14 Cruijffiaanse bespaartips

Besparen op energiekosten is niet de allerleukste klus op aarde, maar van het bespaarde geld kun je lekker uit eten of een weekendje weg. Bovendien maken handige gadgets zoals Toon®, de slimme thermosstaat van Eneco, het managen van energieverbruik tot een redelijk vrolijk tijdverdrijf. Met een paar gemakkelijke ingrepen kun je veel bereiken, een principe waar de groten der aarde van houden. Johan Cruijff bijvoorbeeld; zijn linkerbeen was minder dan zijn rechter en dus deed hij veel met zijn buitenkant. En daarom als eerbetoon aan de beste voetballer aller tijden: veertien bespaartips in en rondom het huis.

  1. Ga eens wat minder vaak in bad
    Een waterbesparende douchekop kan zomaar een energiebesparing van 20 procent opleveren. Een gemiddeld huishouden verdient hiermee zo’n 50 euro per jaar. Een minuutje korter douchen wil trouwens ook helpen. In bad gaan kost twee tot drie keer zoveel water als onder de douche duiken en je wordt er bovendien niet veel schoner op. “Je gaat het pas zien als je het door hebt”, zou de meester zeggen.
  2. Neem een andere ketel
    Het kan helpen om die oude ketel eindelijk te vervangen voor een moderne, duurzame variant. Als het oudje ermee ophoudt, is het verstandig om een HR (Hoog Rendement)-ketel te nemen. Overstappen kan een gemiddeld huishouden zomaar 200 tot 400 euro opleveren en de aanschafprijs is niet hoger dan een gewone versie. De verwarming een graadje lager zetten levert ook weer 32 euro op per jaar, maar da’s logisch.
  3. Brievenbusborstel
    Toegegeven, nu.nl zal niet uitrukken voor deze sexy gadget, maar zo’n strip voor je bus kan wel enorm veel opleveren. Een tochtstrip kost 5 euro, maar je bespaart er al snel 54 euro mee op de jaarlijkse energierekening en dat is toch niet slecht? “Elk nadeel heb zijn voordeel”, zou Cruijff hierover zeggen.
  4. Slimme stekkers
    Dat is vast overal zo: dat er overal in huis losse stekkers liggen die – ook zonder apparaten eraan – veel energie verbruiken. Om inzicht te krijgen in welk apparaat het meeste stroom verbruikt, is het handig om Slimme stekkers te gebruiken. Dan kun je via de Toon-app zien welke apparaten zich lenen voor een zuiniger, goedkoper alternatief. Nog eentje, een minder bekende uitspraak van de koning: “Het leven is een stroom zeggen de mensen. Dat klopt. Toen ik laatst tegen de wind in wou spuwen, spoog ik mezelf in het gezicht”.
  5. Spaarlampen
    Gemiddeld gebruiken we zo’n veertien procent van ons totale energieverbruik voor verlichting. Zo’n ouderwetse gloeilamp verbruikt ongeveer vijf keer meer energie dan een spaarlamp. Natuurlijk, er is bijna nergens meer een ouderwets peertje te krijgen, maar in een gemiddeld huis branden er nog steeds dagelijks 15. Vervanging levert zomaar 55 euro per jaar op. Regeren is vooruitzien of zoals Cruijff dat zegt: “Als ik iets eerder begin met lopen, lijk ik sneller.’’
  6. Wasdroger eruit (of niet)
    Dat is misschien een beetje overdreven, helemaal als je geen kamer overhebt voor een droogrek. Het helpt altijd om het energielabel een beetje te bestuderen, maar de mogelijkheden om op die manier te besparen vallen wel wat tegen. Een super zuinige warmtepompdroger met energielabel A+++ kost bijvoorbeeld 1220 euro over twaalf jaar tijd (de gemiddelde levensduur) en dan betaal je 1000 euro aanschaf en 220 euro energiekosten. Dat ben je ook kwijt aan een condensdroger met label B (430 euro aanschaf en de rest kosten). Dat is een redelijk logisch verhaal en dat was precies het streven van de andere JC. “Mensen moeten harder gaan rijden, dan zijn ze sneller van de weg, dus zijn er minder files”.
  7. Toon
    Het is niet alleen een handige gadget, maar zo’n Toon is ook best sexy. Al swipend op je iPad en smartphone kun je de kosten per uur, dag of jaar naast elkaar zetten of je verbruik met anderen vergelijken. Hierdoor weet je al snel waar nog mogelijkheden liggen om wat te besparen, helemaal met de slimme stekkers. Want dan kun je de apparaten en lampen van een afstand in- en uitschakelen, dat laatste is natuurlijk handig als ze veel energie verbruiken. Zo wordt spelen met energie leuk.
