De 3 fouten die je als freelancer kunt maken

Als creatieve freelancer kom je rond het middaguur je bed uit, pak je alleen klussen aan die je interessant lijken en hoef je eigenlijk alleen aan het werk als je genoeg inspiratie hebt… Ok, we weten allemaal dat dat niet het geval is. Het leven als freelancer is niet makkelijk. Het opbouwen en onderhouden van vaste werkzaamheden is veel werk en er komen gegarandeerd een aantal tegenslagen en problemen op je weg naar een glansrijke carrière. Het makkelijkste is om nu alvast wat tegenslagen en problemen voor je op te noemen, zodat je er alvast een les uit kunt trekken voor de toekomst. Lifehacking schiet de onervaren freelancer te hulp met drie fouten die je als freelancer kunt maken.

https://lifehacking.nl/werk-tips/10-tips-voor-productief-thuiswerken/

1. Vat professionele kritiek niet persoonlijk op

Doordat creatieve freelancers vaak een stukje van zichzelf in hun werk terug laten komen, kan dit punt voor veel mensen lastig zijn. Wanneer iemand kritiek heeft op jouw product en jij daar al je creativiteit op los hebt gelaten, kan het gebeuren dat je die kritiek persoonlijk opvat.

Soms voelen freelancers de neiging om hun eigen werk te verdedigen in geval van kritiek of een heftige mate van feedback. Andere freelancers schieten weer in de verdediging door bot en vijandig te reageren als iemand hun werk niet goed (genoeg) vindt. Probeer te onthouden dat degene die de kritiek levert het niet persoonlijk bedoelt. Hij of zij vroeg jou om iets te maken en dus moet het voldoen de eisen van de desbetreffende opdrachtgever. Zolang je je best hebt gedaan, kun je moeilijk voorkomen dat je opdrachtgever gaat vragen om bepaalde zaken te veranderen. Is de opdrachtgever niet onder de indruk van je werk? Verwerk hun advies en kritiek op een professionele en (zo mogelijk) positieve manier en laat ze versteld staan na het inleveren van je tweede versie.

2. Lever geen middelmatig werk af bij kleinere bedrijven

Voor een langdurige en succesvolle job als freelancer is het belangrijk dat je iedere klant behandelt alsof het Google is en ieder rapport wat je schrijft moet bestendig zijn tegen een kritische blik van de CEO van het bedrijf. Veel freelancers passen hun werk aan op het bedrijf en leveren minder goed werk af bij bedrijven die ze minder belangrijk vinden of niet zo groot zijn.

Vroeger was het al niet slim om zo te werk gegaan en tegenwoordig is het door al die social media alleen maar gevaarlijker geworden. Zelfs het kleinste bedrijf kan je een slechte recensie geven die wordt opgepikt door grotere bedrijven. Natuurlijk kan het ook andersom, kleinere bedrijven kunnen je kansen bieden om op te vallen bij de grotere spelers en een goede referentie is altijd welkom.

https://lifehacking.nl/werk-tips/een-sollicitatiegesprek-in-percentages/

3. Het ontbreken van een brede horizon

Het lijkt tegenstrijdig, aangezien je toch vaak een freelancer inhuurt voor een specifieke job, maar een brede oriëntatie kan belangrijk zijn voor een lange en gezonde carrière. Met een brede oriëntatie kun je nieuw licht laten schijnen op expertises en kun je ook klussen krijgen op andere gebieden. Nu heb je misschien wel werk genoeg, maar met een brede horizon ben je voor meerdere klussen inzetbaar als er in je huidige werkveld minder vraag is.

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author