4 Onderdelen van productiviteit

Dit gastartikel is geschreven door Jelle Mostert van Jij Bent Een Superheld.

Groene-smoothieDe afgelopen jaren heb ik vaak stilgestaan bij de vraag: “hoe kan ik productiever worden?” Ik heb veel methodes en technieken getest en merkte dat veel old school “time-management” technieken totaal niet voor mij werkten. Ik ben verder gaan kijken en merkte dat er 4 onderdelen essentieel zijn om productief te werken. Dit zijn geen tips of trucjes, maar sleutels die de basis neerleggen voor een productieve dag.

In onze drukke maatschappij willen we allemaal meer doen in minder tijd. Als je productiever bent dan jouw collega of concurrent kan dat namelijk het verschil betekenen tussen je baan behouden of verliezen, je bedrijf laten groeien of sluiten. Op internet staan gelukkig veel handige tips, technieken en trucjes om meer te doen in minder tijd. Deze tips kunnen een effect hebben op je productiviteit, maar vaker zie ik mensen worstelen zonder dat ze enige resultaten opleveren. Je gebruikt misschien to-do lijstjes, maar de kans is groot dat deze lijstjes alleen maar groter en groter wordt zonder dat er ook maar iets gebeurt. “Leuk hoor, die lijstjes verzamelen!” De kans is alleen groot dat het meer stress oplevert dan dat het je overzicht geeft. Er zijn echter 4 onderdelen essentieel om productief te werken…

Productieve rituelen

Goede gewoontes of rituelen zijn essentieel om je dag productief te starten. We kennen allemaal de goede voornemens tijdens nieuw jaar. We weten allemaal dat deze niet werken. Waarom? We starten op 1 januari vol energie en motivatie, maar gunnen onszelf niet de tijd om van ons voornemen een gewoonte te maken. Echter, de meest succesvolle bedrijven op aarde pompen miljoenen euro’s in hun werknemers om ze productieve gewoontes en rituelen aan te leren. Ik denk dat we hier iets van kunnen leren en daarom ben ik mijn eigen rituelen gaan ontwikkelen. Persoonlijk heb ik ervaren dat het ontwikkelen én toepassen van een goed ochtendritueel enorm veel bijdraagt aan mijn productiviteit. Als je namelijk een productieve ochtend hebt, dan zet je de basis neer voor een productieve dag. Neem vandaag daarom 15-20 minuten de tijd om in maximaal 10 stappen een productief ochtendritueel te schrijven. Hou deze kort en krachtig en start je dag morgen productief!

Structuur

journalNaast productieve rituelen is het belangrijk om je dag structuur te geven. Je hersenen houden ervan structuur en overzicht te hebben en hierdoor verbruik je minder energie dan nodig. Dit onderdeel van productiviteit kun je vergelijken met de vele time-management boeken die te verkrijgen zijn met onderdelen als: planning, to-do lijstjes, prioriteiten, pomodoro techniek, stel doelen, etc. Sommige van deze structuren werken wel, anderen niet. Maar ik heb vooral gemerkt dat het belangrijk is om een structuur te gebruiken die bij jou past. Ik heb vele structuren van anderen gebruikt, maar deze werkten nooit voor mij. Op een dag ben ik gaan zitten en heb een complete structuur voor mezelf uitgeschreven die wel werkt! Neem dus vandaag 15 minuten de tijd om jouw ideale structuur te ontwikkelen.

Voorbeeld: elke avond schrijf ik twee doelen voor de volgende dag in een journal. Deze review ik de volgende dag snel, ik zet een timer voor 50 minuten en start met mijn belangrijkste taak. Na 50 minuten neem ik 10 minuten pauze en vervolgens werk ik weer 50 minuten aan een belangrijke taak.

