38 am 0Likes

  Nr: 10: Pas op als je een coating op de glazen hebt, bijvoorbeeld ontspiegeling. Door hoge temperatuur van het water kan de coating loskomen.

  • Corina Hemelop
   Posted 01/09/2014 11:57 am 0Likes

   Bij de optiek zijn hele goede brillen baden te koop (sneller dan de vaatwasser en zo klaar)

Leave a comment

[wpterms id="3193"]