  8. TV de deur uit
    Dat is misschien overdreven, maar vooral de plasma-televisies van een paar jaar geleden zijn grootverbruikers. Een plasma van 42 inch verbruikt zo’n 100 euro per jaar aan stroom. De LCD van 42 inch kost daarentegen maar dertig euro stroom op jaarbasis. Het wil ook helpen trouwens om het contrast van het beeldscherm wat te verlagen. Maar het goedkoopste is tv kijken op de iPad want die verbruikt bijna helemaal niks aan stroom. En daar past er nog wel eentje van Cruijff bij: “Je bent zoveel waard als de tijd die je op tv komt”.
  9. Zonnelader
    Hele dagen hangen iPads en smartphones lui aan de stekker om weer een beetje op te laden voor de dag. Meestal gebruiken we daar zo’n ouderwetse stekker voor die gewoon in het stopcontact gaat, maar dat is eigenlijk nergens voor nodig. Met een handige zonnelader kun je immers ook je telefoon weer helemaal vol krijgen en die energie is gratis.
  10. Eco button
    Via de ‘eco button’ kun je je computer met één simpele druk op de knop op standby zetten. Daardoor verbruik het apparaat stukken minder energie dan wanneer je ‘hem’ altijd maar laat aanstaan. In de standaard standbystand verbruikt de computer immers bijna evenveel als wanneer hij gewoon aanstaat. Met zo’n knop kan dat zomaar 65 euro jaar schelen.
  11. Pannen
    Je zou het misschien niet zeggen, maar met handig gebruik van pannen kun je veel energie besparen. Gebruik bijvoorbeeld pannen die niet veel kleiner zijn dan de pitten waarop je kookt. Of houd lekker lang de deksel op de pan, dat wil ook wel eens helpen. Met het koken in een snelkookpan kun je trouwens 2 euro op jaarbasis winnen.
  12. Kleine wasjes/grote wasjes
    Er zijn best mogelijkheden om te besparen op het energieverbruik van de wasmachine. Een gemakkelijke tip is om de trommel niet aan te zetten voor een paar kleine handdoekjes, maar alleen als hij vol zit. Ook is het handig om veel op 30 graden te wassen in plaats van op 60. Een wasje op 90 graden is zelfs zeven keer zo duur als een wasje op 15 graden.
  13. Isoleren
    Door het goed isoleren van je huis kun je zomaar 30 procent op je gasrekening besparen en daar zal Groningen blij mee zijn. Het wordt helemaal interessant als het huis wat ouder is want dan is er bij de bouw slechts matige gevelisolatie gebruikt. In dat geval kan de besparing oplopen; isolatie van spouwmuren kost ongeveer 2000 euro, maar de energierekening loopt met meer dan 500 euro terug, aldus Milieu Centraal. Cruijff is nooit een grootheid geweest met geld, maar deze kans zou hij grijpen.
  14. Zonnepanelen
    Een zonnepanelensysteem van zes panelen kost inclusief installatie ongeveer 3000 euro. Daarvoor win je per jaar ongeveer 290 euro aan energie terug waardoor je de panelen dus in 11 jaar hebt terugverdiend. Ze gaan 25 jaar mee dus in de veertien jaar daarna maak je winst. Moet je alleen nog even de onderhoudskosten van 900 euro gemiddeld eraf halen.

Conclusie
Het zou te simpel zijn om alle besparingen bij elkaar op te tellen, maar een paar honderd euro ‘verdienen’ moet toch lukken. Dat is toch minimaal een leuk weekend weg en zelfs een weekje in het laagseizoen. En daarvoor is nodeloos lijden geen vereiste meer: regel wat slimme stekkers, installeer de Toon-app en bekijk met je voeten op de bank op welke manier je kunt besparen. Zoveel efficiëntie, Cruijff zou trots op ons zijn.

Wil je zelf kijken hoeveel je kunt besparen? Kijk hier voor meer informatie.

Dit artikel is gepubliceerd in opdracht van (en geschreven door) Eneco. De redactie van Lifehacking.nl is niet verantwoordelijk voor de totstandkoming van dit artikel.

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author