Energie

Over energie wordt weinig gesproken als het over productiviteit gaat. Maar heb jij wel eens iemand productief zien werken die half in slaap viel en onderuit gezakt zat in zijn/haar stoel? Net als een topsporter energiek en fit moet zijn is het essentieel om veel energie te hebben als jij productief wilt zijn (productief werken is net topsport). Er zijn vele verschillende manieren om meer energie te krijgen door gezonder te eten, meer te sporten, om te gaan met mensen die je energie geven, je intuïtie te volgen, etc.

Al de bovenstaande manieren zijn belangrijk, maar ik heb gemerkt dat er één manier is die mij de hele dag meer energie geeft. Namelijk: het drinken van een gezonden groene smoothie als ontbijt. Ik weet dat veel Nederlanders gewend zijn aan hun sneetjes brood. Maar Einstein zei eens: het is idioot om dag in dag uit hetzelfde te blijven doen en een ander resultaat te verwachten. Geef de groene smoothie dus het voordeel van de twijfel. Probeer het eens twee weken uit en bepaal dan of het iets voor je is.

Mindset

Het laatste essentiële onderdeel van productiviteit is mindset. Als je niet gelooft dat je productief kunt zijn of als je continu zegt “er zit zo weinig tijd in de dag”, dan wordt productief werken erg lastig. Over mindset kunnen we uren praten of vele seminars volgen, maar ik raad je aan het volgende te doen: Koop een journal (A4 of A5 schrift) dat jij mooi vindt en schrijf hier elke avond 5 successen in op. Op deze manier train je jezelf om trots te mogen zijn op jezelf. Dit zal niet alleen je productiviteit verbeteren, ik heb vooral gemerkt dat ik meer tevreden ben met mezelf.

Daarnaast kun je natuurlijk in je journal opschrijven wat jij maar wilt, maar start vanavond met jouw 5 successen van vandaag. Je kunt hierbij denken aan het uitvoeren van moeilijke taken, het drinken van je (eerste) groene smoothie, het maken en uitvoren van je ochtendritueel, maar ook kleine dingen waar je blij mee bent.

 

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

9 Comments

 • Jelle
  Posted 05/02/2014 5:59 pm 0Likes

  @Hilde ik heb er één die fantastisch is, namelijk: 1 banaan, een grote hand blauwe bessen, een grote hand (verse) bladspinazie en 1-1,5 kop water. Uiteraard kun je daaraan toevoegen wat je zelf wilt.

  Daarnaast zijn er veel (groene) smoothies online te vinden en het boek van Marjolijn van der Velde (70 Groene Smoothies) is nu erg populair. Misschien is dat iets voor je?

  • Hilde
   Posted 10/02/2014 9:50 am 0Likes

   Bedankt Jelle. Ik ga aan het experimenteren!

 • Hilde
  Posted 03/02/2014 11:40 am 0Likes

  @Jelle: kan je een goed receptje voor een groene smoothie met ons delen?
  Ik wil dat wel eens uittesten.

 • Freerk Terpstra
  Posted 28/01/2014 8:21 pm 0Likes

  Wij van de redactie zullen ook beter opletten. Bovenstaande fouten zijn verbeterd (en nog een paar niet genoemde).

 • Jelle
  Posted 28/01/2014 11:23 am 0Likes

  Bedankt voor de leuke reacties, ik hoop dat jullie er iets aan hebben.

  De volgende keer ga ik extra goed op de spelling letten 🙂

 • Bellefleur
  Posted 28/01/2014 8:49 am 0Likes

  Leuk Om te lezen, en herkenbaar! Nog even het laatste toefje op de taart.. in de laatste zin. Mist een e in uitvoeren.

  • Michiel
   Posted 28/01/2014 9:02 am 0Likes

   En ochtendritueel schrijf je aan elkaar.

  • Michiel
   Posted 28/01/2014 9:15 am 0Likes

   En nu ik het hele artikel heb gelezen zitten er nog wel meer spelfouten in (iets gebeurT, je geloofT, nieuwjaar, gezondE groene smoothie, enz.).

   Het artikel is trouwens wel leuk om te lezen! 🙂

Leave a comment

[wpterms id="3193"]